Кое ще е провал и кое успех за новия Левски

Вариантите пред Левски са три - шампионско чудо, очаквано влизане в евротурнирите или нов исторически провал

Кое ще е провал и кое успех за новия Левски
Да се анализи­ра Левски на база един официален мач през сезона е твърде амбици­озна, а в някои случаи дори арогантна проява. Особено ако не се отчете отправната точка на този тим и изобщо този проект, както и много­то условности, свързани с бъл­гарския футбол. Колкото и да се говори за нулеви години и търпимост към изграждане­то на нов отбор, феновете на Левски винаги ще имат припряността, на която са подвластни всички почитате­ли на големи клубове.

И така. Какво може да по­стигне Левски през новия се­зон? Мисля, че възможните ре­зултати могат да бъдат точ­но три. Първият е да спечели шампионската титла, което всички смятат за научна фан­тастика. Вторият е да завър­ши в челото и да се класира за европейските турнири, като по този начин избегне възмож­ността за първи път в исто­рията на участията си в Евро­па да ги пропусне в две поред­ни години. Третата възмож­ност е да повтори кошмарно­то си класиране от миналия сезон или дори да го влоши.

Следвайки тази съвсем еле­ментарна логика спокойно мо­жем да поставим границата в определенията, които ще из­ползваме в края на сезона. Тит­лата ще е сензация и подвиг, европейските турнири ще са очаквано постижение (с купа на България и/или изпреварване на ЦСКА ще са успех), а ново ло­шо класиране и пропускане на европейските турнири ще бъ­де исторически провал. Към всичко това можем да добавим и лошата серия в мачовете срещу ЦСКА и четирите поред­ни шампионатни загуби, която трябва да бъде спряна още то­зи сезон, за да не влоши и без това лошата ситуация.

За да промени статуквото на „Герена", без никакви усло­вия и претенции се завърна Ге­орги Иванов. Той завари ужася­ващо наследство - отбор от скъпоплатени футболисти със съмнителни качества и нисък морал, но твърде високи въ­знаграждения. Безкрайна тре­ньорска въртележка, финансо­ви проблеми, включително санкция от УЕФА за нарушения във "финансовия феърплей", война на привържениците на тима със собственика Тодор Батков, съпроводена от апа­тия към представянето на са­мия отбор.

Ако трябва пак накратко да обобщим задачата на Гонзо, то той ще трябва от от­бор от скъпоплатени некадърници да мине през ниско­платени такива, докато се стигне до някакви наченки на нормален и правилен футбол, колкото и да е иронизирано последното понятие. Георги Иванов се намира в края на първия етап. Изчистил е скъпоплатените некадърници. Успехът му оттук насетне ще зависи от това колко продължителен ще е вто­рият етап, защото към този момент не се вижда как в Лев­ски ще се появят пари, с кои­то бързо да бъде решен проблемът с качествата на игра­чите.

Мачът с Локо Пд

Песимизмът и скептициз­мът винаги са били лесните по­зиции независимо от тяхната безспорна рационалност. От такава позиция трудно може да се каже нещо добро за случи­лото се срещу Локомотив Пловдив или пък дори и само ако имаме предвид историче­ския стандарт на Левски. Но съобразно казаното по-горе ми­сля, че има някакви наченки на оптимизъм или поне надежди, че пропадането е приключило и оттук насетне пътят ще е само нагоре.

В събота на терена липсваха скъпоплатените некадърници, за мнозина от които пребива­ването в Левски се свързваше само с постъпленията в банко­вата сметка. Може да е аро­гантно, може дори да е несправедливо, но през миналия сезон контузиите на Дъстли Мюлдер съвпаднаха с невъзможността на Левски да плати дължимите в договора му суми за образова­нието на децата му от няколко хиляди евро. Дори не искам да се връщам към друго съвпаде­ние като изказването на "звез­дата" Гари Родригес, че не го интересуват феновете на Лев­ски, които иначе бяха готови да се разправят с Тодор Бат­ков, ако реши да го продаде на Лудогорец. Ето това е първата и най-важна промяна спрямо миналия сезон. Срещу Локомо­тив Пловдив максималните претенции на публиката може­ше да са свързани с Веско Минев заради някакви направо безо­бидни закачки от миналото в сравнение с непоносимостта към играчите, които бранеха честта на фланелката преди няколко месеца. А и Минев все пак е в края на кариерата си, тепърва няма да направи пари, но пък има достатъчно каче­ства да отиграе топката, да я изнесе, да се хвърли в битката.

В чисто игрови план могат да се щрихират веднага огром­ни слабости. Срещу Локо Пд Левски игра принудително с двама централни нападатели, защото не разполагаше с под­ходяща опция зад тях, а дори и юношата Боби Цонев е конту­зен. Единият от централните нападатели Валери Божинов е просто в трагична форма и за­сега само близостта с фенове­те, които харесват "левскарството" му, го спасява от тях самите. Следва неясният пост и функции на Прохазка, който явно играе добре само в Спар­так Търнава. Всичко по-горе пък е съвкупността от причи­ни на Левски да липсва завърш­ващият удар.

Нека обаче потърсим разли­ката в положителна насока. Тя също е много видима и изобщо не е в ироничните подмята­ния, че миналия сезон по това време Левски падна от Локомотив вкъщи, а сега взе точка. През миналия сезон Левски бе­ше трагичен във физическо от­ношение и след 60-ата минута предаваше инициативата на съперника, а в много случаи за­ради това губеше и мачовете. Онзи ден сините държаха ини­циативата до края и диктува­ха темпото. Това се опита да обясни и Пепе Мурсия, обаче остана неразбран от аудито­рията. Когато ти липсват еле­ментарни неща, дори и да из­държиш 90 минути на темпо­то, си е постижение.

Деликатният Мурсия

Испанският треньор може­ше да е доста арогантен при пристигането си и да обясни цялата истина за това какъв отбор поема. Очевидно е, че той избра подхода да се опита мълчаливо да промени нещата с всички рискове от това. За разлика от много треньори, преминали през „Герена" със стандартното твърдение, че им трябва по един играч във всяка линия, испанецът заложи на това, с което разполага, без особени претенции и без да се набива на очи пред медиите. Ето ви още една разлика. Може да е всичко друго, но днес никой няма как да упрекне Пепе Мур­сия, че си е довел един отбор протежета, на които е осигу­рил курорт и заплати.
 
Другият важен момент, за който малцина си дават смет­ка, е, че той прави истинска революция в професията в Бъл­гария. Пепе Мурсия няма прашна тетрадка от ВИФ или някой предишен треньор на Левски, в която пише, че отборът тряб­ва да се подготвя физически от първия ден след събирането си. Както казва един приятел, то­ва не е съобразено с българския стандарт и ще му изяде глава­та скоро. Да, но какъв е точно българският стандарт във футбола? Особено ако го съоб­разим с испанския. И в този случай цялата тежест ще остане върху Гонзо, който да брани на­ставника, както е обещал - до края на сезона. Не забравяйте, че най-големите врагове на Пе­пе Мурсия ще бъдат безработ­ните български треньори, чий­то хляб е взел испанецът, и осо­бено заради факта, че им мъти водата с някакви иновации. Ако чисто теоретически Пепе Мурсия изгради добър отбор, само този факт ще застраши поста на абсолютно всеки един наставник в А група, защо­то всички искат да копират модерните образци.

Мантрата „сини юноши"

Най-големият проблем за Пе­пе Мурсия ще бъде налагането на сини юноши, като още след първия мач се чуха забележки в това отношение. Хората ся­каш забравиха, че в този мач Левски нямаше такива на раз­положение - едни са контузени, други са на европейското, а трети избяга в Лудогорец. Единственият наличен (Краев) беше на терена.

Контролите преди сезона показаха, че и само с юноши ня­ма как да станат нещата или поне няма как да бъде избегнат лошият сценарий с историче­ски провал, след който фенове­те няма да се интересуват от никакви добри намерения. Ето тук ще бъде най-големият про­блем - юношите трябва да бъ­дат наложени, ако имат каче­ства, но пък едновременно с това и да заслужат мястото си на терена, а не да бъдат размахвани като мантра. Пробле­мът на Левски е, че няма до­статъчно добър материал, не­зависимо че отделни момчета имат качества. И ако някой твърди противното, просто трябваше да гледа първия мач от европейското в Унгария, за да види космическата разлика между България и Германия.

Васил КОЛЕВ

* Васил Колев е председател на тръст "Синя България". Очаква се тръстът да получи 15% от акциите в Левски след своето об­що събрание на 30 август и общото събрание на акционерите в Левски, което ще го последва
 
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки