Коко Динев: Ще опитаме да завършим 2 места след феновете си

Удоджи е моят черен син, искам и него, и Камбуров, но на този етап няма как да ги вземем, казва босът на Локо (Пд)

Коко Динев: Ще опитаме да завършим 2 места след феновете си

Собственикът на Локомотив (Пловдив) Константин Динев даде обширно интервю пред „Тема Спорт”, в което сподели очакванията си за новия сезон. Той коментира селекцията, трансфера на Йордан Тодоров в Стяуа и ситуацията около Кирил Котев. Динев за първи път говори и по лични теми, около които жълтата преса не спира да пише.

Г-н Динев, какви ще са промените в Локомотив (Пд) през новия сезон?
- Основните промени ще са свързани със стадиона и те вече са в ход. Там сме ангажирали най-много сили и средства. Правим всичко възможно, за да може „Лаута” да получи лиценз за новия сезон в А група. Изграждаме нови входове, нови тоалетни. Ще поставяме седалки, които вече сме закупили и отговарят на всички изисквания. Работим по възстановяването на трибуните, укрепваме ги, за да може хората да се чувстват спокойни и сигурни. Теренът ни е в чудесно състояние. След няколко месеца ще си оправим двата тренировъчни терена, като вече имаме планове за тях. Все още се колебаем там, където е сгурията, дали да сложим изкуствена или естествена настилка. На игрището до тенис кортовете ще изградим две малки теренчета. Вече събираме оферти за изграждане на осветление. На следващия етап от ремонтните дейности освен че ще изградим осветление, ще поставим и козирка над сектор В. Там ще има и кафе. Така ще направим стадиона достъпен за всякакъв тип хора. Ще има места и за инвалиди и още редица подобрения.

Отново ли ще правите мащабна селекция, както бе през зимата?
- Освен вратаря Лучини, когато познавам отлично от Вихрен, други нови сигурни попълнения все още нямаме. Ще пробваме много футболисти, проучваме играчи от цял свят. Ще вземем толкова състезатели, колкото поиска Христо Бонев.

Как работите двамата с Бонев? Той е труден характер...
- Очарован съм от него. Досега никога не съм имал такъв треньор. Бонев е изключителна личност. Смятам, че българският футбол е загубил много от това, че Христо Бонев не е работил от 9 години като треньор. Щастлив съм, че Локомотив (Пловдив) има такава знакова фигура, която може да обедини всички, които обичат отбора.

Каква е ситуацията около Кирил Котев. Той със сигурност ли напуска отбора?
- Да, на 90 % е сигурно, че Котев няма да остане в Локомотив през новия сезон. Той е свободен агент. Вече нямаме договорни отношения с него. Пожелаваме му да си намери голям отбор, каквато е неговата цел, и да има успехи. Неговото желание е да играе в чужбина, така че не можем да го спрем.

Появиха се информации, че Удоджи може да премине в Локо (Пд), които обаче вие отрекохте във вчерашния брой на „Тема Спорт”. Каква е ситуацията с него?
- Удоджи е специален футболист за мен. Той е черният ми син. Беше при мен, за да ме види, но не сме говорили за преминаването му в Локомотив. Той играе 6 основния състав на Астерас Триполис, където са му предоставени чудесни условия, така че е немислимо да се говори за неговото идване на „Лаута” в този момент. Просто и да искаме, няма как да го привлечем, защото той играе в много по-силно първенство и получава доста повече пари. Не е изключено обаче на един етап от кариерата си Удоджи да се озове на „Лаута”. Шансът да го привлечем сега обаче е не повече от 5 %.

Кое е по-важно за вас - да подобрите условията на стадиона или да направите силна селекция?
- И двете неща ги движим паралелно. Не си поставяме планове за след 10 години, нямаме план за 2022-ра, а се опитваме да правим всичко на момента. От една страна, искаме да имаме силен отбор, а от друга - да разполагаме с добра база и условия за феновете. Амбицията ми е Локомотив да бъде силен сега, а не след няколко години.

В тази връзка какви ще са целите ви през новия сезон?
- Ще бъда щастлив, ако след последния ни домакински мач за сезона 10 000 зрители на „Лаута” изпратят отбора с бурни аплодисменти. Това ще означава, че сезонът е бил успешен. Не мога да скрия, че евротурнирите са ни цел, но няма да правим трагедии, ако не успеем да се класираме за Европа през новия сезон. Все пак аз поех Локомотив с ясната идея съвсем скоро този отбор да заеме полагащото му се място в класирането, а то е челната тройка. Това ще приляга на клуба и като фенове, и като организация, и като традиции, феновете на Локомотив са номер 1 в България и ще е успех, ако отборът не изостава с повече от две места от привържениците си.

Защо пропадна възможността да привлечете Мартин Камбуров, след като имаше такива индикации в края на миналия сезон?
- Мартин Камбуров е силно желан от нашия клуб, но това не е достатъчно, за да се завърне на „Лаута”. Той е футболист, който е допринесъл много за Локомотив и обича клуба. Но трансферната сума, която се иска за него, е твърде голяма за нашите възможности. На този етап такъв трансфер е невъзможен. Просто няма как да стане.

Стартирате новото първенство с гостуване на Видима-Раковски, а после приемате Черно море. Доколко изобщо програмата има значение?
- Имаме благоприятен старт на сезона. Програмата ни предоставя добра възможност да натрупаме доста точки още на старта на първенството, което от своя страна да доведе до ентусиазъм и между футболистите, и сред феновете. Едно силно начало ще събере всички локомотивци отново на стадиона. Не се съмнявам, че през новия сезон често ще играем пред пълни трибуни. Радвам се, че феновете на Локомотив ми вярват и са зад мен. Това ме амбицира още повече.

Как се стигна до продажбите на Йордан Тодоров в Стяуа и на Дембеле в Левски?
- Дойде оферта и му дадохме възможност да премине в чужбина и да играе за доста по-добри финансови условия. Сумата, която взе Локомотив обаче, изобщо не е тази, която се пише във вестниците. Четох публикации, че е получил 450 000 евро за трансфера, което е далеч от истината. Става въпрос за в пъти по-малко пари. Що се отнася до Дембеле, Гонзо ми се обади и се разбрахме за три минути. С професионалисти се работи лесно, а Георги Иванов е такъв.

Какво ще е бъдещето на тримата уругвайци?
- Много разчитахме уругвайският централен нападател Алдаве да замести Дембеле, но за съжаление това няма да стане. Когато Алдаве пристигна и го видяхме, си мислехме, че на дисковете сме гледали брат му .Освобождаваме двама от тримата уругвайци Алдаве и Хосе фернандес. Остава само Хавиер Гуарино, който през миналия сезон е играл в Цволе.

Писа се, че до момента сте изгубили 100 000 евро от залози на световното първенство. Вярно ли е?
- Обичам да залагам, защото хазартът ми е в кръвта. Това е моя страст. Но не си позволявам такива големи залози. Наистина не съм познал много мачове от началото на световното, но не съм и загубил такива пари.

Как реагирате на постоянните писания в жълтата преса, засягащи личния ви живот.
- Крайно обидно ми е от небивалиците, които се пишат във вестниците по мой адрес. Аз не съм човек, който рови на другите хора под чаршафите, и ми е крайно неприятно, когато се бъркат в личния ми живот. Аз вкарвам пари 8 България чрез бизнеса си, плащам си данъците, издържим голям футболен клуб, а цялата общественост се настройва срещу мен, като се пишат откровени лъжи, че съм женкар и несериозен човек Този имидж, освен че е неверен, ми е и крайно неприятен. Имам си семейство, на което държа. В никакъв случай не съм някакъв човек, който постоянно се занимава с жени, дори съм доста моногамен. Считам себе си за сериозен и отговорен, а в същото време част от медиите се опитват да ми изградят друг образ. Под моето достойнство е да се занимавам с опровергаването на смешните публикации по мой адрес в жълтите вестници.

Да завършим с вашия фаворит за световната титла...
- Първо считам, че Англия ще спечели осминафинала срещу Германия. Очаквам единият четвъртфинал да е Англия - Аржентина и победителят от този сблъсък да спечели Световната купа.

"Тема Спорт"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки