На кого му пука за това дерби?

Ползата от такова ритуално убийство на футбола изчезва със сутрешния махмурлук на победителите, но вредата остава за години

На кого му пука за това дерби?

Не че съм привърженик на губещата страна, но вечното дерби в неделя окончателно ме убеди, че този мач вече няма нищо общо с магията, която създаваше герои и истински легенди десетилетия наред. Има достатъчно снимков и видеоматериал, с който да се докаже, че националният стадион приличаше повече на окупиран от терористи обект в някоя от горещите точки по света. Където свистят куршуми, взривяват се бомби, дъх на барут се носи във въздуха и кълба от черен или цветен дим дразнят обонянието в километричен периметър. Само че от терена изобщо не мирише на футбол. Там, като в някаква гротескна гладиаторска битка, няколко озверели българи правят шпагати като обезумели, дърпат фланелките на противника и псуват по-грозно от работниците на някой строеж. Край тъчлинията видният „армейски" дервиш Стойчо Младенов се нахвърля върху съдиите още при първото спорно положение и започва да ги притиска. А наоколо поредната партида чужденци, които за пръв път се сблъскват с този вулкан от агресия, трудно осъзнават къде точно са попаднали.

В крайна сметка освен тези около 10 000 души на стадиона почти никой не усеща някаква особена тръпка от това, че в България се играе Мачът на мачовете. По заведенията прякото предаване е просто фон, а някой даже цъкат белот и хвърлят само от време на време поглед върху случващото се на терена. А тези, които са гледали сблъсъците на двата големи съперника от 70-те, 80-те и 90-те години, трудно могат да изтърпят мъката на настоящето и само носталгията ги кара да страдат заедно... с топката.

Наистина, вече на никой не трябва да му пука за това дерби. Дори за феновете на ЦСКА, които празнуваха пети пореден успех в първенството, ползата от положителните емоции изчезва със сутрешния махмурлук. След него следва ново пробуждане, което връща горчилката от отпадането от Зимбру, а и от предишното от Мура. Стойчо Младенов сам признава, че не се заблуждава от победите и е наясно с огромните проблеми, които има отборът му.

И въпреки това той е с основна заслуга за изграждането на този грешен модел, при който се робува на резултатите, а приказките за обиграване на състав са кухи и служат само за оправдания след резилите в Европа. Безспорен факт е, че в поне четири от тези пет мача, които Левски загуби поред, „сините" търсеха футбола. Според ограничената си класа и възможности се опитваха да разиграват топката, да действат на скорост, да изработват положенията си с идеи... Те обаче не влизаха, а след това грешките - индивидуални или колективни, закопаваха отбора.

От другата страна Стойчо залагаше на своя си стил на дебнене и затваряне на играта. Целта му бе да не загуби, а щастието му носеше победи. Само че каква полза от тях. След като в крайна сметка се стигна до изпразнения Сектор „Г“ и до поредното задаване на болезнени въпроси.

Поуката за Левски трябва да е само една - не позволявайте този мач да определя битието ви. Не си струва! Особено срещу точно този съперник. Да, такава болка трудно се приема, но понякога тя не само е част от процеса на оздравяване, но дори е необходимост. Наясно съм, че колкото и да им е криво на феновете, три пъти по-криво му е на Гонзо. Поне при него няма никакви съмнения, че прави всичко с идеята да помогне. Сигурно греши, но няма грозни мисли за някаква лична изгода на гърба на клуба. И той, и всички играчи трябва да спрат с тези приказки за мъжество, характер, раздаване... Хора, става въпрос за игра! Играйте я, докажете, че сте добри футболисти, никой не се съмнява в пола ви! Една загуба във втория кръг не бива да е повод за крайни оценки и катаклизми. Тъпо е да продължаваме в този кръговрат от последните няколко сезона, според който вече идва време за нова треньорска смяна, например. Стига! Факт е, че срещу ЦСКА Левеки изглеждаше по-добре, отколкото срещу Локо (Пд). Нека този отбор бъде оставен да развие още малко потенциала си и тогава да се анализира и да се правят генерални промени.

Няма никаква полза от разрушителни решения като онова за срутването на Сектор „А". Гонзо, не бутай „Герена" заради „червените". Просто те не го заслужават. Левски е побеждавал до втръсване вечния си враг, но малко хора са били по-щастливи с отбора, отколкото след епохалните победи в Европа, които за щастие са част от историята през новия век, а не от далечното минало на петолъчките и червените връзки.

Людмил Христов, в-к „Меридиан мач”

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки