Срамно е, че не ни пука за младежите

За да станат добри футболисти, юношите трябва да се потят и на чиновете

Срамно е, че не ни пука за младежите
Ако има не­що по-срамно от загубата на младежите с 1:7 в Дания, то това е трайната и последо­вателна незаинтере­сованост на всички, замесени в управле­нието на българския футбол към този от­бор. Толкова не им пука, че вече може би трябва директно да пое тавим въп­роса дали н а пра­га на крити­ческата възраст ня­кои не искат успехи­те ни тотално да ос­танат в миналото и затова с лека ръка задраскват бъдеще­то.

След 1:5 от Сло­вения в Стара Заго­ра и 1:7 в Копенха­ген трудно може да очакваме, че някои от настоящия ни от­бор до 21 години ще покаже чак такъв силен характер, за да надмогне белега на посредственост­та, с който конюнк­турата го дамгоса.

Фактите около то­зи национален от­бор сами по себе си са толкова потреса­ващи, че даже ня­мат нужда от комен­тар. На практика 10 месеца няма тре­ньор, от който сега да се търси отговор­ност. Михаил Мадански изпи своята част от горчивата чаша, но кога ще видим да се гърчат лред зоркия поглед на обществеността истинските виновни­ци и отговорници. Тези, които слагат само удобни свои хора начело на юно­шеските състави и отказват да поверят де­цата на доказани специа­листи с авторитет. В националните отбори момчетата не бива да се учат да играят красиво и със стил. Целта ви­наги трябва да е по­бедата или поне стремежът към нея. Ако той е налице, най-малкото ще записваме по-по­носими загуби, а не тези катастрофи, ко­ито регистрираме през 5-6 месеца.

Какво да кажем за тотослуховете и скандалите като то­зи със Стивън Пет­ков? Излиза, че единственото, на ко­ето учат младите футболисти, е да уреждат мачове и да изкарват лесни пари. А те сами по себе си са трохи в сравнение с това, което бъдещето мо­же да предложи на талантите.

Най-болното е, че и при тези развити комуникации и тол­кова честите пъту­вания на Боби Михайлов, Емил Костадинов и всич­ки в Изпълкома и по клубовете, така и не се проумя, че трябва се формули­ра работеща стра­тегия за работа с младите. Вместо да слагаме каруцата пред коня и да се напъваме за дома­кинство на еврофинали, преди да сме създали предпос­тавки за възражда­нето на традициите в юношеския ни футбол.

А създава­нето на бази не е единственото усло­вие. Много по-цен­но е обучението и на треньорите, и най-вече на самите момчета от школи­те. Но в никакъв случай не само футболното. Бълга­рия ще има много по-добри играчи тогава, когато те от малки проумеят, че този спорт наисти­на е „проста игра за умни хора".

От толкова пре­давания по „Евроспорт" така и не за­помних някой от националите, на Германия до 16, до 19 или до 21 годи­ни е татуировки или модерни при­ческа. В Гелзенкирхен преди няколко години имаше невиждана драма с това, че исканият в момента от най-го­лемите клубове в света Юлиян Дракслер трябваше да играе в мачове от Шампионската лига късно вечер, при по­ложение че на дру­гия ден е на... учи­лище. Само че немс­ките футболисти не отбиват номера, ко­гато седнат зад чи­на, нито им извиня­ват отсъствията. И това си личи и на те­рена. Както е и при колежаните в Аме­рика, които ако ня­мат съответния ус­пех, изхвърчат от от­бора независимо от спортните си пости­жения.

Само с приказки не може да се ре­формира нито спор­та, нито образова­телната ни система. Нито пък някой на­сила може да ти да­де това, което сам трябва да си взе­меш. Затова, преди да бие първият звъ­нец в понеделник, много от юношите във водещите ни от­бори трябва да се замислят не колко им струват новите маратонки, таблет или телефон, а кол­ко книги прочетоха през лятото! Защото тези, родени с та­ланта на Роналдо и Меси, са единици по целия свят, но като Швайнщайгер може да станеш не само с тичане, а и с много мислене. А точно та­кива даже по-често повтарят онова лю­бимо упражнение с вдигането на купите. 

Людмил Христов, "Меридиан мач"
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки