Цветан Генков: В Динамо вече ме приемат като руснак

През лятото на 2007 г. Цветан Генков направи последния крупен трансфер от България в чужд клуб. Нападателят премина от Локо (Сф) в Динамо (М) срещу 2,25 млн. евро. 24-годишният голмайстор от Мездра разказа пред "24 часа" с какво се е променил след заминаването си в Русия.

Цветан Генков: В Динамо вече ме приемат като руснак

През лятото на 2007 г. Цветан Генков направи последния крупен трансфер от България в чужд клуб. Нападателят премина от Локо (Сф) в Динамо"(М) срещу 2,25 млн. евро. 24-годишният голмайстор от Мездра разказа пред "24 часа" с какво се е променил след заминаването си в Русия.


     - Г-н Генков, как оценявате изминалата 2008 г.?

     - Ако трябва да го направя с една дума, тя ще е - положително. Мога да кажа, че вече почти напълно се адаптирах към обстановката. За това ми помогнаха и хората в Динамо. Всички се отнасят перфектно с мен. Бих казал, че вече ме приемат като руснак. Нормално след идването ми в Динамо ми бе доста сложно на терена. Това и сега е така, но с времето почнах да се чувствам все по-комфортно там. Естествено, задачата ми е да продължа да се развивам.

     - Разкажете как живеете в Москва и все пак има ли нещо, с което не може да свикнете?
     - Все пак сме близки с руснаците и затова твърдя, че съм свикнал с всичко. В началото  ме стряскаха задръстванията и някои други неща, но това отмина. Живея в апартамент, който се намира в 6-етажен блок. Кварталът е приятен и спокоен. А най-хубавото е, че от там до базата на Динамо разстоянието е само 5 минути с кола. Придвижвам се със служебен автомобил - "Мицубиши Лансер".
    
     - Какво представлява базата на Динамо?
     - Когато пристигнах в този отбор, тя не бе нищо особено. Тогава обаче тренирахме на обект, който бе взет под наем. Вече се подготвяме на специално построената нова база, в който клубът вложи над 60 милиона долара. Ако трябва да опиша всичко, което има в нея, сигурно ще говоря поне половин час. Осигурено ти е абсолютно всичко. Имаш стая, а при желание може и да си с друг в нея. Там може да се живее дори без да се прибираш в апартамента си, няма какво да ти липсва. Има и забавления като билярд и други. Басейнът пък е толкова голям, че не знам дали в България има подобен.

     - А частта за тренировки какво представлява?
     - Оставям настрана перфектните терени. Има цяло крило, в което има, да речем, 20 стаи. Във всяка от тях има по 2-3 уреда за медицинско възстановяване. Разпитвал съм за цените им. Почват от 3 и стигат до 400 хиляди долара. Ще ви дам пример с един уред за не съм сигурен в името, но мисля, че бе за лъчолечение. С него например се разбиват хематоми или се лекуват други неща. Той струва 200 хиляди.  Когато още не бе направена базата, ходих в московска клиника на подобна процедура. Там тя струваше 300 долара, а трае 10 мин.

     - С кого сте най-близък в отбора?
     - Полякът Мачей Ковалчик. Много готино момче. Той дойде в Динамо след мен. Вярно, че и аз съм почти нов, но му помогнах за някои неща и така се сближихме. Винаги сме в една стая при гостувания. Разбираме се чудесно. В българския, полски и руския има много общи думи.

     - Общувате ли с другите българи в руското първенство?
     - Да, чуваме се редовно по телефона. Най-вече със Захари Сираков от Амкар и Александър Младенов, който е в Том. Идвали са ми на гости, но аз още не съм ходил.

     - За първи път от 11 години Динамо взе медал. Завършихте на трето място, как го отпразнувахте?
     - Подобаващо. В Русия се тича много, но и се празнува добре. След последния мач за сезона на стадиона бе организиран общ празник с феновете, който бе доста вълнуващ. Последва и банкет, на който се почерпихме за успеха. Сега обаче почва по-трудното. Трябва да се върви по-нагоре и в "Динамо" определено има такива амбиции.

     - Може ли като Рубин, който стана шампион, да изненадате другите фаворити?
     - Трябва да съм оракул, за да кажа нещо. В Русия футболът е на много високо ниво и наистина е непредвидим. Битката е страхотна и нещата се обръщат много лесно. Напрежението е голямо. Ще дам следния пример за това колко са изравнени силите. През изминалия сезон Динамо загуби мачове срещу отборите, които завършиха на последните три места в класирането. За сметка на това победихме почти всички отбори в челото на таблицата.

     - Пропуснахте част от мачовете заради контузии. Резултат на натоварването ли бяха те?
     - Не, просто първия път стъпих накриво, а след това противникът падна тежко върху глезена ми. Отидох на консултации в Германия, защото отокът и болките не стихваха. Видяха и двата и решиха да се направят операции. Успях да се възстановя приблизително бързо и сега всичко вече е наред и се чувствам добре. Все още обаче ходя на рехабилитационни процедури.

     - Кое различава според вас най-много руското от българското първенство?
     - Най-вече финансите, както и манталитетът нашефове и футболисти. Вече всички усетиха, че руските отбори се конкурират успешно с европейските грандове. Наливат се страшно много пари и това дава резултати. Припомням сумата от 60 милиона долара, отишла за базата на Динамо. При наличието на подобно финансиране сигурно и нещата в България ще се променят. Ще се мисли само за победа. И сега всеки от нашето първенство ще ви каже, че винаги излиза за нея на терена. Но въпросът не е в думите. В Русия и манталитетът е в тази насока. Затова и резултатите са непредвидими. В кръга на шегата ще кажа, че ако реша да залагам в Русия,  няма да уцеля резултата на нито един мач.  В България сигурно ще позная поне половината.

     - Означават ли думите ви, че и вашият манталитет вече е променен?
     - Със сигурност. В Локо (Сф) давах 100 процента на тренировки, както и в мачовете. В Динамо обаче знам, че тези 100 процента от тренировките не стигат на терена, а там трябва да дадеш 200. Има притеснение преди всеки мач. Ако трябва да съм честен, на лагер преди някои мачове на Локо съм бил даже ненужно спокоен. Променил съм се и в чисто физически аспект. Когато пристигнах в Динамо, теглото ми бе 86 килограма. След 2-3 седмици тренировки стигнах до 80 кг. Захванах се със здраво във фитнеса. В момента съм 84 кг, но с доста по-различно количество мускулна маса.

     - “Любимият” въпрос на футболистите: как прекарвате свободното си време?
     - Нямам много такова. В зависимост от тренировкита съм по 6 или по 9 часа на базата на Динамо. Когато имам време да изляза, правя, каквото всички останали. Пазарувам, обичам да хапна в хубав ресторант. При победа на отбора следва свободен ден и отиваме на дискотека с момчетата от отбора да се забавляваме.

     - Кое от България ви липсва най-много?
     - Може би природата. Много харесвам родния си град Мездра и неговата природа. Това е и причината и тази зимна ваканция да прекарам само там. Много мои колеги предпочитат да отидат на различни екзотични места. Мен обаче ми е най-приятно да съм си в Мездра.

     - В България учихте английски и следвахте. Докъде сте стигнали с тези неща?
     - Твърдо съм се навил да науча английски. Знам за какъв човек ще ме смятат, ако не го направя. Вкъщи слушам дискове и уча думи. Все още обаче ми е доста трудно да се отпусна, когато трябва да говоря. С висшето образувание засега съм до II курс в НСА. Нямам възможност сега да продължа, но със сигурност ще искам да стигна до диплома.

     - За какво харчите парите си и в какво бихте ги вложили?
     - Най-вече давам пари за дрехи. Иначе плановете ми са да си построя собствен дом. Говоря за къща в Мездра. Освен това ще си купя и апартамент в София, но всичко по реда си.

     - Домът е свързан и със семейство. Мислите ли вече в тази насока?
     - Да. На моята възраст трябва да почна да се замислям. Имам нужното заплащане, за да се грижа добре за семейство, само че все още нямам подходящия човек до себе си. В момента си търся приятелка.
 
Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки