Мадански: БФС създава перфектни условия за работа с младите

Освен че коментира случващото се на мондиала, селекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански засегна и болната тема за работата с подрастващите в българския футбол и подготовката на треньорски кадри у нас.

Мадански: БФС създава перфектни условия за работа с младите
Освен че коментира случващото се на мондиала, селекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански засегна и болната тема за работата с подрастващите в българския футбол и подготовката на треньорски кадри у нас. Специалистът не бе съгласен с преобладаващото мнение, че ръководството на БФС е виновно за всичко, което се случва във футболна България. Мадански даде пример за много добрата работа на президента Борислав Михайлов, свързана с юношеските и младежкия национални отбори на страната ни.
 
- Казвате, че харесвате най-много Холандия. Говори се, че там условията за работа с младите футболисти са уникални. Вие като младежки национален селекционер радвате ли се на нещо подобно, съизмеримо, разбира се, с нашата действителност? И изобщо подрастващите в България имат ли възможността да работят, както го правят холандците?
 
- Ние сме много далеч от Холандия при работата с подрастващите от това, което се прави на клубно ниво. И понеже това го знаем много добре, ние с ръководството на БФС сме предприели една политика - това, което не можем да го направим на клубно ниво, да успеем да го направим, да го проведем като политика, като стил на работа на ниво национални отбори - имам предвид юношеските и младежкия национален отбор. Напоследък на мен ми прави впечатление, че твърде много се критикува ръководството на БФС по отношение работата с подрастващите и подготовката на треньорските кадри. Без да искам да влизам в ролята на адвокат на когото и да било, но като човек, който винаги има позиция по дадени въпроси и никога не съм пестил мнението си. И понеже аз от две години и половина имам контакти и обща работа с това ръководство главно по отношение на юношеските национални отбори и подготовката на треньорските кадри. Това са въпроси, с които аз съм запознат, и които мога да коментирам, бих казал, че това ръководство на БФС в лицето на неговия президент съумя за последните 2-3 години да направи така, че специално юношеските национални отбори да работят в условия, близки до тези, в които работят държавите, за които стана дума вече. Ще ви дам само за пример активните юношески възрасти - националните отбори набор 1992 и набор 1994 г. изиграха над 16-17 контролни мача, имат всеки месец лагери при перфектни условия в Правец. Никой по никакъв начин не е стопирал или бойкотирал дейността им. И в това отношение с чиста съвест мога да отбележа, че лично Боби Михайлов прави всичко възможно да се осигурят най-добрите условия за работа на националните отбори. Да, има криза на резултати. Но аз съм сигурен, че по начина, по който се работи още от следващата година ще започнем да берем плодовете на този труд. Защо от следващата година? Защото успяхме да усъвършенстваме системата на първенствата, въвеждайки елитните юношески групи. Убеден съм, че те рано или късно ще спомогнат за издигане на нивото на националните ни отбори. И втората точка, по която аз имам конкретни наблюдения, това е връзката БФС - подготовка на треньорски кадри. Трябва да ви кажа, че промените, които настъпиха в ръководството на треньорската школа, главно под натиска и със съдействието на ръководството на БФС, спомогнаха значително да се подобри работата по подготовката на треньорските кадри. Не съм съгласен с хората, които за всички несполуки критикуват за щяло и нещяло ръководството на БФС и президента Борислав Михайлов.
 
- Липсва ли ви все пак българският национален отбор на такъв форум? Изпускаме три поредни световни първенства. Имаме ли всъщност място там?
 
- Така зададен въпросът ми звучи много добре. Наблюдавайки световното първенство - поне до този момент, аз считам, че нашият национален отбор с нищо не е по-слаб в сравнение с 50-60 % от отборите на турнира. Да вземем отбори като Нова Зеландия, Словения, Словакия, Гърция и ако искате дори Франция. Аз съм убеден, че нашият национален отбор може да се представи на такъв форум в този си вид много по-добре от тях. Големият проблем при нас е липсата на конкретни резултати в квалификациите. С това години наред се сблъсква и представителният ни тим, и младежкият и юношеските национални отбори. Не виждам обаче с какво другите национални отбори са много повече от нас. Поне на този етап.
 
- Работата на всеки треньор се оценява по резултатите или тяхната липса. На вас обаче не ви ли е криво, че някой път работата с подрастващите остава незабелязана за футболната общественост в България?
 
- Това наистина е проблем, който на мен много ми тежи. Ясно е, че по клубовете от гледна точка на базата, с която разполагат, проблемът с подрастващите виси на дневен ред. Но пак се връщам на мисълта си за работата и организацията в националните отбори. Хора, които са много далеч от тази дейност, които не са гледали дори един мач на юношеските национални отбори, много прибързано правят изводи, че нищо не се прави. Това е според мен дразнещото в случая. Какво повече да направи БФС от това, че е създал перфектни условия за работа на националните отбори. Самите класирания са отговорности на треньорите. И тук вече трябва да кажа, че наистина в един момент се стига до несъответствие между осигурените условия за работа от БФС за националните отбори и представянето на конкретните отбори и конкретните треньори. Тук виждаме своята вина и тук трябва да търсим пътища за развитие и усъвършенстване.

Източник: "Дарик"
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки