ЦСКА бие Левски във вечните серии

Девет победи поред за "сините" са ненадминат рекорд

ЦСКА бие Левски във вечните серии

ЦСКА властва над “Левски” в годината на “синия” стотен юбилей. Повечето от персоналните вечни серии също са в посока “Българска армия”.

Кой е футболистът с най-много поредни голове в дербито? Едва ли ще ви изненадаме - голмайстор №1 у нас с респектиращите общо 377 гола Петър Жеков. В 5 поредни мача “червената” деветка има впечатляващите 9 попадения. Тези 5 двубоя са и най-резултатните в историята. Съперниците си отбелязват 27 попадения или средно по 5,4 на мач. Но Жеков едва ли иска да си спомня някои от тях. Като например историческите 2:7 и 2:5. Въпреки че и в двата мача вкарва четирите гола за армейците.

На второ място в “червената” история за поредни голове в дербито е Христо Янев. Един от последните големи майстори на свободни удари у нас заби 3 от попаденията от дузпа, което е безпрецедентен случай в историята на сблъсъка.

Големият “червен” защитник Борис Гаганелов пък е футболистът с най-много мачове във вечното дерби. В периода 17 юли 1962 г. - 12 ноември 1973 г. бранителят изигра 27 двубоя срещу “Левски”. Но статистиката му е отрицателна - 9 победи, 6 ремита и 12 загуби.

В “синия” лагер рекордът държи Емил Спасов. От 29 октомври 1977 година до 19 юни 1985-а супертехничният халф натрупа 24 двубоя. Сред тях са серията от 7 поредни победи на “Левски”. Именно те превръщат Спасов във футболистът с най-много победи над съперник в историята на дербито. Серията му е спряна със скандалния финал за Купата на България през 1985 г. Тогава ЦСКА печели с 2:1, а после двата отбора са разформировани. Заради боя Спасов се разминава с трансфер в двукратния еврошампион “Порто”.

Да стигнем и до треньорите. Стойчо Младенов е №1 от ЦСКА по поредни победи в “А” група - шест. Но “синият” Васил Методиев-Шпайдела постига същия резултат във всички турнири. А Стойчо има прекъсване с Купата на България - две ремита по 0:0 и отпадане след дузпи през миналия сезон. При шестте успеха на Методиев винаги в състава на ЦСКА е бил футболистът Стойчо Младенов.

В генералната статистика на водени мачове срещу големия съперник покойният Крум Милев-Палаврата едва ли някога ще бъде надминат - в периода 11 декември 1948 - 18 април 1964 година. Далеч назад остава друга “червена” легенда - Манол Манолов-Симолията, предвождал ЦСКА в 19 дербита. От “Левски” води Шпайдела - 14 двубоя.

В броя минути без допуснат гол лидер е ЦСКА. И това се случи в последния сезон. Пет поредни мача “червената” врата остана суха, а в шестия Радослав Цонев заби в 81-вата и серията спря на кота 531 мин. В лагера на “Левски” най-доброто постижение датира в периода 2006/2007 година. След 4 поредни дуела без “червен” гол Филипе Машадо вкара победно в 13-ата мин. Така най-добрата “синя” серия се фиксира на 373 минути.

В общото съревнование между “сини” и “червени” в “А” група предимството е на “Левски” - 52 победи, 36 равенства и 48 загуби, а головата разлика е 190:187.

Девет победи поред за “Левски” са ненадминат рекорд

Най-дългата победна серия в историята на вечното дерби е в полза на “Левски”. През 90-те години на миналия век “сините” се превърнаха в комплекс на ЦСКА и спечелиха 9 дербита поред - 6 за първенството, едно за купата на професионалната лига и два полуфинала за Купата на България. Мачовете са в периода 8 май 1993 година - 17 април 1996-а.

И второто място в престижната ранглиста е също за “Левски” - 7 дербита. От тях 5 в “А” група и 2 за националната купа.

Георги Иванов е футболистът с най-много голове в сблъсъка на гигантите. Гонзо заби 15 попадения срещу ЦСКА, а от тях 5 са в пет поредни мача. В тях “Левски” печели 4 пъти и веднъж завършва наравно.

Най-успелият “син” като играч и ръководител е Наско Сираков. На терена легендарният нападател има общо 12 попадения, от които 4 са в поредни двубои. Тандемът на директора със Станимир Стоилов като треньор беше един от най-успешните в историята на “Левски” през първото десетилетие на ХХI век.

В същия период са и най-слабите от гледна точки на голове дербита. В 13 поредни мача двубоят завършва с набралия популярност от залозите “ъндър” - с други думи по-малко от 3 гола. В 13 поредни мача “Левски” и ЦСКА си вкараха общо 17 попадения, което означава по 1,3 средно на среща.

Сега “сините” са в черна дупка. От 7 двубоя те са отбелязали само веднъж във вратата на ЦСКА. 

 

Вестник "Труд"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки