Тодор Батков: Георги Иванов е майка Тереза за Левски

Адвокатът потвърди, че Левски ще плаща неустойка на Пепе Мурсия

Тодор Батков: Георги Иванов е майка Тереза за Левски
Собственикът на Левски бе по лични бизнес дела в Бургас. Пред местните медии адвокатът говори за състояние­то на сините, за освобождаването на Пепе Мурсия, за Димитър Димитров -Херо и Георги Иванов - Гонзо.

Г-н Батков, кажете истината за Пепе Мурсия. Уволнихте ли го или той сам на­пусна, защото знаете какво каза испа­нецът пред медиите в родината си (б.р. -Пепе заяви, че си тръгва заради вмеша­телството на спортния директор Георги Иванов в работата му)?
- Той после се отрече от тези думи. Пър­во искам да кажа, че всички спортно-тех­нически въпроси ги решава Георги Иванов. Да, съгласува ги с мен - не откъм това има ли качества треньорът или респективно футболистът, а дали можем да си ги позво­лим. Така че решението за Пепе Мурсия е негово. Аз го подкрепих, както и за всички други неща. Както и по време на подготов­ката, така и по време на първите два мача стана очевидно за всички, че нещо куца. Опитахме се да създадем боеспособен от­бор, който да е конкурентен на водещите у нас, включително и на Лудогорец. Взехме и нелоши футболисти. Да, вярно, че ги прив­личахме доста дълго, но в крайна сметка... видя се, че нещо не върви. Не искам да ва­дя повече неща от кухнята, но така или иначе имаше принципно решение още преди мача с Локомотив София да му бъде предложено на Мурсия да прекратим дого­вора му с всички произтичащи от това последствия. Хора се събират, хора се разделят. Нека да не правим циркове, ви­дяхте какво стана. Казахме си едни неща...

Ще потвърдите ли, че очаквате Ди­митър Димитров - Херо в понеделник на „Герена"?
- Това е клубна тайна, както каза Георги Иванов.

Имали ли сте среща с него?

- А, да, тук е чувствителна темата, защо­то той е знак за Бургас и бургаския футбол. Не искам да говоря повече по въпроса. Хе­ро, макар и за половин сезон, показа чуде­са в Левски. Помните 1999/2000 година, нали?

Защо той бе уволнен тогава, след ка­то би три пъти ЦСКА за един месец, ста­на шампион и спечели купата?
- Тогава не ги взимах аз решенията. На мен ми бе указано да прекратя договора му. Толкова неудобно се чувствах, че из­виках и човека, който бе предизвикал това уволнение, да присъства, за да си изпие чашата до дъно. Сещате се за кого говоря (б.р. - тогавашният спортен директор Нас­ко Сираков). Говоря за 2000 година.

Не отговорихте - водят ли се прегово­ри с Димитър Димитров, в Бургас сте -може да се срещнете или да сте го сторили вече?

- Като има нещо, ще съобщим.

Какво е Георги Иванов за Левски?
- Спортен директор и въобще... Майка Тереза е Георги Иванов.

Може ли финансовата криза и неус­тойката на Пепе Мурсия да ви принуди да използвате повече български състе­затели?
- Нека да го направи. Аз ратувам за съ­щото. За инвестиции в школата на клуба. Това е някакво директивско противоречие. От една страна, е намерението ми, намере­нието на Георги Иванов, желанието на публиката да вижда повече млади таланти. От друга страна, са вечните цели да сме пър­ви, което не може да се случи с децата из­веднъж. Затова трябва да се търси някакъв модул. Даже ние говорихме и с този Мур­сия. Той като дойде, каза, че ще разчита на юноши. В същото време ние се напълних­ме с нелоши играчи, но както и да го гле­даш за младите момчета не остана място. И дори в първите мачове никой от юноши­те не игра.

Най-добрите юноши на Левски обаче бяха в националните гарнитури...
- Да. Така че ще търсим някакъв модул.

Осигурено ли е финансирането на Левски, спокойни ли са нещата в клуба?
- Не е спокойно, напрегнато е както обикновено.

Какво става със строежа на сектор А?
- Върви, макар и по-бавно, отколкото ми се искаше. Все пак добра новина е, че върви.

Кога се очаква да бъде готова трибу­ната?
- До октомври трябва да завърши груби­ят строеж. След това има някои специал­ности да се извършат. Надявам се за про­летния полусезон да е готов, ако успеем да намерим пари да си платим. Стараем се, както виждате, нещо се случва.

Поуспокои ли се положението след уволнението на Мурсия?
- Очевидно играта куцаше. Ще видим колко се е успокоило. В неделя имаме ва­жен мач с Берое, след това с Ботев. Те всички срещи са важни, де.

Каква е неустойката на Пепе Мурсия?
- Не е толкова голяма, стандартна е. Мисля, че е в размер две или три месечни възнаграждения.

Как ще коментирате продължаването напред на Лудогорец в Шампионска лига?

- Голям успех. Поздравявам ги. Това е за доброто на българския футбол. Все пак мисля, че самият Домусчиев го заслужава - заради усилията, които полага, парите които харчи, и нервите, които хаби.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки