Гонзо: Промените бяха задължителни

Списание FourFourTwo събра главните виновни­ци Левски в момента да бъде лидер в България и вече да има победа в гру­пите на Лига Европа - спортния директор Георги Иванов и треньора Ясен Петров. Двамата говори­ха за бъдещето на сините

Гонзо: Промените бяха задължителни

Списание FourFourTwo събра главните виновни­ци Левски в момента да бъде лидер в България и вече да има победа в гру­пите на Лига Европа - спортния директор Георги Иванов и треньора Ясен Петров. Двамата говори­ха за бъдещето на сините.

Георги, кога започна съ­щинската промяна в Лев­ски? Веднага след встъпване­то ти в длъжност като спортен директор, след на­пускането на Ратко Достанич, по време на зимната пауза или в някой друг мо­мент?

- Когато станах спортен директор, нямаше никакво време да правим промени по състава, защото имаше само седмица до началото на шам­пионата в А група. Велев и Боримиров вече бяха сглобили отбора. Така че истинската промяна започна след Нова го­дина, тогава взехме футболи­сти, продадохме други. През останалото време се опи­твах да променя начина на мислене на играчите, дисци­плината. Цялостната промя­на настъпи през лятото на тази година, когато взехме футболисти с качества, хора, които имат амбиция и са гла­дни за успехи. Винаги съм каз­вал, че манталитетът се из­меня само с промяната на хо­рата и се радвам, че намерих­ме точните играчи.

А спомняш ли си 11-те, на които заложи в първия си мач като треньор? И колко от тях бяха привлечени в отбора още преди началото на подготовката за сезона?
- Помня състава и съперни­ка - Ред Бул Залцбург. Другото не е важно. През цялата теж­ка година не съм искал, а и се­га не желая да се оправдавам със селекцията и с други хора. Загубихме нелепо в Австрия, изпуснахме положения, но играхме добре, още там мо­жехме да спечелим точки.

Само в селекцията ли е разликата между началото на този и миналия сезон?
- Направихме и доста про­мени в клуба. Реално, смених­ме директора на школата, треньорите в академията, през лятото взехме Ясен Петров и още двама помощни­ци, привлякохме осем футбо­листи. От играчите остана­ха тези, които мислехме, че са нужни и могат да помог­нат. Промяната беше осезае­ма, бях сигурен, че успехите ще дойдат. Селекцията и футболистите са много важ­ни, за да изградиш отбор. С по-слаби единици, независимо от треньора, е трудно да по­стигнеш високи резултати.

Сбърка ли, като съчета­ваше треньорството с шефството на „Гере­на"? Или по-скоро от работата край тъчлинията успя да видиш онези игра­чи от българско­то      първенство,   които впоследствие се озоваха на първата лятна   тренировка?            
- Убеден съм, че в това напрежение в Левски, с критиките и негатив­ните резултати никой друг българин нямаше да се справи. Затова останах след Нова година, защото познавах от­бора, беше ми ясно по какъв начин можем да гоним цели­те си. След тръгването на Ратко разликата в точките беше 15 от първия, 13 от втория, 12 от третия, а да изоставаш толкова много 10 кръга след началото е тежко, в А група подобен пасив се на­ваксва много трудно. Мнози­на си мислят, че Левски не за­служава третото място и не оценяват постигнатото, но стопяването на толкова точки е голям успех.

А в кой момент ти е било най-трудно да се обадиш на Тодор Батков?
-След загубите.Когато нещо не върви, е много тежко да се говори. С него имаме коректни отношения, каквито­ са u в момента.

Защо Рабех, Еньо Кръстовчев, Бардон, Георги Христов, Генев и Топузаков бяха ваде­ни от тима, а след това връщани?
- Изброените футболисти не ги докарах аз, бяха наслед­ство. Независимо че съм играл с тях, съм искал да бъда принципен и да се съобразявам с форма­та на играчите. Не бих си позволил да ги държа, само защото сме били съотборници. Виждах, че с тези футболисти не можем да държим нивото високо и да бъдем отборът, който ис­кахме. Гледам бъдещето на Левски, не мога да имам сантименти. Във футбола има само сегашно време, няма ми­нало. Не можем да държим да­ден футболист в състава по заслуги. За мен е важно игра­чите в отбора да дават най-доброто от себе си във всяка тренировка и мач.


В последните ти ма­чове като футболист излизаше с предпазна маска на лицето. Ка­то спортен директор сигурно също има мо­менти, в които ти се налага да носиш маска, макар и невидима. Кога ти се е искало най-силно да я свалиш?
- Предимно в тежките моменти, когато съм си премълчавал някои неща, за да предпазя отбора. Искало ми се е да отвърна на критики­те на хора, които си мислят, че разбират много от фут­бол. А са лаици. Знаем, че има 8 000 000 треньори в Бълга­рия, всеки със своето мнение. Но съм си премълчавал, защо­то не съм смятал, че е нужно да се обяснявам.

Да пробваме да я свалим сега... Мислиш ли вече за зим­на селекция? И на каква цена би се съгласил да бъдат про­дадени класните футболи­сти в отбора?
- Работим по селекцията. Дал съм параметрите на всички мениджъри, с които работим: години на играча, позиция, качества, бързина, техника. За продажбите - ка­зах многократно, че ще запа­зим основата, хората, които ще бъдат гръбнакът на тима. Ще добавим нови, за да подсилим Левски. Не можем Всяка година да продаваме и да искаме да тръгваме от нулата. Най-добрите фигури ще останат. Тези, които продадем, ще бъ­дат заменени от такива, които притежават нуж­ните качества да ги заме­стят достойно.

Ако заедно с Ясен Петров из­ведете Левски до групите на Шампионската лига, ще покажеш ли среден пръст на някого? Или изблик­ът срещу ЦСКА бе­ше случаен...

- Жестът срещу ЦСКА беше към хора, които седяха зад пей­ката, не към агитка­та им. Искам да по­кажа        среден пръст най-вече на те­зи, които демонстрират не­коректно отношение към Левски, без да осъзнават, че всъщност са лаици.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки