Илиан Илиев: И 0:0 в първия мач с Рапид ще е добре

С Гонзо не се разбрахме, защото сме родени на една и съща дата, каза треньорът на Берое

Илиан Илиев: И 0:0 в първия мач с Рапид ще е добре

Треньорът на Берое Илиан Илиев отново гради отбор от нулата. Този път обаче сроковете са кратки, а изпитанията - много сериозни. Идния четвъртък заралии стартират участието си в Лига Европа в сблъсък срещу Рапид Виена, а тимът се готви от едва 20-ина дена, след като преди това бе пред разпад. Потърсихме специалиста, за да разкрие очакванията си за представянето на зелено-белите на международната сцена и в А група.

 
Г-н Илиев, Рапид падна много лошо от Инсбрук в първия кръг от шампионата на Австрия. Има ли поводи за оптимизъм?
- Естествено, че има, макар че виенчани са балансиран отбор с много качества. Важното е да играем с характер, а се надявам и доста хора да ни подкрепят. Мисля, че всеки има шанс срещу всеки, въпреки че логиката сочи Рапид като големия фаворит в сблъсъка.
 
Кои са основните слабости на австрийците и какви са силните им страни?
- Въпреки че паднаха с 0:4, те са сериозен опонент. Не може от един мач да се съди за големите им слабости. Този състав не се е променял от доста време, но явно имат проблеми, щом губят с четири гола. Ще ги гледаме и в още един двубой, но не ни интересуват толкова техните грешки, колкото нашите собствени. Все пак нямахме много време за подготовка и това ще се отрази.
 
Домакинството в първата среща предимство ли е за Берое?
- В турнирните битки нямаме много голям опит, като изключим мачовете за Купата на България, в които елиминациите бяха в един двубой. Смятам, че най-важното е да не допуснем гол, дори да не отбележим. Защото едно попадение на Рапид вече ще ни тежи много преди реванша. Ако не ни вкарат, ще приемем, че домакинството е било предимство за нас.
 
Означава ли това, че ще играете дефанзивно на „Герена"?
- Не, не сме мислили как ще подходим срещу Рапид. А и все пак сезонът ни не свършва с тези два мача, целта ни е да сме добре и в първенството. Хубаво е, че стартираме толкова ударно - два пъти срещаме Рапид, два пъти ще премерим сили и с Литекс. Това са четири срещи със силни отбори и голям залог. В тях ще можем да компенсираме изоставането с голямо желание и мобилизация.
 
Казахте, че защитата ви притеснява. Ще отпаднат ли тревогите, ако Бачев и Томаш се възстановят?
- Важното е как ще се справи целият отбор, не конкретно четиримата бранители. Все пак ни напуснаха много хора, а бяхме изградили стил на игра, в който всеки си знаеше работата в защитен план. Новите момчета там са притеснени. Все пак и Хашев, и Енчев са млади, на левия бек също имаме двама новаци. Павел Ковачев Вече понатрупа рутина, но най-опитните имат проблеми и още не знаем дали ще ги използваме.
 
Възможно ли е още играчи да подсилят Берое до края на август?
- Не, вече нямаме време за експерименти.
 
Набързо спретнахте селекцията, доволни ли сте от новите имена?
- Доволен съм от желанието, което показват. Само от 20 дни сме заедно, а все едно работим от два месеца. Все пак постоянно сме по лагери с тях, само 2-3 дни бяха по-свободни. Разбира се, още не можем да видим истинските им качества, но това е, защото работим едновременно в много аспекти   - физика, скорост, тактика... Някои са уморени и няма как да разгърнат потенциала си. Но първенството е дълго, всеки има шанс да покаже на какво е способен.
 
Споделяте ли мнението, че новият Берое може да се окаже по-силен от стария?
- Не искам да правя сравнения. Все пак миналогодишния тим го градихме от Б група в продължение на година и половина и имахме време да сме спокойни. Дори сега, ако подготовката бе стартирала преди повече от месец нямаше да се тревожа за състоянието на момчетата. За 20 дни не можем да направим същия боеспособен тим. Но в момента имаме пък повече качество и вариативност в атака. Нужно ни е време.
 
Отминаха ли кризисните моменти в Берое с идването на новите собственици?
- Не знам, гледам да не се бъркам в тези неща. Има си нови шефове и те, както и старите, се опитват да осигурят съществуването на клуба. Дано да успеят и да оставим лошото зад гърба ни.
 
Истина ли е, че предишният директор Дамян Георгиев ви е казал „Ти за мен си никой"?
- Не искам да се връщаме назад. Но доводът, с който ме освободиха -слаба спортно-техническа форма, не бе добър. Все пак свършихме работа, дадохме нещо на града. Сега, след като ме поканиха отново, си казах, че няма какво да се ровим в миналото. Всички в тима знаем кой какво е направил, всеки си носи отговорност за постъпките. Повече лоша дума за предното ръководство няма да кажа.
 
Имахте ли оферти от други отбори, преди да се завърнете в Стара Загора?
- Тогава исках само да си почина малко, тъй като приемах нещата по-навътре като всеки треньор. Отборите бяха започнали подготовка, нямах запитвания отникъде. После ми прекъснаха почивката и се върнах. Знам, че ще е тежко, при някои не-успех отговорен ще съм аз. Приех    обаче заради хората - видяхте какво стана в града, след като си тръгнах. Сега шансовете ни за успехи са по-малки, но това е предизвикателство, което не може да се откаже.
 
Левски стартира убедително сезона. Смятате ли, че сините тръгнаха по правилния път с Ясен Петров?
- Добре за България е да продължават напред, да вдигат коефициента на страната. Ясен е млад, с него сме набори. Той работи с голямо желание. Дано най-накрая да спре текучеството на треньори в грандовете. То не помага, за да се изгради силен тим. И в ЦСКА, и в Левски смените на наставници водят до смяна и на много футболисти. Вижте Литекс - запазиха си отбора, срещу Рудар играха с титулярите от А група, стилът им продължава да е същият. Рапид също са така - от 2006-а са с основния си състав, един човек напусна, други двама дойдоха. В Испания също се вижда - в Барселона Гуардиола си е треньор, взима по двама играчи на сезон, а в Реал Мадрид всеки следващ си води по няколко състезатели. Там резултатите са красноречиви.
 
Мнозина фенове на Левски още съжаляват, че не се разбрахте с Гонзо да преминете на „Герена"...
- Това са минали неща. Ясен е способен и амбициозен човек. Дано Левски стигне групите на Лига Европа. А в рамките на шегата - с Гонзо не се разбрахме явно заради това, че сме родени на една и съща дата, в една и съща зодия сме (б.а. - рак), оттам сигурно са възникнали противоречията.
 
В родния ви клуб Черно море акостира безспорна звезда като Марио Жардел. Мнението ви за трансфера?
- Той е добър за българския футбол, независимо че Жардел не е в оптимално състояние. Много пъти съм играл срещу него, има уникален нюх към гола, особено силен е с глава. А и бразилците като цяло са положителни хора, търсят позитивното във всяка ситуация. Ако не толкова с играта, с присъствието си Жардел ще помогне доста. Все пак за футболистите е гордост да споделят една съблекалня и да тренират заедно с него.
 
Радва ли ви фактът, че по една или друга причина много клубове тръгнаха да налагат млади кадри, като дават за пример Берое?
- Надявам се шампионатът да е по-силен. Миналата година бе доста интересно. Телевизиите много помогнаха, защото хората видяха, че и тук са играе нелош футбол. Разбира се, има по какво да се работи. Хубаво е, че покрай кризата все повече се разчита на младите. Надявам се сега да е още пo-интригуващо. Базите обаче трябва да се пооправят, да има повече стадиони с осветление. Не е нормално да играем на 40 градуса от 18:00.
 
Кои очаквате да са фаворитите за титлата и къде виждате Берое в крайното класиране?
- Основните претенденти са обичайните заподозрени. А ние ще сме като миналата година - целта ни ще е да радваме хората. Сега ги върнахме по трибуните, а очакванията за мачовете с Рапид са много големи, въпреки че реалностите са други. Ще опитаме да изградим тима и отново да изиграем мачове като в изминалия сезон. Ще се иска време, но с помощта на публиката може да се справим и по-бързо.
 
„Тема спорт”
Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ПРИЗНАНИЕ: Шефът на УЕФА се срещна с Георги Иванов в Нион

Вижте подробности

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки