Димитър Пенев: На "Васил Левски" все едно сме на "Герена"

Вместо да играят футбол, чужденците свирят на пиано, казва Пената

Димитър Пенев: На "Васил Левски" все едно сме на "Герена"
Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде вчера обширно интервю за "Тема Спорт".
 
Г-н Пенев, в крайна сметка нулева ли ще бъде годината за ЦСКА?
- Какво значи нулева година... Ако е такава, президентът да даде по 1000 лева на играчите и да ги остави да доиграват сезона без пари. Ще видим накрая какво сме направили. Тръгваме зле, но се надявам да се поправим.
 
Ходили ли сте на клубната база в Панчарево, знаете ли кога ЦСКА ще може да се завърне там?
- Да, в началото на тази седмица ходих, за да видя докъде са стигнали ремонтните дейности. Харесва ми това, което се прави. Дай Боже съвсем скоро да започнем да използваме базата. Ако времето не затрудни строителните работи, това може да се случи в началото на ноември, важното е, че ръководството обеща нещо, планира го и го изпълнява. Сега, на това време, е трудно да се правят инвестиции, отборът не върви, финансова криза е, но хората правят нещо за години напред.
 
Разбрахме, че вчера сте имали среща с президента на клуба Димитър Борисов. Какво си казахте?
- видяхме се за 10 минути. Коментирахме с какво мога да бъда полезен на ЦСКА. Обсъдихме, че много от служителите в ЦСКА трябва да знаят, че освен президент има и почетен президент, изпълнителен директор и чак след това спортен директор.
В ЦСКА, когато има пари, всеки служител се прави на президент. А когато няма пари, става от друга партия. И да има пари, и да няма, аз си оставам от ЦСКА.
 
Какво бихте казали на футболистите на ЦСКА?
- Аз, когато е трябвало, съм им казвал. Сега други хора трябва да им казват. Хубаво е обаче новите попълнения да се интересуват от историята на ЦСКА, да идват в Музея на спортната слава, да познават старите поколения. Знаете, че без история няма бъдеще. ЦСКА не може да е само място за изкарване на пари, а нещо много повече и футболистите трябва да го разберат.
 
Често ви виждаме на мачовете на юношите на ЦСКА, отборите обаче нижат загуба след загуба. Защо се получава това отстъпление през последните две години?
- Да, гледам ги юношите, често ходя на мачовете им. Тъжно ми е, че допускаме толкова много загуби, не ми харесва. Има отлив на деца от школата на ЦСКА. Но от друга страна, трябва да погледнем, че ние нямаме достатъчно наложени и развиващи се юноши в първия отбор. Преди 2-3 години имахме 12 юноши в първия състав, но когато постоянно сменят треньорите, е трудно всеки един от тях да хвърли поглед върху школата и да може да се ориентира. Навремето се работеше с един екип дълго време и нещата бяха подредени.
 
Може ли да сравните сегашното незавидно положение в ЦСКА с други периоди от историята на клуба?
- Има ли сме и друг път тежки моменти. През 1986 година, когато бяхме Средец, завършихме на 4-то място. През 1964 година пък бяхме на 11 място, защото в този период осъществявахме смяна на поколенията. Сега вече няма смяна на поколенията, а постоянно текучество на играчи. Един Тошко Янчев е от 10 години в ЦСКА, но другите ги сменяме през 6 месеца. Така трудно можем да изградим силен отбор. Имало 41 е трудни моменти и Щ преди, но тогава не се говореше за пари, а на преден план бе личната изява и обичта към дружеството.
 
Правилно ли Гьоре Йовановски бе оставен на поста си. Видяхме ви в четвъртък двамата да се прегръщате на алеята на "Армията"...
- Знаете, че аз винаги съм подкрепял треньорите на ЦСКА. Никога не съм казвал лоша дума за някого. При честите смени нищо не може да се получи. При тази игра на някои футболисти всеки треньор   ще бъде сменян за три месеца.
Ако ЦСКА не е първи, винаги започва революция.
 
Доколко това, че ЦСКА вече не играе на "Армията", а се премести на националния стадион "Васил Левски", влияе върху представянето и респективно резултатите на отбора?
- Влияе, как да не влияе. На всички ни се иска да се върнем на "Армията". Като играем на "Васил Левски", все едно сме на "Герена", защото в главите на Всички е името на нашия съперник Левски. Трябваше да си подобрим стадиона и да си вземем лиценз.
 
Значи смятате, че ако мачът с Порто бе на "Армията", отборът щеше да има по-големи шансове за успех?
- Сигурен съм 8 това. Поне гол щяхме да вкараме. Знаете, че у дома и стените помагат. Не може обаче футболист, играещ в ЦСКА, от три чисти положения да не отбележи поне един гол. В такива мачове подобни пропуски не могат да се правят. Вижте за какви пари са закупени и Платини, и Шеридьн, а вече два мача в Лига Европа не можем да вкараме гол. Е, как да имаме добър резултат, като не можем да отбележим. На "Армията" щеше да е друго. На нашите фенове им е болно, че ЦСКА остана като сираче.
 
Какво е мнението ви за новопривлечените футболисти?
- Сега сме на 8-о - 9-о място и не ми е удобно да правя анализи. Когато се придвижим по-напред в класирането, тогава ще говоря. Новите футболисти нека да донесат 3 поредни победи на ЦСКА в следващите три мача и нещата ще се оправят. Чужденците трябва да са много по-добри от българите в ЦСКА, а не да пропускат в решаващи моменти. Нашето първенство е кратко и вместо чужденците ни да играят футбол, те свирят на пианото. Имат някакви увлечения, които ги разсейват.
 
От националния отбор, който спечели бронзовите медали в САЩ, нито един все още не се е утвърдил като треньор. Доста ваши играчи дори се провалиха на треньорското поприще?
- Не, недейте така. Млади са още. Ще се докажат. Ето, вижте, че Балъков израства постепенно. Беше помощник на Магат, на Льов, после старши треньор в Швейцария, сега работи добре 8 Черноморец. Не бърза, а върви напред крачка по крачка. Имаше трудни етапи, но ги преодоля и сега нищо чудно да го поканят в Германия. Дай Боже, ще се радвам.
 
Сред феновете на ЦСКА има огромно недоволство. Реакциите им стават все по-гневни...

- феновете имат право да са недоволни, търпението вече се изчерпа, защото ние имаме трета поредна много тежка година. Просто в ЦСКА трябва да има едно доверие, да се залага на повече наши кадри, а не да внасяме отвън, феновете на ЦСКА веднага ще се завърнат на стадиона, щом отборът започне да побеждава и отново заиграе на "Армията". Знаете, че се виждаха с президента Борисов, и дано са се разбрали, за да няма повече напрежение. На феновете не им се ходи на "Васил Левски", защото се чувстват като на "Герена". Искат си "Армията". Това е един от най-големите проблеми, а не само слабите резултати. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки