Може ли „Бернабеу” отново да се окаже космодрум за полета на Атлетико?

„Дюшекчиите” върнаха вдъхновението си и задълбочиха кризата в кръвния враг

Може ли „Бернабеу” отново да се окаже космодрум за полета на Атлетико?
За пореден път в последните няколко сезона настоящият шампион на Испания Атлетико Мадрид показа, че се чувства доста комфортно на арената на големия си столичен съперник Реал. На „Сантяго Бернабеу” „дюшекчиите” спечелиха три от последните си пет сблъсъка с „белия балет” – два за първенството и един във финала за Купата на Краля през 2013-а. Вън от съмнение е, че вече можем да говорим за истинско съперничество между тези два отбора, след като дълги години „дюшекчиите” дори не можеха да се домогнат до единична победа над Реал. Въпреки че „белите” все още имат по-добър баланс, ако вземем предвид срещите между давата тима от началото на сезон 2012-13 (5 победи за Реал, 4 за Атлетико и 2 равенства), вече е видно, че Атлетико е способен да опонира достойно на по-титулуваните си съграждани. И макар „кралете” да спечелиха най-важния мач помежду им, а именно финалът в Шампионската лига през миналия сезон, Атлетико нанесе някои сериозни рани на противника – като се започне от сензационното спечелване на Кралската купа насред „Сантяго Бернабеу” и се мине през шампионатния успех през миналия сезон отново в храма на Реал. Впрочем Атлетико бе на секунди от това да разплаче врага и във финала на Шампионската лига, но обективно погледнато Реал се пребори за изравняването в края и извоюва заслужено последвалия успех. От друга страна трофеят така или иначе бе по-важен за „кралския клуб” – Десетата се бе превърнала в мания, докато в Атлетико приеха поражението сдържано и философски.
 
Поредната победа на Симеоне и компания на вражеска територия означава, че „дюшекчиите” убиха с един куршум два заека. След тромавото начало на сезона тази победа на „Бернабеу” би следвало да върне вдъхновението в тима – Атлетико продължава да печели важни сражения. На този тим е необходимо точно това вдъхновение, което бе съществена съставка от шампионския коктейл забъркан от Чоло Симеоне през миналия сезон. Атлети трябва да използва снощния успех като трамплин за бъдеща поредна серия, която да даде шансове на тима отново да се бори за титлата. В същото време кризата в Реал се задълбочава. Въпреки поредната мултимилионна селекция еврошампионът инкасира две поредни загуби и изостана на 6 точки от Барселона след едва три изиграни кръга. А желанието на всички в Реал е шампионската титла да бъде върната на „Бернабеу” след като европейският връх вече бе покорен. Напрежението върху Анчелоти ще се сгъсти, наглед изключително мощния състав забуксува.

За пореден път Диего Симеоне успя ловко да нареди картите в своя полза. Голямата въпросителна е дали Атлетико отново ще използва успеха си на „Бернабеу” като космодрум за нов силен сезон? Ако се върнем към миналата кампания, триумфът на „дюшекчиите”, тогава в 7-мия кръг, легитимира тима като истински претендент за титлата и даде нужната увереност на всички, че могат да бъдат постигнати велики неща. Връщайки се още няколко месеца назад, спечелената Купа на Краля, отново в дома на Реал през пролетта на 2013-а се оказа фундаментална за бъдещото развитие на Атлетико. Първата победа над Реал от много години, гарнирана с първи трофей от 17 лета, окрили „рохибланкос” за постигнатите фантастични резултати в следващите месеци. Времето ще покаже дали „Сантяго Бернабеу” отново ще се окаже отправна точка за нова глава от златната приказка на Атлетико.  

Влади Николов

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки