Андоне: Следя играчи на ЦСКА, но се отказах от Виданов и Караджов

Миланов е №1 на поста десен защитник в Румъния, смята румънският специалист

Андоне: Следя играчи на ЦСКА, но се отказах от Виданов и Караджов
Наш спортен всекидневник потърси бившия треньор на ЦСКА Йоан Андоне. Румънецът даде интервю в обедната си почивка преди мача от Купата на страната с Чехлаул.
 
Г-н Андоне, през лятото искахте за вземете в Динамо някои футболисти на ЦСКА. Проблемите на Динамо от началото на сезона в Румъния са именно 8 отбрана. Постоянно правите промени в защитата. Ще опитвате ли да вземете въпросните футболисти от ЦСКА през зимата?
- През лятото исках Караджов и Павел Виданов. И двамата са млади и много талантливи футболисти. Вярно е, че Динамо има трудности в защита, но пък за сметка на това има най-доброто нападение в Румъния (след 8 кръга Динамо е четвърти в класирането с 14 т., две по-малко от лидера Оцелул, и голова разлика 24-18). феновете на Динамо, както и тези на ЦСКА, всъщност са много взискателни. Е, допуснахме и грешки, както бе срещу Хайдук Сплит в Лига Европа, но такъв е животът... Иначе вече сме се отказали от Иван и от Павел, но имаме други варианти от българския пазар.
 
Искате да кажете, че следите други футболисти на ЦСКА...
- Не само на ЦСКА, става въпрос изобщо за играчи от България. Не мога да кажа имената им, защото знам, че те са следени и от други румънски клубове. Харесвам българските футболисти, качествени са и пасват на румънския шампионат.
 
Държите ли връзка с някого от ЦСКА?
- Рядко говоря с Янчев и Милен Радуканов. Питам ги как вървят нещата. Иначе следя как се представя ЦСКА. Знам, че за-губиха доста нещастно в Истанбул, и мен ме хвана яд.
 
Новият селекционер на България е Лотар Матеус. Смятате ли, че ще се справи?
- Матеус има голям опит както като футболист, така и като треньор. Обиколил е доста отбори в света, тренирал е и в Унгария. Мисля, че ще върши добри неща, натрупал е нужния опит да бъде начело на един, според мен, силен отбор.
 
Този силен отбор започна квалификациите с две загуби...
- Това не означава, че не е силен. Според мен България има все още шансове за класиране на европейското. Задължително обаче трябва да вземе победа в Уелс. И Румъния тръгна зле, но и ние не сме загубили шансове. Съжалявам само за Стоилов, който е добър специалист.
 
Може ли Румъния без Муту и България без Бербатов?
- Нещата тук стоят малко различно. Муту е наказан, връща се в края на октомври и Разван Луческу тепърва ще реши дали да го вика, или не в националния.
 
Матеус ще има тежка зада ча да убеди Бербатов който е страхотен футболист, да играе отново за България.
Има няколко българи, които играят в Румъния. Как бихте ги характеризирали?
- Миналия кръг играх ме с Васлуй. Станислав Генчев се представи много добре като опорен халф. Живко Миланов ни създаде много главоболия по неговото крило. Смятам, че Миланов е изключителен футболист и определено №1 на поста десен защитник в Румъния в момента. За Вальо Илиев от Крайова мога да кажа, че е добър централен бранител. Там проблемите идват от това, че тимът е в реконструкция. Другият - Гъргоров, влиза за сега повече като резерва. Има добри данни, техничен е, но му трябва още време. Срещу Борносузов Мииграхме в първия кръг, когато обърнахме Астра 2:1. Стойкица, който междувременно напусна тима от Плоещ, го използва в средата на терена. В случая на Ангелов от Стяуа какво да кажа. Има опит, национален състезател. Игра сравнително малко, но си личи, че знае да работи с топката, има много голям опит. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки