Ивелин Попов: След победния гол в Баку болката ми изчезна! Излизам с маска срещу Хърватия!

Капитан на националния отбор на България Ивелин Попов даде специално интервю за "24 часа" за възстановяването до евроквалификациите с Хърватия и Норвегия и за трудния, но сладък старт с 2:1 над Азербайджан.

Ивелин Попов: След победния гол в Баку болката ми изчезна! Излизам с маска срещу Хърватия!
Капитан на националния отбор на България Ивелин Попов даде специално интервю за "24 часа" за възстановяването до евроквалификациите с Хърватия и Норвегия и за трудния, но сладък старт с 2:1 над Азербайджан.

- Ивелине, как мина операцията, как се чувстваш след нея?
- Добре съм, благодаря. Операцията премина доста добре. Цялата интервенция беше не повече от 30-ина минути. Мина успешно. Стоях малко след нея в болницата - около два часа, след което се прибрах вкъщи. Искам да благодаря на доцент Желю Димов и целия екип от “Пирогов”, който си свърши отлично работата. Голямо благодаря за целия екип на “Пирогов”.

- Какво ти казаха лекарите за сроковете на възстановяване след успешната операция?
- Утре (днес - б.а.) съм на контролен преглед. В понеделник ще ми махнат конците. И вече, когато спадне отокът, ще си направя отливка за маска. Между 6 и 10 дни ми казаха да не правя нищо - пълна почивка. Но след това мога да започна да тичам леко във фитнеса - колело, пътека... На 20-ия ден, ако всичко е добре, мога да вляза да играя. Но всичко зависи от възстановяването.

- Как реагираха от “Кубан” на лошата новина за лидера на отбора, вероятно постоянно са в контакт с теб?
- На никого не му е приятно, но се случва. Няколко пъти се чух с хората в “Кубан” - преди операцията, след нея. Те са доста загрижени. Между 7 и 10 дни ще си остана в България и после заминавам за Краснодар.

- Като те слушам, ми звучи сигурно, че на 10 октомври Ивелин Попов ще изведе с маска на лицето и лента на ръката България срещу Хърватия?
- Лично за мен има шанс да бъда на терена срещу Хърватия. Винаги когато съм имал и други контузии, съм се възстановявал по-бързо от очакваното. Ще направя всичко възможно да се възстановя за следващите мачове - както за националния отбор, така и за “Кубан”. Не съм от хората, които се скатават и искат да почиват повече. Знаете, че не ме свърта на едно место. Даже от обяд си облякох анцуга на националния отбор, ходих на разходка така и нямах търпение да дойде мачът.

- Тоест от дистанция пак искаш да си част от отбора - беше и пред телевизора с анцуга на България?
- Разбира се. Не просто искам, така се чувствам.

- И дори и да има болка, ще си част от отбора на терена за следващата квалификация?
-Разбира се. И да има болка, но да има и възможност да съм на терена - изобщо не си помисляйте друг вариант освен да играя. И с болежка от контузията ще играя със сигурност.
Имам голяма амбиция. Националният отбор за мен е най-високото стъпало и винаги искам да играя. Надявах се моите съотборници да победят и бях сигурен в това. За да може срещу Хърватия да влезем с положителна емоция и по-високо самочувствие.
 
- Амбициите ти явно са направили още по-тежко времето пред телевизора вместо на терена в Баку?
- Тежко е, но няма начин. В спорта, в живота такива неща се случват. Трябва да ги приемаме и да гледаме напред с позитивизъм.

- Като отиде да видиш съотборниците си в националния преди те да тръгнат към Баку, а ти към “Пирогов”, какво им каза?
- В неделя вечерта отидох при тях в хотела в София, за да пожелая успех на момчетата и треньорите. Тогава операцията ми още не беше минала. Казах им: “Момчета, сега съм с едно око, но виждам, че пак ще победим. Сигурен съм, че бием.”

- И наистина победихме, макар и трудно. Позагуби ли вяра след изравнителния гол на Азербайджан?
- През цялото време не спирах да вярвам. Каквото си пожелах, това и се случи. И на хората в болницата, и на приятели казвах, че вярвам, че ще бием с един гол.

- Какво бе най-ценното за България от това 2:1 в Баку?
- Спечеленото самочувствие преди мача с Хърватия. И, естествено, трите точки, които ни го дават. Тези три точки са най-важни от целия мач в Баку. Мачът беше тежък - климатичните условия не бяха добри, да не говорим за терена. Тези неща ни затрудниха допълнително. Но се радвам, че момчетата показаха характер и не спряха да търсят победата на това трудно за игра място.

- Изчезна ли за миг болката от счупената скула при победния гол на Венци Христов?
- Не само изчезна. Вече я няма. (Смее се.)

- Съни Дяков не обеща ли да ти посвети гол в Баку заради нелепия начин, по който те ритна по време на джитбол?
- Това са футболни, спортни ситуации. Извини се. Но нямам никакви лоши чувства към него. Ние сме колеги, съотборници, приятели. Нямах нужда от повече - за мен нямаше значение кой ще вкара. Исках само след края на мача да имаме с един гол повече от Азербайджан. Това ми беше в главата и преди, и след контузията.

- А какво ти мина през главата в първия миг, след като получи ритника в главата?
- Като цяло от първия ден много неприятни новини се стовариха върху треньорите и футболистите - контузията на Иван Иванов, на Бадема, после моята. Отделно наказаният Петър Занев. Тръгна тегаво Затова мачът в Баку беше много важен мач. Тази победа ще даде нужното самочувствие на всички футболисти и на всички хора в България. Първоначално при удара само се хванах за лицето. След като ме удари, само се хванах за лицето и усетих, че скулата е навътре. Махнах ги и казах: “Докторе, скулата замина.” По израженията на лицата им видях, че наистина е счупена. Това е.

- Ако бе останал в лагера, сигурно щеше да гледаш предимно Азербайджан. Но вероятно си имал време и за доста други квалификации, какво ти направи впечатление на старта на борбата за Евро 2016?

- Гледах доста мачове - и контроли, и квалификации. И думите, които всеки казва - слаби отбори няма, намират потвърждение. Виждате какви резултати се получиха - Албания победи Португалия като гост. По-малки отбори се опънаха на грандовете. Всеки може да изненада всеки. И най-важни са точките. И за Азербайджан и Малта дават по три точки, и за Италия, Хърватия и Норвегия дават по три за победа. И всяка точка е ценна в тази група. Аз тръгнах с едно желание преди тези квалификации - след всеки мач да имаме точка или точки. Щастлив съм, че тръгнахме с три. 

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки