Георги Янакиев: Оттеглям се, мисията ми вече е изпълнена

„Всички дадоха много добра оценка за Рали България”, твърди шефът на БФАС

Георги Янакиев: Оттеглям се, мисията ми вече е изпълнена

Президентът на БФАС Георги Янакиев оцени високо организацията на 41-ото издание на Рали България, което за първи път бе част от Световния рали шампионат. Янакиев разкри, че има намерение да се оттегли от ръководството на автомобилния спорт, тъй като счита мисията си за изпълнена, след като успя да докара в България най-голямото автомобилно състезание на шосе в света.

Мечтата ви се сбъдна, г-н Янакиев - България стана част от Световния рали шампионат...
- Освен мечта това беше и огромна отговорност. От доста време се готвим за това и аз съм доволен, защото щях да поема цялата отговорност, ако това не се беше случило по този начин. Обрах и активите, и негативите, защото, когато се говори за това рали, името за хубаво и за лошо е Янакиев. Моята цел винаги е била да се задържи това ниво на организация и догодина да сме домакини най-малко на Европейски шампионат. Не бих допуснал да падне рангът на състезанието.

Как оцениха организацията делегатите на ФИА и звездите на световния автомобилен спорт?
- Хората от чужбина, които бяха тук в ролята на наблюдатели и оценяваха организацията, дадоха много добра оценка на Рали България. За първи път от много време насам на срещата на отборите между Форд и Ситроен нямаше никакви оплаквания от организацията. Чуждите журналисти отбелязаха, че събитието е преминало на високо равнище. Главният лекар на Световния рали шампионат Жан Дюби сподели с мен, че на пилотите много им е харесало състезанието. Председателят на Световната комисия за рали към ФИА Мори Чандлър не е дал официално становище все още, но ми каза, че няма забележки. Участниците също - хора като Льоб, Райконен, Солберг, Сордо не правят комплименти просто така.Те са пилоти с огромен опит и дават реални оценки за всичко, което са видeли и изпитали по нашите трасета. Като цяло състезанието премина много добре, беше много посетено. Разбира се, имаше и проблеми, но това е нормално, при положение че организираме такова нещо за пръв път. Изобщо хората, които работиха по ралито, включително българският екип, се справиха със задълженията си. Разбира се, ние ще получим и официална оценка. Очакваме я до десетина дни, но от предварителните разговори съм сигурен, че ще е положителна. Има огромен интерес от много страни да организират кръгове от Световния рали шампионат, но аз мисля, че ако България отново поиска да приеме такова състезание, вече може да го направи, без да се срамува.

Вашата прогноза, че посещаемостта на ралито ще бъде голяма, се потвърди, но се потвърдиха и опасенията ви от поведението на публиката?
- Да, имаше много публика. Ние направихме опит да получим и някакви пари от вход. Бюджетът ни е ограничен и искахме да си помогнем по този начин. Като за първи път се допуснаха и някакви грешки. Дисциплината на хората не е достатъчна. Отбелязвал съм и друг път, че в някои страни такива състезания се охраняват от по-малко полицаи отколкото в България. Там феновете знаят как да се държат. За отменения етап явно нещата са изпуснати и от полицията, и от маршалите. Създала се е някаква суматоха и реакцията на отговорника по сигурността Яцек Бартош е била адекватна. По-добре да стане така, отколкото да се случи беля. Бартош свърши много добра работа, а асистент му беше Янакиев младши. От друга страна, са прави хората, които са дали по десет лева и не са получили това, за което са дошли. По данни на полицията ралито е гледано от 400 000-500 000 души в трите дни. Когато на едно място се съберат много хора, често стават проблеми.

Какви са финансовите резултати от ралито?
- Все още не сме направили финансов отчет. Средствата, които събрахме от вход, бяха много малко. Държавата помогна в голяма степен. Нашият бюджет е най-скромен в сравнение с другите ралита, но такива са ни възможностите.Съобразяваме се и с икономическата ситуация в България. Но Министерството на спорта не може да мисли само за автомобилния спорт - има и други федерации и клубове.

Защо се стигна до недоразумението с част от българските екипажи?
- През ноември обсъждахме календара, имаше становище състезанието да не бъде част от националния шампионат, тъй като нашите отбори и състезатели не са подготвени за това. Онези, които решат да участват, трябва да се подготвят по стандартите на ФИА. Впоследствие доста късно на демократичен принцип се взе решението Рали България да важи за националния шампионат и в него да вземат участие колкото се може повече български пилоти. Това, от една страна, не е лошо и аз винаги съм бил склонен да помагам на нашите състезатели. След това започнаха проблемите - с бензин, без бензин, гуми Пирели, без Пирели и т. н. Аз непрекъснато лобирах българите да не бъдат изключвани от състезанието, но в очите на специалистите те не отговаряха на критериите за състезанието. Хората от WRC ни казаха: "Ние не можем да допуснем тези състезатели в класирането за световния шампионат. Имате си свой шампионат, правете си го". В крайна сметка те завършиха и трите дни. Ние разгледахме тяхното представяне и направихме класиране от състезанието за националния шампионат. Не можахме да ги наградим още в Боровец, защото ФИА има много строги правила за всички церемонии, но ще го направим утре (б. р. днес) в София. Много болно ми стана, че имахме реална възможност да класираме наши пилоти сред първите 10 или 15 в кръг от световния шампионат, но не се получи. Щеше да е огромен успех - състезателите в топ 10 са отлични пилоти, да не говорим, че разполагат с далеч по-добра материална база от нашите.

Ситроен С4 очевидно е най-добрата кола за рали в момента, а Форд бяха разочарование.
- Действително колите на Ситроен се представиха по-удачно.Може би защото нашето рали е асфалтово, може би защото отсечките са доста бързи. Ситроен видимо бяха по-бързи, но и състезателите им бяха по-добри. И двата отбора обаче останаха доволни от етапите.

Смятате ли да напускате поста си в БФАС?
- Смятам, че вече е дошъл момент да влязат нови хора в управлението на федерацията. Аз не мога просто така да се откажа от спорта, но на следващото събрание клубовете ще трябва да изберат по-млад човек, който да има желание да работи. Искам това да стане по най-нормалния и естествен начин. Не се срамувам от нищо, което съм направил. През всичките тези години съм бил всеотдаен, никога не съм бил на принципа "След мен и потоп". Дал съм много от себе си, и то с най-добри намерения, но няма нищо вечно. Това не е моят хляб, аз се занимавам със съвсем други дейности. Това е моята безплатна общественополезна дейност. Аз съм изпълнил своята мисия, ако е била полезна, трябва да я продължи някой друг.

„7 дни спорт”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки