Тео Венков: Тази година преизпълних плановете ми

Дани Шопов е най-трудният ми съперник, отсича Венков

 Тео Венков: Тази година преизпълних плановете ми
Teoдор Венков е на 31 години и един от най-силните играчи сред любителския тенис в България. Тренирал тенис до 12 години, след това той се отдава на ученето и спира с години да играе любимата игра. От скоро обаче Тео отново започна да играе....и да доминира все повече и повече сред аматьорите. 

Предлагаме ви едно от поредните интересни интервюта с героите, които играят на най-силния столичен турнир по тенис - този на кортовете на ТК "Диана"



- Тео, кажи тайната за вихрената форма, в която се намираш? Напоследък си непобедим. Toва лято имаш 4 титли на „Диана“.
- Ами тайната не е никаква тайна – играя доста редовно тенис (по възможност със сериозни противници), напълно се възстанових от контузията ми, а и психически вече привикнах на турнирите с мачове в един сет. Също така се научих да пестя сили в някои от  първите мачове, което после ми се отплаща в по-късните етапи на турнира.
 
- Имаш ли дори и в приятелски мачове загуби в последния месец?
- Разбира се, че имам. Все пак тренировките ми служат главно да пробвам и упражнявам нови неща, отделно от това наскоро смених ракетата и кордажите, с които играя и ми трябваше известно време да привикна.
 
- Какво мислиш за турнира на „Диана“? Ти се появи миналата година за първи път и вече стана постоянен участник.
- Ами, ако трябва да съм честен, турнирите на „Диана“ отново ме запалиха по тениса. Преди да дойда за първи път на турнир там не можех да си намирам редовно спаринг и играех по 5-6 пъти в годината. На „Диана“ за първи път видях, че любителският тенис е толкова развит в България и редовно има турнири и възможности за игра. Отделно покрай тези турнири се запознах с много хора, научавам непрекъснато много нови неща (за екипировка, тактика и т.н.), а и телефонът ми се запълни с контакти с ключовата дума Tennis накрая  .
 
- Разкажи ни как започна да играеш тенис?
- Родителите ми искаха да спортувам нещо в свободното време и бяха гледали по телевизията тенис и много се бяха запалили по този спорт.  След няколко години абсолютно размятане на ракетата за удоволствие един познат треньор ме покани на вътрешен турнир и ме харесаха да тренирам по-сериозно и оттам почнах по-организирани тренировки. 
 


 
- Около теб имаше спорове дали си се състезавал след 14-годишна възраст от някои господа по турнири. Дай ни малко повече информация за този спорен въпрос.
- Въпросът изобщо не е спорен, всеки може да провери в тенис федерацията и няколко тенис вериги вече  го направиха. Тренирал съм тенис до края на 6-и клас, защото тогава реших, че предпочитам да уча пред това да продължавам със спорта. Няма как да се съчетават триразови тренировки с редовно училище. На 12 години спрях със сериозните тренировки и последно направих няколко турнира във възрастова група до 14 години преди 7-ми клас. След това близо  10 години не съм хващал ракета. 
 
- Играеш и много футбол. Заряза ли го в голяма степен за сметка на тениса?
- Преди да започна да играя отново тенис играех по 5-6 пъти седмично футбол. В момента тенисът ми отнема повечето време за спорт, като за футбол остават около 3 часа седмично. Но никога няма да го зарежа  .
 
- Как поддържаш форма?
- Ами футболът е доста добър за ОФП, отделно от това карам колело, зимата малко фитнес и плуване. Също така тичам в парка, когато няма възможност за друг спорт
 
- Тази година изпълни ли си плановете и имаш ли такива за зимния сезон и следващата година? Примерно турнири, които желаеш да спечелиш?
- Тази година преизпълних плановете ми. Целта ми беше да се възстановя след операцията на рамото ми възможно най-бързо и да си върна нивото от края на миналия сезон. Оттук насетне всичко е в повече. По-скоро искам да съм доволен от играта си, отколкото да търся победи в дадени турнири.
 
- А какво ще кажеш за миксовете? Виждам, че ти и още две-три лица постоянно показвате класа и там, а пък ние на „Диана“ клюкарстваме каква ли е причината. Сега започна записването за най-големия турнир в този формат – „Болярка“ в Сливен. Ще участваш ли?
- Ами в началото бях много против миксовете, защото това пречи на сингъл играта (поне при мен).  В интерес на истината има много силни микс двойки и стават тежки и оспорвани турнири и може би това привлича все повече играчи. Все пак играя микс почти само по турнири. Орлин ме вкара в микса в началото, защото трябваше да му помагам за поетите ангажименти към партньорки (все пак той може само с една да играе на турнир), после взех да се пускам на турнири, в които събота е мъжки двойки, а неделя– микс. Отделно има два силни турнири – Пежо и Болярка, които по думите на старите кучета в микса се явяват най-силните турнири за годината. Тази година посетих първия, а сега вероятно ще посетя и втория. Миксът се явява и малко разнообразие от сингъла и мъжките двойки



 
- Срещу кой съперник ти е най-трудно да играеш по турнири?
- Определено Дани Шопов.
 
- Смени ракетата. Мина на новия модел на Баболат. Това ли е за теб най-добрата марка?
- Не искам да обобщавам, коя е най-добрата марка, защото всеки търси нещо конкретно в ракетата. Аз търся допълнителна сила и мощ, която Баболат(Aero ProDrive GT) ми предоставя по най-добър начин. Взех новия модел, защото има невероятно подобрена система за обиране на вибрациите и по този начин много повече предпазва ръката ми, особено след контузиите, които имах. И все пак не бих заменил този модел за никоя друга марка ракета.
 
- Колко често играеш седмично?
- Лятото – 4-5 пъти.
 
- Къде са ти любимите места за игра през лятото в София?
- Предпочитам кортове, които са сред природа (паркове). Най-приятно ми е да играя по кортовете в Борисовата градина и подножието на Витоша + Раковски, защото там е голям спортен комплекс и отвсякъде има усещане за спорт (футбол, тичане, тенис) и Диана. Но тренирам основно на две места – Драгалевци и Диана, заради местоположението и времето за стигане до тях от вкъщи.
 
- На колко килограма наплиташ лятото и зимата?
- Около 25/24 с малки вариации.
 
- Кажи ни какво ти дава и какво ти отнема тенисът?
- Дава ми възможност за много спорт и прекарване на време на открито, социални контакти и пътувания до интересни и непознати градове за мен в България. Към този момент не мисля, че ми отнема нещо съществено(освен, че пречи на редовния футбол  )
 
- Най-силното ти оръжие?
- Не мисля,че имам чак такова. Може би донякъде ОФП-то ми дава известно предимство пред физически по-неподготвените играчи.
 
- Любим удар?
- Бекхенд с две ръце с отскок.
 
- Абсурден момент, който си имал на корта?
- Първият път, когато  целенасочено един мъж целеше партньорката ми на микс, когато тя седеше на мрежа. Аз никога не бих си позволил такова нещо и ситуацията е абсурдна, защото целят моята партньорка от упор цял мач,губим срещата, а аз нищо не мога да направя заради убежденията ми. 
 
- Как виждаш предстоящия US Open?
- Шанс за Григор да направи добър турнир. Отсъства Надал, Джокович не е в топ форма, надявам се Гришата или някой нов играч да грабне трофея. Време е малко да се подменят поколенията, защото взе да доскучава все едни и същи да гледаме по финалите.
 
- Кой е турнирът, който мечтаеш да посетиш?
- Ролан Гарос.
 
- Хипотетично попадаш на самотен остров, но можеш да вземеш един-двама, които играят тенис. Кой ще вземеш Надал и Федерер или Цоло и Орлин?
- Федерер със сигурност няма да го взема, защото е много срамежлив и скучен и сигурно ще мълчи по цял ден, Надал със сигурност го взимам, защото ще си играем хем тенис, хем футбол, хем покер. А Цоло и Орлин ги пускам да изиграят един дълъг тайбрек да определят кой идва 
 
Визитка:
Име: Теодор Венков
Дата на раждане: 12/05/1983
Ръст: 178 см
Тегло: 78кг
Ракета: Babolat AeroProDrive GT
Любим удар: бекхенд
Любим тенисист: Горан Иванишевич
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки