Самоковлийски: Ние сме Пирин и мястото ни е в А група

Строим база като на Лудогорец и Литекс, имаме добър отбор, каза треньорът на "орлетата"

Самоковлийски: Ние сме Пирин и мястото ни е в А група

Гопямото завръщане вече е факт - Пирин (Благоевград) е в професионалния футбол. Школата, която е дала на България някои от най-големите таланти в историята, отново ще може да покаже потенциала си. За сезона във „В" група, за перспективите в „Б", за това налице ли е еуфория в Благоевград и има ли пари в Пирин, „Меридиан Мач" потърси треньора на  „орлетата" Йордан Самоковлийски, който бе любезен да отговори на въпросите ни.

 

- Г-н Самоковлийски, като погледнем точките, изглежда, че доста лесно сте се върнали в професионалния футбол. Така ли беше през сезона наистина?


- Не беше толкова лесно. Но смятам, че категорично ние направихме силен сезон. Играхме много добре, до последния мач със Сливнишки герой нямахме поражение. В тази среща загубихме, но имаше и други причини за поражението, които не са чисто футболни. Но това не е проблем за нас, ще си направим необходимите поуки. Иначе сглобихме доста силен отбор. Взехме и някои опитни футболисти, покрай които да растат младите момчета от школата. Получи се стиковка между младост и опит. Затова и успяхме да се справим добре.


- Какъв футбол изповядва Пирин под ваше ръководство?


- Стараем се да следваме традициите и философията на Пирин през годините. Играем атакуващо, топката е свалено долу на земята, стараем се почти всичко да го направим на скорост. Така е било през годините, така го правим и сега.


- Имахте ли подкрепа във „В" група, има ли еуфория и сега сред фоновете?


- Има сериозна еуфория. От няколко години Пирин не е в професионалния футбол и хората са зажаднели за такива емоции. Иначе и във „В" група ни подкрепяха навсякъде, и у дома, и в гостуванията. Публиката ни е доста вярна и съм сигурен, че стадионът ще бъде пълен в „Б" група. 

 

- Какви ще са амбициите в „Б" група, ще атакувате ли директно елита?


- Разбира се. Нашият кмет най-вече, спонсорите, дават мило и драго за клуба. Целта е „А"група и ще се стараем да я постигнем. Мисля, че имаме доста добър отбор и може да се получи.


- Имате ли необходимия бюджет, ще се прави ли ма-щабна селекция или ще се доверите на сегашния отбор?


- Мащабна селекция няма да се прави. Нуждая се от 2-3 попълнения най-много, футболистите ни са доста добри и им се доверявам. Но знаете каква школа има Пирин. Ние имаме наши момчета навсякъде - в Лудогорец, в Ботев (Пд), в Локо (Пд), във всеки един отбор почти у нас има играчи, минали през Благоевград или тръгнали оттук. Няма как да си върнем играчи от елита, но доста бивши футболисти на Пирин се подвизават в „Б" група. Уверен съм, че когато има сериозен отбор и проект, те биха се върнали и сега в нашия тим. Ще преценим добре нещата и тогава ще кажем.

 

- Вижда ли се новият Бербатов на хоризонта?


- Като цяло е трудно да се появи новият Бербатов. Често говорим за такива неща, но не всяка година или всяко десетилетие се ражда някой като Димитър Бербатов, Христо Бонев, Георги Аспарухов, Христо Стоичков. Но таланти има. Имена обаче не искам да ви посочвам, защото у нас е кратък пътят от голям талант до пропадането. Но има много младоци с големи качества, които скоро може да пробият.


- Паралелно с отбора, предполагам продължавате да развивате и целия клуб...


- Да. Във връзка с талантите ще се подобряват условията, в които се развиват. Строи се база като на Лудогорец, като на Литекс. С общежития, терени, всичко. Строи се и козирка на стадиона, за да отговаря на всички изисквания за елитен футбол. Така че вървим в правилната посока и атакуваме „А" група. Ние сме Пирин все пак и мястото ни е там.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки