Димитър Илиев: С Павел Дочев ни очаква бляскаво бъдеще

Убеден съм, че ще оправдая доверието на треньора, той има подход и знае как да обяснява, твърди нападателят на червените

Димитър Илиев: С Павел Дочев ни очаква бляскаво бъдеще

Димитър Илиев отново има шанс да играе за ЦСКА. След като бе купен през зимата от Локомотив Пловдив, тогавашният треньор Йон Андоне не го хареса и Илиев отиде да играе под наем в Миньор. Нападателят направи силен полусезон с екипа на перничани и от червения клуб забелязаха това. Ето какво каза пред „Тема Спорт” Димитър Илиев, след като отборът се прибра от подготвителен лагер в Германия.

 
Митко, как мина подготовката?
- Доволен съм. Свършихме доста работа. Базата, в която се готвехме, беше много добра, точно с цел да мислиш само за футбол. Изиграхме и хубави контроли срещу добри противници. Като цяло сме доволни от показаното в тези мачове с изключение на последния, в който не се представихме на ниво.
Как ти се стори играта на отбора, все пак резултатите едва ли са от важно значение по време на контролите?
- Не съм напълно съгласен с това твърдение. Друго е, когато побеждаваш. Трупаш самочувствие независимо дали става дума за приятелски или официален мач, тогава играта повече върви. Още повече че постигнахме успехи срещу стойностни отбори. Успехът срещу ПАОК е най-авторитетен, защото срещу гърците направихме най-силния си мач.Стояхме добре на терена през цялото време, което ни каза и Павел Дочев. Арминия също не е лош отбор, който успяхме да победим с 1:0. След мача дори треньорът им Кристиян Циге похвали начина, по който играем в защита. Останалите тимове бяха по-скромни. Видя се обаче, че има резултатност, подобрение в играта. На прав път сме и смятам, че отборът е готов за първия официален мач в Лига Европа.
Много варианти изпробва в атаката Павел Дочев. Всички записахте горе-долу еднакъв брой минути. Ще се пребориш ли за титулярно място?
- Конкуренцията в ЦСКА за всеки пост е голяма. Радващо е, че треньорът даде еднакъв шанс на всички офанзивни футболисти по време на контролите. Оттук насетне от нас зависи кой ще е на терена и кой - на пейката. Излишно е да казвам, че се надявам да играя колкото се може повече. Ако ми се даде шанс, колкото и нескромно да звучи, ще оправдая доверието на Павел Дочев.
С него разговарял ли си по този въпрос. Казва ли ти къде грешиш и съответно кои са силните ти страни?
- Да, нееднократно сме подхващали тази тема. Той води диалог с всеки един футболист в отбора. Има подход, знае как да ни обясни нещата, така че играчите да разберем на 100 % какво точно иска от нас. При мен е същото. Дойде, каза ми какво трябва да изчиствам в играта си и какво му харесва.
Какво е то?
- Това е разговор между мен и треньора.
Да поговорим за Павел Дочев. Спомена за подхода, с какво се отличава той от Антон Велков да речем, а и другите треньори, с които си работил досега?
- Радостно е, че ЦСКА разполага с такъв наставник. С резултатите, които е постигнал в Падерборн, не може да се похвалят много треньори у нас. Неслучайно е избран за №1 в Германия. Той е специалист със свои виждания за играта, които се отличават от тези на треньорите, с които съм работил до момента. На мен ми допада това, че търси и налага модерен футбол. Гледа много мачове, следи тенденциите в съвременния футбол, което говори за изключителен професионализъм. С Павел Дочев ЦСКА го чака бляскаво бъдеще.
На какъв стил ще залага ЦСКА през следващия сезон - офанзивен или дефанзивен?
- Много тактически схеми изпробвахме по време на подготовката. Нещата не са толкова лесни, колкото изглеждат. Понякога играта зависи и от съперника. Има моменти, в които, макар и да искаш, не може да играеш атакуващо, както и обратното. Иначе тренировките са изключително разнообразни, което е добре за нас, футболистите. Обръща се еднакво внимание на абсолютно всеки компонент от играта. Владеенето на топката е приоритет за отбора. Колективът е над всичко, а не отделни единици. Има нужното настроение в тима, поради което смятам, че имаме всички предпоставки за успешен сезон.
Тежък старт чака ЦСКА, както и вечния съперник Левски...
- Да, но това е плюс за футбола и привържениците. Какво по-хубаво от вечно дерби още в първия кръг.
Умееш да бележиш на Левски. В този смисъл очакваш ли да си титуляр срещу сините?
- Е, още е много рано да мислим за този мач. Утре (б.а. - днес) е жребият за Лига Европа. Мачовете от евротурнирите са изключително важни за нас, така че нека първо видим с кой ще се паднем и да спечелим дебютния си двубой, пък после вече ще мислим за Левски. Разбира се, че желанието ми да изляза срещу сините е огромно. Вкарвал съм им голове, но за съжаление те не са стигали за пълен успех. Дано това да стане в ЦСКА.
Преди половин година Андоне не те хареса и отиде в Миньор. Сега ще кажеш ли кой настояваше да се върнеш при червените?
- Честно казано, не знам кой поиска да се върна обратно. Един ден ми се обадиха и ми казаха да се явя на първата тренировка на ЦСКА. Оттам нататък не съм разпитвал, а и по-важното е, че отново имам шанс да играя за червените. В Миньор ми беше много добре, но няма какво да се лъжем. ЦСКА си е ЦСКА. Най-високото ниво в България, така че нямаше как да откажа. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки