Евертон Джилио-Том: Липсата на Маркиньос ще стане плюс за нас

На Левски ще му е много трудно в събота, ние и Славия ще сме изненадите на първенството

Евертон Джилио-Том: Липсата на Маркиньос ще стане плюс за нас

През пролетта бразилецът Евертон Джилио-Том донесе победата на Локомотив София над Левски с 1:0 в "Надежда". В събота халфът отново ще се изправи срещу сините, този път на 'Герена". Ето какво заяви той пред "Тема Спорт" за предстоящия мач, за новостите в "Надежда" и за това кой ще бъде сензацията в първенството. 

 

Том, в миналия кръг надиграхте категорично Литекс и спечелихте с 2:0. Можете ли да изненадате и Левски?


- За нас, играчите, не беше изненада, че бихме лобчанлии. Просто защото с изключение на Лудогорец другите отбори са горе-долу на едно и също нибо. Литекс е силен тим, но ние не им отстъпваме, можем да огорчим всеки.


В събота излизате на 'Терена", а съперникът ви стартира лошо първенството с равенство срещу Локо Пд и загуба от ЦСКА. Какво е мнението ти за сините?


- Гледах и двата двубоя. Левски не е лош отбор. При тях напрежението е много голямо и ние трябва да използваме точно него. Трябва
да вземем точка или три от "Герена".  Това е напълно  възможно, уверен съм.


Какво ти направи впечатление в играта на съперника?


- Срещу Локомотив Пловдив Левски показа стабилна игра в защита, но в предни позиции изпусна много положения. Дано да е така и срещу нас. За мен е голям плюс, че в събота няма да играят Луис Педро и Валери Божинов. И с двамата съм приятел. Педро е много силен и остър футболист. С него се познавам заради Вандер. Щяхме да се чуваме преди мача, но той няма да е на терена, защото бе изгонен, така че отложихме закачките. Добре е, че няма да тормози защитата ни. Божинов тренира доста време с Локомотив София миналата есен, за класата му лишно да рим.


През пролетта Локо би Левски с 1:0 6 "Надежда" с твой гол...

- Надявам се и сега да стане същото. Най-важното е да спечелим и да трупаме точки.


През миналия сезон много важен за Локомотив бе сънародникът ти Маркиньос, който вече е 6 ЦСКА. Ще успеете ли да превъзмогнете липсата му?

 

- Без него ни е трудно, знаете какво направи за Локо - решаваше почти всеки мач. Отсъствието му обаче може да се окаже и плюс за нас. Ръководството търси играч, който да го замести и да вкара поне 80% от неговите попадения миналия сезон. Липсва ни централен нападател и треньорът ни импровизира на тази позиция. Но без него останалите се раздаваме повече, необходимо е да създаваме по-голям брой голови положения, за да вкараме. Срещу Литекс имахме 5-6 ситуации и от тях реализирахме две. Ако имахме класен голад-жия, той щеше да вкара 3 или 4 попа-дения. Сега станахме по-отговорни, всеки се нагърбва с повече работа на терена. Погледнете Шехуди, който оставя отлични впечатления. Неговата позиция е на офанзивен халф, но му се налага да играе най-отпред. Направи много силен мач срещу Литекс - вкара, удари греда, имаше още няколко положения. Той пази отлично топката, има техника и дрибъл. Сериозен играч е и тепърва останалите отбори ще се убедят в това. 


Значи имате качества да се надигравате с Левски, а не само да дебнете за контраатаки на 'Герена", така ли?


- Ще подходим по същия начин както срещу Литекс - със същия дух и мобилизация. Ще опитаме да наложим своя стил на игра. Ако Левски ни позволи, ще му бъде много трудно срещу нас.


През миналото първенство в Локо пак имаше добри играчи, но до последно се борехте за оставане в елита. Ще се промени ли това?


- Дай Боже тази година да е по-спокойно при нас и да се борим за влизане в първата шестица. С изключение на последните три години, които бяха трудни за клуба, Локомотив е марка в България, водещ отбор. Надявам се този сезон да се превърнем пак в такъв. На играчите пречи постоянната смяна на треньорите, аз имах трима в "Надежда" - Емил Велев, Стефан Генов и сега Димитър Васев. Един наставник трябва да получи необходимото време, както и да запази отбора. А не всяка година да се сменят по 6-7 футболисти. След това докато се изгради синхрон, се натрупват загуби и идва напрежението, нещата стават много трудни.


Кой може да е изненадата в това първенство?


- Шампионатът започна много интересно - Лудогорец загуби от Хасково, Литекс все още не е спечелил точка, Левски е само с една, ЦСКА е лидер. Първенството обаче е дълго и тепърва ще се разместват пластовете. Уверен съм, че ние тепърва ще изглеждаме много по-добре. А кой ще бъде сензацията - Славия направи много силен отбор, взе качествени футболисти. Надявам се и ние да бъдем фактор тази година. Стига толкова сме били на дъното на класирането. Време е да започнем да дишаме по-спокойно. Защото да играеш под напрежение е много тежко.


През лятото бе пред трансфер в клуб от Азербайджан, но нещата не се получиха. Защо?


- Отидох в Турция, където отборът беше на подготовка. Оказа се обаче, че има сериозно разминаване между парите, които ми обещаваха преди да замина, и тези, които ми даваха като отидох на място. Отказах се. Нямаше смисъл за същите пари да отида в друга държава. Тук знам езика ви, имам приятели и реших да не сменям обстановката.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки