Холандия също разкри Бразилия и спечели третото място (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Лалетата” изпратиха Ван Гаал с успех и останаха непобедни на Мондиала

Холандия също разкри Бразилия и спечели третото място (ВИДЕО+СНИМКИ)

Холандия победи Бразилия с класическото 3:0 и така си осигури третото място на Мондиал 2014.

Двата отбора се изправиха един срещу друг, след като отпаднаха на крачка от големия финал, тъй като „лалетата” загубиха след изпълнения на дузпи от Аржентина, а домакините на форума паднаха тежко от Германия с 1:7. Затова и селекционерът на „златистите” Луис Фелипе Сколари направи половин дузина промени в стартовия си състав, в сравнение с онези 11, които бях унижени от Бундестима в Бело Оризонте.

От друга страна наставникът на европейците Луис ван Гаал, за когото това бе последния мач начело на Холандия, направи само една рокада спрямо двубоя с Аржентина. Така на мястото на Найджъл де Йонг се появи Джорди Класи, макар че броени минути преди срещата Уесли Снайдер се контузи при загрявката и бе сменен принудително от Джонатан де Гузман. Въпреки това обаче Холандия започна вихрено срещата и още във втората минута получи правото да изпълни дузпа.




Тя бе отсъдена заради нарушение на завърналия се след санкция капитан Тиаго Силва срещу Ариен Робен, което започна извън наказателното поле на Бразилия. И докато отсъждането на наказателния удар бе дискусионно, то червеният картон за бранителя на домакините бе абсолютно задължителен, защото той бе последен в отбрана и напълно умишлено спря непозволено голова атака.



Вместо това обаче алжирският рефер Джамел Хаймуди показа жълт картон на Силва и посочи бялата точка. Зад топката застана Робин ван Перси, който с безпощаден удар в горния ъгъл откри резултата – 1:0. Попадението бе четвърто за капитана на „лалетата” на Мондиала и под номер 100 в мрежата на Бразилия на световни финали. Освен това, то бе 12-ото инкасирано от „златистите” и така те записаха нов негативен рекорд на най-големия футболен форум, след 11-те допуснати през 1938 година.



Това обаче съвсем не бе всичко, защото в 17-ата минута Холандия вкара втори гол. Тогава Давид Луис изчисти с глава една топка право в краката на Дейли Блинд. 24-годишният футболист на Аякс майсторски я овладя и я прати точно под гредата – 2:0.




Така той вкара дебютното си попадение на световни финали и зарадва баща си Дани Блинд, който бе на резервната скамейка до Ван Гаал и ще го наследи на поста национален селекционер. Преди центрирането към пеналта обаче останаха съмнения затова, че играч на „лалетата” бе в положение на засада, макар че според правилата на ФИФА в подобни тънки ситуации се дава предимство на атакуващия футболист.

Така или иначе резултатът вече бе 2:0 в полза на европейците, чиито вратар Силесен трябваше да се намесва решително за първи път в 20-ата минута, когато Оскар навърза трима холандци и стреля силно от границата на наказателното поле, но стражът улови.

Най-чистото голово положение за Бразилия през първата част се откри пред Паулиньо и Давид Луис, които в 38-ата минута дружно не успяха да засекат в наказателното поле центриране на Оскар от пряк-свободен удар.



До края на полувремето нови опасности не последваха и това позволи на „лалетата” да се оттеглят на почивка с аванс от две безответни попадения.

След паузата Холандия се прибра в своята половина и търпеливо изчакваше своя шанс да нанесе решителен удар, а в 65-ата минута бразилците имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Рон Влаар в наказателното поле след центриране на Майкон.

Такава обаче не последва, въпреки бурните протести на фенове и футболисти, каквито имаше и само три минути по-късно, когато Оскар падна след съприкосновение с Дейли Блинд в пеналта. Влседствие последният бе изнесен на носилка, а халфът на Челси получи жълт картон.



В заключителните минути на срещата Ариен Робен също имаше претенции за дузпа, след като бе съборен в наказателното поле, но реферът остана безмълвен, макар холандецът да бе избутан в гръб от Фернандиньо.

В крайна сметка обаче „лалетата” дори стигнаха до трети гол. Това стана в добавеното време на срещата, когато Робен изведе Янмаат по фланга, а след центрирането на последния Вайналдум засече топката и направи успеха на своите класически.

Така европейците заслужено се поздравиха с успеха и останаха без загуба в редовното време на световно първенство за първи път в своята история. Освен това, те се превърнаха в първия тим, който използва всичките си 23-ма играчи на световно първенство.



 

В Иран: Връщат забраната за жени на стадионите

Вижте подробности

Карлос Тевес приет по спешност в болница

Треньорът на Индепендиенте рязко се е почувствал зле

Суперкласико: Бока обърна Ривър до 3:2 (ВИДЕО)

Лудо дерби, VAR и пълен стадион в четвъртфинал за Купата

В САЩ: Меси с 2 гола и асистенция, Интер бие с 3:1 (ВИДЕО)

Лео вече има 9 попадения и 5 финални паса в 9 мача

Меси вкара два и подаде за трети при пробеда на Интер Маями

Аржентинецът отново блести

Решено: ФИФА създава десетки нови комисии

Планът е те да станат 35, в момента са 7

Ясни са всички участници на Световното клубно първенство

РБ Залцбург изненадващо влезе в отбрания лист

Ал Хилал най-накрая загуби след 34 поредни победи (ВИДЕО)

Те загубиха с 2:4 от Ал Аинв първия полуфинален мач в азиатската Шампионска лига

На 58 години: Ромарио се върна във футбола

За да играе със сина си в клуба, чийто президент е

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки