Николай Николов: Имаше вариант да спра с волейбола, ЦСКА ме спаси

Допреди седем месеца Николай Николов беше отписан от елитния волейбол, не знаеше дори дали ще има клуб

Николай Николов: Имаше вариант да спра с волейбола, ЦСКА ме спаси

Допреди седем месеца Николай Николов беше отписан от елитния волейбол, не знаеше дори дали ще има клуб. Блокировачът не бе пипал топка от една година, накуцваше с 40-сантиметрово желязо в крака си и беше напълно низвергнат от първия си голям клуб Лукойл. Съдбата обаче си знае работата. Шест месеца по-късно, след като ЦСКА му даде шанс за изява, Николов може да се похвали със страхотна игра в Шампионската лига, титла и Купа на България, чудесни изяви с националната фланелка и трансфер в отбор от най-силното волейболно първенство в света – Вибо Валентия. Ден преди мача с Бразилия “Тема Спорт” потърси Ники, за да чуе лично от него как преживява голямата промяна в живота си. 

- Ники, в навечерието на мачовете с Бразилия имаше ли нещо по-специално в последните занимания на отбора? 
- Нищо по-различно от друг път не правим. Опитваме се добре да разучим играта им. Всички знаем, че те са един по-специален отбор, с много специфичен стил на игра. Аз специално не можах да взема пълноценно участие в тренировката във вторник, тъй като получих болки в рамото. Надявам се повече да нямам проблеми и до мача да се подготвям наравно с останалите. 

Може ли това неразположение да те извади от състава за мачовете?
- Не, не мисля, че е толкова сериозно. С помощта на лекарския щаб, който прави всичко възможно и си върши работата по отличен начин, то ще бъде преодоляно. Дали обаче ще попадна в титулярния състав, зависи вече от Силвано Пранди. 

Има ли напрежение в отбора  и справянето с него ли ще е ключът към успешното представяне срещу Бразилия?
- Напрежение не бих казал. Всички знаем, че фаворитът в нашата група е Бразилия. Хубавото е, че ние имаме шанс да намерим път към финалите и като първи, и като втори отбор в потока. Целта е реално постижима, а не нещо невъзможно, затова настроението не е напрегнато, а позитивно, даже приповдигнато в очакване на двата мача и именития ни противник. 

През тази година еуфорията около отбора е наистина много голяма. На какво се дължи?
- Миналата година като че ли настроението беше друго заради промяната на треньорски пост. Новото начало винаги е трудно, независимо от професионализма и усилията, които се полагат и от състезатели, и от щаб. Тази година нещата си дойдоха на място, виждаме, че и публиката реагира много добре и ние получаваме подкрепа, каквато и някога е имало. 

Ако победите на два пъти Бразилия, бихте могли да ги изхвърлите от надпреварата. Ще се опитате ли да го сторите, имайки предвид, че те са основен фаворит за титлата?
- Ние не сме правили сметки, защото всички знаем, че понякога излизат без кръчмар. Всеки мач излизаме за победи, защото виждаме, че те са по силите ни. Ние осъзнаваме, че имаме реален шанс да победим Бразилия и ще се опитаме да вземем два успеха. 

В последните мачове прави впечатление, че успявате да вземете своето в решителните моменти. Така ли го виждаш и ти и на какво се дължи?
- Напълно съм съгласен, аз го усетих още от първите мачове навън. Само бразилците успяха да ни пречупят, но срещу Холандия бяхме много убедителни. Отдавам го на това, че българинът е успял да промени манталитета си. Досега винаги в решителния момент ние винаги потъвахме. Но постепенно това започна да се променя. Всички от момчетата вече играят в клубове на много високо ниво, където се работи и в тази посока. Затова е и нормална тенденцията към по-здрава психика. 

Изглежда, че именно сега е моментът за атака на първото място – вие сте в отлична форма, докато Бразилия изглежда не в напълно оптимална, в Русия се сменят поколения...
- Дано. Надявам се това да е моментът.  

Силвано Пранди и Владо Николов се обединиха около становището, че сервисът е елементът, където все още имате резерви. Можем ли да търсим и други слаби места?
- Наистина в първите мачове началният удар ни създаде много проблеми, допуснахме много грешки, но в последствие успяхме да го подобрим. Ясно е, че винаги може да си иска още. Но като цяло това е елементът, който трябва най-много да подобрим. 

Къде в играта се вижда най-голямо израстване след идването на Силвано Пранди?
- Моето мнение е, че играта ни се подобри изключително много на блок. След всеки мач виждаме една много хубава статистика на този елемент. Също разбира се и в защитата. Българите никога не сме се славили с много добра защита, но напоследък това също се променя. Досега винаги българинът е бил добър нападател. 

Подписа с италианския Вибо Валентиа. С какви чувства се разделяш с ЦСКА?
- С ЦСКА се разделям с много добри чувства. Изкарах в клуба много малко време, но пък за него хората там направиха страшно много за мен. Знаете какъв проблем имах с Лукойл – в един много тежък момент за мен те ми подадоха ръка и аз винаги ще им бъда много благодарен. Няма как да е иначе. 

Такава ли ти беше и първоначалната идея – да изкараш половин сезон при армейците и после да си търсиш чужд отбор?
- Всеки състезател иска да играе в голямо първенство и да се доказва в чужбина. Аз имах желание и с мен това да се случи, но не съм си и представял, че ще стане толкова бързо. 

Имаше ли време за лична равносметка – само преди половин година нещата за теб изглеждаха доста по-негативни... 
- За мен те изглеждаха направо ужасяващо. Само аз и хората около мен знаят какво съм преживял и колко тежко ми беше. Най-накрая постигнах това, към което съм се стремил и което, смятам, съм заслужил през всички тези години в България. Заедно с няколко други момчета съм помогнал на Лукойл да стигне до най-големите си успехи. И мисля, че това определено не беше най-добрият начин да ми се отблагодарят. Радвам се безкрайно, че все пак нещата се наредиха, защото имаше и вариант те да тръгнат в много по-различна посока. За мен щеше да е много пагубно да спра с волейбола, каквато възможност имаше. 

С новия ти клуб няма да участваш в Шампионската лига. Съжаляваш ли за това?
- Не бих казал. За мен лично всеки един мач в италианската Серия А ще бъде един мач от Шампионската лига. Ако бях останал в ЦСКА, щях да играя в 6 до 10 максимум мача в лигата. Така че не мисля, че това е някакъв сериозен минус. 

Тема Спорт

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки