Фенове костваха на Левски над 100 бона

От изиграните 21 мача през годината само след четири клубът не е санкциониран

Фенове костваха на Левски над 100 бона

Навсякъде по света феновете помагат за издръжката на футболните клубове - постъпленията от продадени билети са основно перо на отбора. Също така запалянковците купуват много фланелки, сувенири и други артикули.

У нас както много работи и тази не е такава, както е по белия свят. Става дума за финансовото състояние на Левски, което не е цветущо. Това е ясно от изказванията на собственика на сините Тодор Батков, който вече прави тънка сметка и спира разходи от по хиляда лева за отпечатване на програмка преди домакински мач на сините. Случващото се е притеснително, но още по-при-теснително е, че фенове на сините, които уж милеят за клуба, перманентно го източват, макар и неумишлено. Правят го чрез държането си на трибуните, което почти след всеки кръг носи наказание на клуба от Дисциплинарната комисия на БФС.

През месец май запалянковците на сините сториха нещо, наистина уникално, което ще се помни от следващите поколения. Те организираха страхотно честване на вековния юбилей. Събираха левче по левче, за да постигнат внушителен резултат. Част от печалбата в размер на 30 хиляди лева дариха за развитието на Детско-юношеската школа. Хората, занимавали се с организацията на тържествата, знаят колко труд им е коствало да набавят средствата, да отчетат всяка стотинка...

Но да си дойдем на думата за празната каса и източването на клуба. След двубоя с Ботев Пловдив в неделя финансовият директор Константин Баждеков обяви, че Левски е пропуснал ползи от около 40-50 хиляди лева. Заради изцепката в Стара Загора (хвърлена бомбичка, вероятно от човек, който също е дарил пари за юбилея), мачът с пловдивчани бе на празни трибуни. А освен че клубът не успя да генерира приходи, трябва да плати и глоба от 6 хиляди лева! Да беше само тя, да беше само след този двубой, да махнеш пренебрежително с ръка... Но от 21 изиграни официални срещи през 2014-а преди тази с Ботев Левски не е наказван само след 4! Тоест след 75% от двубоите клубът неизменно трябва да плаща.

 

Само за настоящия сезон глобите вече са в размер на 17 000 лева. През годината заради поведението на част от феновете Левски е санкциониран от БФС точно с 54 500 лева. Като към тези пари трябва да се добави и отре-монтирането на стадионите, на които са били нанесени щети от сините (след шест мача има такова наказание). И към тях като прибавим нереализирани приходи от 50 хиляди за мача с Ботев, излиза, че още преди да е дошъл септември, клубът е назад със 120 хиляди лева. И то заради глупости - хвърлянето на предмет от трибуните към терена струва 1000 лева, а запалената факла - 2 бона.

Левскарите знаят колко трудно се събират тези средства. И трябва добре да си направят сметка. Защото подкрепа към клуба не е само да си на трибуните, но и какво правиш на тях. Тези над 100 хиляди лева до момента можеше да се използват за ДЮШ. А не с лека ръка, която посяга към бомбичка, да бъдат изсипани в канала. 

 

И накрая приходите от продадени билети да бъдат по-малко от парите, платени за глоби. Така не се помага, така се пречи. И това трябва да престане.


Янаки Димитров, "Тема спорт"

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки