Партизан показа сериозна класа в турнира за Купата на Велинград

Крайното класиране оформиха ДИТ Спорт (София), Берое (Стара Загора), Етър (Велико Търново) и Черноморец (Бургас).

Партизан показа сериозна класа в турнира за Купата на Велинград

Децата на Партизан (Белград), родени през 2001 и 2004 година спечелиха първото издание на силния международния футболен турнир Velingrad cup 2014.

Maчовете се играха от понеделник до петък на стадионите в курортния център Велинград (футбол 11 за р. 2001 г) и съседния град Ракитово (футбол 7 за р. 2004 г.). В турнира участваха 16 отбора с повече от 200 футболисти от десет клуба. Набор 2001 игра в две групи по 4 отбора, след това елиминации и финали, а малките направиха минипървенство с 6 отбора.

В полуфиналите на по-големите, които се играха в четвъртък, Партизан победи Ботев (Пловдив) с 4:1, а Славия и Черно море завършиха 2:2, но при дузпите по-точни бяха момчетата от София. Мачът за 3-4 място в петък бе спечелен от Ботев с 2:1, а в дъждовния финал децата от Белград се наложиха над Славия със 7:0.

Крайното класиране оформиха ДИТ Спорт (София), Берое (Стара Загора), Етър (Велико Търново) и Черноморец (Бургас).

Турнирът оправда очакванията и повечето от срещите се играха на отлично ниво. Основната причина за това бе, че се бяха събрали голяма част от водещите български отбори в тази възраст, а гостите бяха представители на една от трите най-добри футболни академии в Европа.

В Ракитово също имаше хубав футбол и много емоции, а след изиграването на пет кръга (всеки срещу всеки), на първо място с пълен актив от точки завършиха малчуганите на Партизан. В пряк мач за второто място Национал (София) победи ДАФ (София). Класирането допълниха Черно море (Варна) и двата отбора на Черноморец (Бургас) – 2004 и 2005.

По време на турнира част от участниците изиграха и няколко контроли с децата на местния Чепинец (Велинград), както и с готвещия се в града отбор на Тунджа (Ямбол).

Трябва да се отбележи, че отбори от академията на Партизан идват в България за първи път от близо 20 години. Двете слекции на „черно-белите” не оставиха съмнение за сериозното си превъзходство, както като индивидуални качества на футболистите, така и във всички отборни елементи на играта. Те бяха водени от специалисти с огромен принос за развитието на сръбския футбол. Треньор на набор 2001 е легендата на Партизан Сладжан Счепович, който работи в академията на клуба от десетина години. В последно време трима негови играчи правят солидна кариера – Милош Йоич в Борусия (Дортмунд) и сръбските младежки национали Неманя Петрович и Дарко Бръшаняц, които са титуляри в Партизан.

Още по-забележително е делото на колегата му Звонко Попович (треньор на Партизан 2004), който за 15 години в академията е селекционирал и изградил играчи за няколко десетки милиони евро. Сред тях са и актуалните звезди Лазар Маркович (Ливърпул), Александър Митрович (Андерлехт) и Никола Нинкович (Партизан).

Заради проливния дъжд, който заваля в края на финала, награждаването на турнира във Велинград се проведе в баскетболната зала на стадиона. Първите два отбора от наборите 2001 и 2004 вдигнаха купи, връчени им от кмета на Велинград Иван Лебанов и неговият заместник Исмет Бабучи, а останалите получиха гравирани плакети. Три от четирите индивидуални награди също бяха качени на автобуса за Белград - MVP на U11 стана Сърджан Цветкович, а голмайстор Ваня Влахович. Призът за най-полезен играч на турнира при големите получи Милутин Видославлевич, а с най-много голове се отличи таранът на Черно море (Варна) Мартин Минчев.

Всички деца получиха и по един екземпляр от биографията на Димитър Бербатов, написана от спортния журналист Румен Илиев. 

Илия Груев: Лудогорец е това, което трябваше да бъде Черноморец

От 18 треньора във Втора Бундеслига, само трима бяхме чужденци

Златко Янков на 50: Още ме е яд, че не фаулирах Баджо за първия му гол

Мечтата ми е да работя в Турция, там ме уважават повече, отколкото в България, откровен е Фара

Черноморец грабна Купата на малките майстори

На финала "акулите" победиха Карнобат с 4:0 и вдигнаха шампионската купа

Християна Гутева ще ръководи Поморие - Локомотив ГО

Вижте всички съдийски назначения за срещите от XXX кръг на "Б" група

Всички победители в турнира за Купата на България

ЦСКА вдигна трофея тази година

Назначиха реферите за кръга в „Б” група

Вижте всички наряди

Крушарски: Нека се обединим и не делим клубовете на черни, жълти, червени и други

„Нека държавните и общински институции помогнат на всеки един спортен клуб, независимо от името му”

Черноморец Бургас спря устремилия се към титлата при юношите Лудогорец

"Акулите+ се наложиха с 2:1

Изпълкомът ще утвърди форматите на първенствата в А и Б групи на 8-и юни

Професионалните лицензи ще станат ясни до 27-и май

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки