Венци Живков: Първо бием в Лига Европа, а после и Левски

Ако не бяха тези собственици, ЦСКА щеше да е във В група, феновете да подкрепят отбора, а не да го освиркват от 20-ата минута

Венци Живков: Първо бием в Лига Европа, а после и Левски
Изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков говори пред „Тема Спорт" за кошмарната загуба на отбора при представянето му за новия сезон, бурните освирквания от трибуните и предстоящите мачове с Клифтънвил и Левски.
 
- Г-н Живков, близо 20 часа след позорната загуба от Олимпиакос Никозия как оценявате това, което се случи на „Васил Левски"?
- Неприятно. Крайно неприятно. Нормално е едно представяне на отбора за новия сезон да премине позитивно и да завърши с победа. Еуфорията, която се създаде на стадиона по време на самото представяне на футболистите, и нагласата на всички за добра игра и победа, не се реализираха по време на мача. феновете имаха друга настройка. Очакваха друга игра и друг резултат. ЦСКА трябваше да спечели тази последна проверка за самочувствие и настроение преди старта на сезона, но стана това, което никой не си е и помислял.
 
- И защо стана? Говорихте ли след мача с Павел Дочев и Емил Костадинов и какво ви обясниха те за слабата игра на отбора?
- Да, с Костадинов гледахме заедно мача. Той разговаря след неговия край със старши треньора Павел Дочев. Нито треньорът, нито спортно-техническият директор са очаквали такава загуба. Те все пак са най-близко да отбора и най-добре познават моментното състояние на футболистите. Всички вече са си извадили поуките, че с такава апатична и безхаберна игра няма да направим нищо и най-малкото не приляга на клуб като ЦСКА да играе по този начин. А такива резултати не оправдават това, което се изисква и се влага в отбора от страна на собствениците. След тренировката сутринта г-н Дочев е направил обстоен разбор на мача, като е говорил персонално с всеки един футболист. Обяснил им е грешките и какво трябва да отстранят, казал им е какво очаква от тях в следващите мачове. Освен това проведохме среща в офиса на .Титан" с футболистите, Емил Костадинов и г-н Борисов. Играчите си получиха премиите от миналия сезон, които не им бяхме изплатили. Разговаряхме индивидуално с всеки един от тях. Предстоят ни сериозни мачове както в Лига Европа, така и на старта на първенството. Трябваше да чуем обяснението на играчите за случващото се на терена и да разберем причините, ако има такива, за представянето им в контрола-та с Олимпиакос. На 27 юли трябва да изглеждаме по коренно различен начин, за да спечелим и да си осигурим класирането в следващия кръг.
 
- И какво ви обясниха играчите?
- Разговорът ще си остане между нас. Ако те искат, ще споделят пред медиите какво са обяснили. Не става въпрос обаче за пари. В това бъдете сигурни.
 
- Така, както играе ЦСКА, извадихте късмет, че ще играете в Лига Европа с отбор като Клифтънвил, което по принцип си е прекрасен жребий?
- Да, по-добре стана, че северно-ирландците продължиха. Хърватите все пак са си школа и срещу тях щеше да ни е по-трудно.
 
- Кое ви ядоса повече - играта на отбора или отношението на част от публиката към ръководството на ЦСКА?
- Феновете няма да ги коментирам, но имам един апел към тях - ако са фенове, нека да поддържат отбора, а не да го освиркват от 20-ата минута. Имах чувството, че по време на контролата ни с Олимпиакос на стадиона имаше фенове на Левски, а не на ЦСКА. Как иначе да си обясня това отношение към част от футболистите. Някои хора трябва да се замислят какви усилия и средства влагат собствениците за този отбор и заслужават ли те да бъдат наричани боклуци. Ако не бяха те, ЦСКА сега щеше да е във В група. Обръщам се с молба към привържениците - нека да бъдат търпеливи и толерантни, нека да бъдем единни, защото всички имаме една цел -ЦСКА да побеждава. Отборът трябва да се подкрепя винаги - и при победи, и при загуби. Не може една контрола да предизвиква такива реакции. Вярно е, че играта бе слаба, а резултатът кошмарен, но това не значи, че футболистите трябва да бъдат псувани. Това все пак бе само една контрола, а след една седмица е дербито с Левски.
 
- Обсъждахте ли да намалите цените на билетите след това, което се случи в четвъртък?
- Не, този въпрос не е обсъждан. Не мисля, че това е проблемът
 
- По повод цените на билетите феновете ви попитаха къде ви е спектакълът?
- Разбирам иронията, но аз съм сигурен, че съвсем скоро ще дойде моментът, в който ЦСКА наистина ще играе футбол, който да подхожда на името, традициите и амбициите му.
 
- Как ще решите проблемите си на вратарския пост и на върха на атаката?
- Коментирахме със спортно-техническия директор Емил Костадинов тези проблеми. Може би ще се даде по-голям шанс на Божидар Стойчев. За привличането на нападател работим усилено. Емил Костадинов води преговори и чакаме решение на този въпрос до часове.
 
- Феновете ги е страх, че ЦСКА може да отпадне още от Клифтънвил, а след това да загуби и вечното дерби. Вие как гледате на тази възможност?
- Мисля, че ЦСКА ще излезе от това състояние, което показа по време на представянето на отбора. Убеден съм, че ще покажем съвсем друго лице в следващите мачове. Имаме отбор, имаме и добър колектив, който ще излезе на 27-и срещу Клифтънвил и ще спечели с такъв резултат, който да направи реванша протоколен. Сигурен съм, че ще победим и Левски.
 
- На базата на какво сте сигурен?
- Вярвам, че тази загуба бе случайност и отборът има висок потенциал, който показа в контролата с много силен отбор като ПАОК.
 
- Допускате ли, че футболистите може да не са се напрягали заради неизплатени заплати?
- Въобще не го допускам това нещо, тъй като футболистите вече си получават възнагражденията в срок. Дължим им една заплата, която ще им бъде изплатена до 27-и. Вече си получиха премиите, финансовата страна не е причина.
 
- Обвиняват ви, че привличате футболисти от втора дивизия, а не взехте Камбуров или Дембеле?
- Г-н Борисов вече каза, че футболистите от чужбина ни излизат по-евтино от тези от българското първенство.
 
- Някои са склонни да допуснат, че ЦСКА е играл по този начин, за да заблуди и успокои Левски преди дербито на 1 август?

- Не, не, това категорично не е вярно. Видях, че имаше и хора от Левски, които наблюдаваха мача, за да ни разузнават, но би било грозно и непочтено да се правят такива неща и да се опорочава представянето на отбора по този начин.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки