Руслан Михайлов: Петков е най-подготвеният вратар на Левски

Да не съсипваме името на Петков заради неща, които се случват всяка седмица в Европа

Руслан Михайлов: Петков е най-подготвеният вратар на Левски

Треньорът на вратарите Руслан Михайлов попадна във фокуса на вниманието след слабия мач на Георги Петков срещу Спортинг. Специалистът дори бе "уволнен" в медиите и вече се коментира името на неговия заместник. Потърсихме брата на президента на БФС Боби Михайлов, за да чуем неговата гледна точка около ситуацията с вратарите на "Герена".

 

Г-н Михайлов, има ли промяна в статута ви в Левски, след като Тодор Батков обяви, че ще има кадрови промени?

- Не. Говорих и с г-н Батков, и с Гонзо, с когото коментирахме грешките на Георги Петков срещу Спортинг, но никой не ми е казвал, че няма да разчитат повече на мен. Аз утре сутринта (б.р. - днес) пътувам заедно с кондиционния треньор за Сливен. Всичко останало е напрежение в медиите, което според мен се вдига от тези, които непрекъснато плюят и по брат ми, и по Ники. Фамилията ми определено тежи.

- Съгласен ли сте с позицията на собственика, че капитанът не трябва да получава повече доверие?

- Той е собственикът и той решава. Аз имам своето мнение и ви гарантирам, че пред когото е трябвало, съм го казал. Да, Георги направи слаб мач в Лисабон и в крайна сметка треньорът Ясен Петров и Георги Иванов се съгласиха, че той трябва да получи почивка. Дал е много за Левски и трябва да го съхраним най-вече от огромното напрежение, което създават медиите около него. В България много вратари грешат, но неговите грешки се преекспонират. Вратарят на Гент например сбърка много повече при головете на Жоазиньо и Дембеле, отколкото Петков при техните. Ако Гошо обаче бе пуснал такива попадения, сигурно щяха да го обесят, а аз трябваше да му ритна стола.

- Доколко зависи от треньора на вратарите представянето на играчите на този пост?

- Нещата са относителни, но все пак моята задача е да поддържам в добра форма вратарите в тима. Мисля, че от гледна точка на методиката на работа в България трудно някой може да ме превъзхожда. Най-малкото че аз самият имам своята кариера като вратар, но по-важното е, че цял живот коментирам представянето на вратари и грешките, които допускат, и с баща ми, и с брат ми. Уча се от съветите им.

В момента мислите ли, че не използвам брат ми, а и Ники, за да получа информация от най-високо ниво за това как се работи във водещите клубове. Ники постоянно ми изпраща и дискове, и програми, а знаете, че в Твенте дори старши треньорът е изявен вратар (б.р. - Мишел Прюдом). Въпросът обаче е друг. За всички трябва да е ясно, че отбор с амбиции като Левски не може да е училище за вратари. Има неща, които се учат между 12 и 16 години и които са определящи. Както се взимат готови нападатели, халфове и бекове, така трябва да се подходи и с вратарите.

- Защитавате мнението си, че Георги Петков е най-под-готвеният от тримата вратари в Левски?

- Да, въпреки че той вече е на 33 години, че имаше много контузии, особено през миналата година. През един месец травмите го вадеха за по 20 дни и е нормално да загуби формата си. Иначе физиката му си е същата като преди 4 години, но тогава нещата бяха по-различни. Може би и чисто психологически той бе много по-гладен за успехи. Митрев, Акалски и Цецо Димитров имат качества, но не може да се правят експерименти. Митрев през миналата година получи достатъчно шансове. Спомняте си обаче, че той също сгреши и в Мездра, и срещу Черно море, и срещу Локо (Сф), преди да получи контузия... Той също бе контузен доста време и формата му спадна. За мен беше най-добре да отиде някъде да играе под наем и да се пребори за място. Да изчисти нивото и да покаже, че действително може да отговори на големите изисквания на Левски. Цецо Димитров не се справи психологически с това, че от трети в един момент стана първи избор. Сбърка и също понесе доста пресилени критики.

- Обвиняват ви, че в Левски грешките стават по-често, отколкото в другите отбори...
- При Петков специално нещата много се пресилват. Но има и нещо друго, вижте останалите водещи отбори у нас с какви вратари разполагат. В Черноморец взеха Борел, който е оформен играч, а резерва му е Стоян Колев. В Литекс опитаха с младия Тодор Тодоров, но след това заложиха на утвърдени имена като Голубович, Галато, а сега и на Баривейра. В ЦСКА видяха, че с Караджов и Чавдаров не става, и взеха готов вариант като М'Боли. Да не изреждаме примерите от Европа. Байерн (Мюнхен) не може да намери добър вратар, Арсенал... Никой обаче не тръгва да залага на млади момчета, които да се учат
с мачове и в един момент да прегорят.

- Както стана с Ники Михайлов?

- Ами да. На 18 години буквално го попиляха. Хубавото е обаче, че той си намери мястото и сам се пребори за нещо голямо. В момента е титуляр в шампиона на Холандия, и то при конкуренцията на истинска легенда като Бошкер. Неговият случай обаче ме подсеща и за това, че в миналото вратарите в Левски също бъркаха. Мачът с Вердер, преди това този с Барселона... Тогава обаче никой не говореше за смяна на треньора на вратарите. На повечето от колегите в „А" група дори не им знаете имената. Аз обаче съм Михайлов и много хора ги дразни това име. Няма да има нищо страшно, ако ме уволнят от Левски. И преди мен, и след мен е имало грешки, въпросът е обаче да се действа така, че да се реши проблемът.

- Има ли вратар в „А" група, който бихте искали да привлечете?

- Всички са на нивото на нашите. Имат потенциал, но имат и неща, които не са научили добре като по-малки. М'Боли е изключението, но не бива да се заблуждаваме, че него сме го научили на нещо в България. В крайна сметка добрите вратари се и раждат такива. Пак ще кажа обаче, че медиите преекспонират грешките и на Петков, а и на другите вратари. Дори в слаб мач като този срещу Спортинг той носи вина само за втория и за четвъртия гол. За първия мога да споря с всеки, че нямаше как да реагира по-добре. Който е заставал на вратата, го знае това. Не ме критикуват обаче колеги, а знайни и незнайни „специалисти". За ударите отдалеч също ще ви призова да гледате внимателно мачовете и от чужбина. Във всеки втори двубой ще видите по един рядко красив гол. От топката също се оплакват и полевите играчи. Новите топки явно се правят с цел да се вкарват все по-красиви голове. Не можем да съсипваме името на футболист като Петков за неща, които всяка седмица се случват в Европа, при това с отлични вратари.
Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки