Живко Желев: Бих помогнал на националния отбор, въпреки че бях пренебрегван

Бившият защитник на Литекс Живко Желев бе потърсен от Novsport.com, за да разкаже малко повече за нивото на румънския футбол, както и дали е реален интереса от страна на Динамо (Букурещ) към него. Заедно с това, Живко се съгласи да коментира нещата, които стават в националния отбор, както и да сподели, че не би се върнал в България в близките години

Живко Желев: Бих помогнал на националния отбор, въпреки че бях пренебрегван

Бившият защитник на Литекс Живко Желев бе потърсен от Novsport.com, за да разкаже малко повече за нивото на румънския футбол, както и дали е реален интересът към него от страна на Динамо (Букурещ). Заедно с това, Живко се съгласи да коментира нещата, които стават в националния отбор,  както и да сподели, че не би се върнал в България в близките години

- Здравей Живко, в България се появявят спекулации относно твоето бъдеще. Пише се, че си пред трансфер в Динамо (Букурещ) и може да преминеш през зимата в този клуб. Има ли нещо вярно в тези предположения?

- По-принцип има реален интерес от стана на Динамо, но няма нищо друго в момента. В моя клуб Отелул няма получена оферта и това го знам със сигурност. Преди това проведох разговори с треньора и президента на клуба и разбрах горе долу какво е положението. За момента оставам в Отелул, докато не дойде изгодно предложение, което да удовлетвори както мен, така и ръководството на клуба.

- Има ли вариант да те видим в близките 1-2 години отново да заиграеш в български отбор и какво е мнението ти като цяло за нивото на футбола в България?

- Нивото на футбола в България е много ниско. Нашите футболисти не са конвертируеми и за съжаление трудно се продават в Европа. В тази игра специално в България се влагат много малко средства, което си личи по дереджето, на което сме. Колкото до това, дали бих заиграл отново в България в следващите една две години мога да кажа категорично и ясно, че това няка как да стане, тъй като аз знам каква е цената ми в момента, като тя на първо място е непосилна за Българския клуб, второто е, че имам договор с моя тим, а и искам да играя извън граница, както правя сега.

- Може би си разбрал, че от 24.12.2008 ЦСКА има нов собственик в лицето на "Титан АС", като между двете страни е сключен предварителен договор. Може ли да изразиш мнението си, дали една такава смяна на собствеността може да се отрази благоприятно на и без тъй закъсалия финансово отбор на ЦСКА?

- Искренно се надявам това да помогне на ЦСКА. Клубът, да не кажа най-големия, е един от двата най-големи тима в България заедно с Левски. Този отбор заслужава да постига успехи и се надявам новият собственик да им донесе нужното спокойствие, за да могат момчетата в тима да се съсредоточат и работят на спокойствие.

- Ти бе част от националния отбор, който сега няма селекционер. Пламен Марков бе уволнен от поста. Според теб, българин или чужденец ще бъде по разумно да води представителния тим на България?

- Ако трябва да бъда честен нямам мнение по този въпрос. От доста време не съм част от този отбор, тъй като не получавам повиквателни. Искам само да пожелая на новия наставник да изгради един силен и конкурентоспособен отбор, който да може да гони върховете, а и дай боже да се класира за Световното първенство в Южна Африка през 2010 година. В момента националният ни състав се намира в много слаба форма и нещата трябва да се оправят.

- Към теб има ли реален интерес от други отбори освен от Динамо (Букурещ) и някой отбор води ли преговори с твоя Отелул за продажбата ти?

-Честно казано не обичам  да коментирам подобни неща, защото винаги нещо се спекулира и се правят интриги. Динамо има интерес към мен и това го знам със сигурност и вече е излязло. Както казах преди малко,  конкретна оферта към този момент няма. От мен се интересуват още 2-3 европейски отбора, но предпочитам да запазя имената им в тайна, защото все още няма нищо официално, а и не искам да се раздува.

- Би ли станал отново част от националния отбор, ако бъдеш повикан?

- Да, бих помогнал на националния тим, ако новият селекционер прецени, че ще му бъда нужен и ме повика. Въпреки това доста време бях пренебрегван в този предствителен тим и една повиквателна няма да промени нищо, но ще се отзова ако получа такава.

- Разкажи повече за нивото на футбола в Румъния.

- Нивото на футбола в Румъния наистина е много високо. Както на клубно , така и на национално, румънците демонстрират наистина доста добра форма в последните няколко години. Не е нужно да казвам, че два румънски тима играха в Шампионската лига, а на Клуж не им достигна малко късмет, за да се класират за Купата на УЕФА. Същото важи и за Стяуа. Преди няколко дни излязоха наяве бюджетите и на двата тима, а Стяуа има 30 милиона евро, докато Клуж 35 милиона евро. Мисля, че тук вече трябва да се направи една равносметка и да се види колко далече сме от тях. Друг аспект, по който се различаватстраните ни е, че техните юноши са далеч по-добре подготвени от нашите и футболистите имат по-добри терени и бази за ДЮШ.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки