Желев ще съди Стяуа, дължали му пари

Направих правилния избор с Интер, убеден е защитникът

Желев ще съди Стяуа, дължали му пари
След три години в Румъния Живко Желев отново избра чужбина. 30-годишният защитник подписа за една година с шампиона на Азербайджан Интер Баку. В момента Желев е на подготовка в България. "7 дни спорт" използва случая да се свърже с него, за да разкаже повече за новия си тим и какво го накара да напусне северната ни съседка.

- Живко, отново сте в България, само че на подготовка с новия си тим Интер Баку. Свикнахте ли вече с обстановката в отбора?
- Да, може да се каже, че посвикнах с новите ми съотборници. Утре (б.а. днес) се връщаме в Баку. Надявам се, че там също няма да имам проблеми с адаптацията, защото не за първи път играя в отбор от чужда страна.

- Вероятно Петър Златинов ви помага, какво ви разказа за клуба?

- Наистина доста ми помага, откакто се присъединих към Интер, за което съм му безкрайно благодарен. Отборът е един от по-популярните в Азербайджан, с големи традиции. Последния сезон са спечелили шампионската титла. Сега предстоят квалификации в Шампионската лига. 

- Гледате ли вече към старта в Шампионската лига, как оценявате шансовете си?

- В интерес на истината още не говорим за това. Знаем, че ще бъде трудно. Лех Познан е добър отбор. След като се приберем в Баку, ще обърнем по-голямо внимание на полския отбор и как ще трябва да подходим тактически. Да се надяваме, че няма да има травми и треньорът ще може да разчита на всички.

- Президентът на клуба е българин - Георги Николов. Имахте ли възможност да разговаряте повече с него?

- Нормално е да говорим, все пак подписах договор. В подробности обаче не сме изпадали. Всеки си знае, аз съм футболист и си върша моята работа, ръководството своите задължения. Както казах, вече съм играл в чужбина - знам какво се изисква от мен. Ще се постарая да покажа възможностите си и да оправдая очакванията към мен.

- След като напуснахте Румъния, имаше ли други варианти пред вас и кое ви накара да изберете точно Интер Баку?

- Имах доста възможности, след като се разделих със Стяуа. В крайна сметка избрах Интер. Мотивите обаче предпочитам да ги оставя за себе си. А и вероятно хората се досещат защо. Мисля за себе си и семейството си да се чувстваме добре. В България всеобщото мнение за Азербайджан не е особено положително, но лично аз мисля, че направих правилен избор. 

- Започнахте добре в Стяуа, защо в крайна сметка не се получиха нещата?

- Аз съм просто един футболист, това трябва да го кажат шефовете на Стяуа. Гледам да не се връщам към този период. Бях напълно коректен към клуба, вършех си съвестно работата като всеки професионалист. Дори в някои мачове играх с контузия. Отношението на ръководството обаче не отговаряше на моето. Просто не отива на името и традициите на този клуб да се отнася по този начин с футболистите си. Не говоря само за мен, в последните две-три седмици 20 играчи са напуснали. 

- Да разбираме ли, че все още имате вземане-даване със Стяуа?

- Рано или късно ще си получа дължимото. Просто няма как да се откажа от това, което съм си заработил. Предприел съм мерки, ще си търся правата по съдебен път. Изобщо не ме интересува, че това е Стяуа и най-обичаният клуб в Букурещ - не мога да изпитвам никакво съчувствие. 

- Преди това имахте подобен проблем и в Оцелул.

- Не съвсем, те се оказаха по-точни. След като се разделихме, ми платиха до голяма степен това, което ми се полагаше. В Стяуа не отидох като свободен агент, а чрез бартер. Доколкото знам, те дадоха на Оцелул футболист, за допълнитени пари не мога да кажа. Аз трябваше да се откажа от доста солиден договор. Предпочетох да играя, не съм алчен човек. А все пак става дума за Стяуа. Не да стоя извън терена 5-6 месеца и да се върна в България. Накрая обаче Оцелул се оказа по-коректен клуб в професионално отношение. 

- В последно време много български футболисти отидоха в Румъния. Как си обяснявате този наплив?

- Напоследък наистина започнаха да привличат българи, за сметка на латино националностите. Разбраха, че те са доста рискови не ги знаеш какви са, що са. Когато аз отидох в Румъния, вече бяха играли двама българи. После дойдоха Станислав Генчев, Илко Пиргов, Росен Кирилов също поигра малко. В нас виждат качествени футболисти, добри професионалисти - и на мачове, и на тренировка. В същото време нямаме високи финансови претенции, българските клубове също. Затова са се насочили към нас. За мен това е положително, защото румънското първенство е по-силно - футболът, базите и организацията са на по-високо ниво. 

- Победихте ЦСКА и Локо (Пд) в контроли. Как виждаш тяхното ниво?

- В такива мачове не може да си вадиш генерални заключения. Едни отбори се готвят за първенството, други и за евротурнирите. Основно се стремят да се подготвят физически. В контролите пък се дава шанс на всички футболисти, което няма как да не се отразява на представянето. Аз се надявам, че ще дойдат по-добри дни за целия български футбол. Първо обаче самата ни държава трябва да се вдигне от икономическата криза, за да тръгне спортът нагоре.

- През всеки трансферен прозорец името ви се свързва с ЦСКА и Левски. Свързвали ли са се с вас за евентуален трансфер?

- Радвам се, че двата най-големи отбора в България са погледнали към мен. Не искам да влизам в подробности, да дразня излишно хора. Щом не се е стигнало до трансфер, значи не са подходили достатъчно сериозно.

- Избрахте отново чужбина, България затворена страница ли е?

- Не, в никакъв случай. Договорът ми с Интер е за една година. След това сигурно ще се върна в България, така съм решил. Самият факт, че бях много близо до завръщане в родния ми клуб, говори достатъчно. Избрах обаче още малко странстване. Живот и здраве, искам да играя още няколко години футбол, така че рано или късно ще се върна. 

Иван Николов
„7 дни спорт”

 

Шаби Алонсо потвърди: Оставам в Леверкузен

„Уведомих ръководството на Байер, че ще продължа работата си и догодина“

Кансело може да продължи кариерата си в Саудитска Арабия

Вижте подробности

Вратарят на Байерн Нойер ще пропусне дербито срещу Дортмунд

Вижте подробности

Полицейска акция срещу уредени мачове в Сервена Македония

Органите на реда са влезли във Футболната федерация на Македония

Върнаха гостуващите фенове за дербито Селтик - Рейнджърс

Гостуващите фенове бяха забранени дълги години в дербито на Шотландия

Мениджърът на Нюкасъл защити Тонали

Еди Хау коментира информацията, че италианецът може да получи още едно наказание за залози

Алегри: "Във футбола се броят резултатите"

Вижте подробности

Алонсо реши: Остава в Байер Леверкузен

Специалистът ще може да бъде откупен срещу 15 милиона през 2025г.

Кимих иска да види новия треньор преди да преподпише

Договорът на играча изтича през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки