Валери Домовчийски: Преди не се чакаше нищо от мен, сега съм лидер и тежи

Пепе Мурсия иска от нас да играе с повече пасове, очертава се да играя до Божинов, но и да се връщам назад, казва Домо

Валери Домовчийски: Преди не се чакаше нищо от мен, сега съм лидер и тежи
Валери Домовчийс­ки започва утре срещу Локо (Пд) втория си престой в Левски. След като в първия той взе две титли, игра 1/4-финал в УЕфА и в групите на Шампионска лига, сега надеждите на феновете са той да постигне със синята фла­нелка най-малко половината от тези пос­тижения. Ще се сработи ли с Валери Бо­жинов, докъде ще стигне Левски и как се е променил през годините, чете те в специалното интервю, кое то Валери даде за „Меридиан Мач".
 
Валери, как намираш обс­тановката и настроението в отбора преди пър­вия мач? Успяхте ли да се подготвите добре?
- Обстановката и настроението са страхотни. Мисля, че успяхме да се подгот­вим добре и очакваме с нетърпение първия мач и се надяваме да победим.

В първия си престой в Левски беше един от най-младите, сега си сред най-опитните и лидерите. По-голе­ми ли са тежестта и напрежението?
- Разбира се, че те­жи. Сега съм един от най-старите в отбора, а преди бях просто един юноша, от кого­то никой не очакваше много. Сега има по-големи изисквания и напрежение.

В голяма част от контролите се връ­щаше доста назад, за да изнасяш топ­ката. Харесва ли ти тази роля от по-зад­на позиция?
- По принцип схе­мата ни е да играем аз и Валери Божинов в атака. Така сме структурирали отбо­ра, че един от двама­та се връща доста на­зад. Харесва ми да играя с топката. Това е позицията, на която се очертава да се под­визавам.

Разбираш ли се вече добре на тере­на с Валери Божи­нов?
- Доста срещи иг­рахме заедно. Неща­та доста се подобря­ват, но има и какво да се желае. Трябва ни малко време.

За пръв път от много години Левс­ки остана изцяло за лагерите си в Бълга­рия. Това ще повли­яе ли на подготов­ката ви?
- Не мисля, че ще повлияе. Условията за подготовка бяха пер­фектни. Няма значе­ние, че не сме били в чужбина и не сме иг­рали с чуждестранни отбори. Дори за мен е добре, че видяхме до­къде са стигнали другите български отбо­ри, за да си направим някаква равносметка

 Вижда се, че тре­ньорът Пепе Мурсия налага нов, комбинативен стил. Колко време ще ви трябва, за да заиграете както треньо­рът ви иска?
- Има различни виждания. Иска да иг­раем с повече подава­ния. Стараем се да изпълняваме указани­ята на треньора и не­щата от мач на мач все по-добри. Не знам точно колко време ще ни отнеме обаче, за да заиграем максимално добре.

Какво промени Мурсия в методика­та, отношението към играчите и всичко останало в клуба?
- Различното беше, че подготовката беше изцяло с топка. Зала­гаше се само на ра­зигравания с кълбо­то. Това беше по-различно от това, което досега съм тренирал. Надявам се да е за добро. Ние, футбо­листите, се чувстваме отлично.

Да те върна на един неприятен ин­цидент в мача с Марек. Умишлено ли удари с лакът Ники Николов в онази си­туация?
- Ударът със сигур­ност не беше умиш­лен, но беше много здрав и съжалявам, че ударих съперника така лошо. Случват се тези неща, но не беше нарочно.

Някои фенове обаче те обвиниха едва ли не в мекушавост, защото след като получи шамар, не отговори по никакъв    на­чин...
- Не мисля, че беше нужно да правя меле в някаква контрола. Реагирах нормално.

Ти игра в Ботев (Пд). Доста футбо­листи сега идват от Колежа на „Гере­на". Ще вдигнат ли те класата на Левски?
- Ще вдигнат класа­та на Левски опреде­лено. Всички са доб­ри футболисти. Ня­кои хората ги позна­ват много добре и са играли тук. С други тепърва ще се запоз­наят. Но всички са ка­чествени футболисти, това мога да го га­рантирам.

Какво е мнение­то ти за случващото се в Ботев (Пд)?
- Не е приятно. Проектът беше много мащабен, наливаха се доста пари, правеше се стадион. Не е доб­ре за българския фут­бол като цяло това, което се случва. Но няма какво да кажа, защото не съм наясно с всичко там.

Как се промени­ха взаимоотноше­нията ви със Стани­мир Стоилов след съвместния прес­той в Ботев (Пд)?
- Предпочитам да не коментирам Ста­нимир Стоилов и та­зи тема.

Още във втория кръг ще играете с ЦСКА. Ще успеете ли да се подготвите максимално добре за тази среща?
- Преди ЦСКА има друг мач - с Локо (Пд). Целият отбор трябва да направим всичко възможно да сме в максимално добра форма за пър­вия кръг, да победим и след това да мис­лим за ЦСКА.

Не беше в отбо­ра миналата година, но Левски падна 4 пъти от ЦСКА. Затормозен ли е отбо­рът от това?
- Не виждам да има обремененост в мом­четата. Не мисля, че трябва да има нещо такова. Тези загуби си остават за миналия сезон, сега влизаме в нов и ще трябва да се представим по различен начин.

Виждаме, че в отбора има много млади момчета. Каква е реалната цел пред отбора?
- Правилно отбе­лязвате, че имаме доста млад отбор. Целта е да подобря­ваме играта си от мач на мач, да из­растваме, да побеж­даваме и да радваме феновете, които ще идват да ни подкре­пят. Оттам нататък каквото успеем да постигнем ще бъде добре дошло за нас.

С какво се е променил Валери Домовчийски в сравнение с пред­ния си престой в Левски?
- Видял съм как играят хората в чуж­бина, което ми е да­ло доста. Работил съм с много и раз­лични като разбира­ния за играта тре­ньори. Това дава знания и опит, които са безценни. В чисто личен план мисля, че съм станал доста по-спокоен, което ми помага.

Работил си с Ге орги Иванов вЧерно море и го познаваш добре. Какво промени той и ще успее ли да се справи с кризата в клуба?
- Смятам, че ще успее. Виждаме, че той започва отбор от самото начало - с нов треньор, млади футболисти. Има ред и дисциплина Всички сме обедине­ни и се стремим към едно - Левски да върви напред. Треньори, футболисти, директори, всички гледаме в една посока.

Имаше малко напрежение в пое ледно време между феновете и Веселин Минев. Смяташ ли за нормално привърженици­те да определят кой да играе и кой не?

- Навсякъде има проблеми. Случват се тези неща. По време на мач някой е афектиран, прави някой жест, хората нормално се разст­ройват от този факт. Доколкото разбрах всичко е изгладено, Веско си е стиснал ръката с феновете. Иначе дали се месят феновете не знам. Тези въпроси не към мен. 

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки