Тошко Янчев: Ако се клати къщата, не може да оправяш пътната врата

Помощник-треньорът на ЦСКА отново демонстрира обединението в Борисовата градика

Тошко Янчев: Ако се клати къщата, не може да оправяш пътната врата
В ЦСКА стоят плътно зад ръководството на клуба и са склонни да чакат заплати и премии толкова, колкото трябва. Приоритетът обаче е изчистването на дълговете. Помощник-треньорът на „червените” Тодор Янчев, който гостува в предаването „Спортна треска” по БНТ, подчерта, че в Борисовата градина винаги са поставяли ЦСКА на първо място, защото са наясно с приоритетите.
 
„Имаме организационни проблеми, още изчиства нашето ръководство дългове, които са натрупани през годините, в момента е доста тежко. Преди 2-3 седмици не дойде и екипировката. Всичко се прави с много трудности, но с голяма любов от хората, които правят всичко възможно да съществува този клуб”, каза той.
 
„Футболисти, треньори и ръководство работим доста искрено. Това беше мисълта на Вальо (Валентин Илиев подкрепи действията на Емил Гъргоров през лятото, когато Бадема си тръгна от ЦСКА – б.а.), че се обеща нещо, което не се изпълни. Но всички разбираме, че в момента се изчистват страшно много задължения. По-добре да ни забавят заплати и премии. Винаги сме поставяли ЦСКА на първо място, защото има приоритети, които трябва да се изчистват. Не може, ако се клати къщата, да оправяш пътната врата.”
 
Асистентът на Стойчо Младенов определи Лудогорец като фаворит за титлата, но подчерта, че никога не трябва да се отписва „гранд” като Левски.  
 
„Лудогорец е основен фаворит с оглед селекция, организация на клуба. Всичко е на топ ниво. Виждаме Ботев, Литекс и Берое. Това са едни отбори, които запазиха съставите си, прибавиха по няколко качествени попълнения. Левски е по-назад, но това е отбор, който сега може да не е в най-добро положение, но това е гранд, който никога не трябва да се отписва.”
 
По думите на Янчев, ЦСКА винаги има сили за шампионската титла.  
 
„Въпросът е да се стабилизираме, това ни е основният приоритет, да си стъпим на крака, да започнем да градим тухла по тухла, няма по хубаво от това да станеш шампион.”
 
Той не пожела да коментира напускането на Емил Гъргоров.
 
„Стана едно разминаване, което въпреки желанието на всички да се завърне при нас, по-специално съблекалнята го оценяваше, Емо пое по друг път. Няма смисъл да се връщаме, но със сигурност сега, ако беше в нашия отбор, щяхме да сме още по-силни.”
 
Уволнението на Стойчо Младенов от предишното ръководство през януари 2013 г. е преляло чашата на търпение на Тошко Янчев. Тогава той също си тръгна от ЦСКА. Бившият халф разбира отдръпването на феновете на тима през последните години.
 
„Има малко отлив на нашите привърженици, те донякъде с право се отдръпнаха, защото всичко си има  причина. Самият аз се отдръпнах преди време от ЦСКА. Уволнението на Стойчо тогава ми преля чашата, виждах как нещата не са както трябва в нашия клуб. В първите години си казваш ‘айде, трябва им време, не разбират материята’, но с години се потъпкват личности, историята се загубва, и всичко преля, когато с поредната легенда се отнесоха по много жалък начин, който не заслужава. Това беше чашата, с която исках да покажа, че щом аз не искам да стоя в любимия отбор, нещата не са както трябва. Направих го като претекст със заплатите.”
 
38-годишният Янчев, който от лятото е играещ помощник-треньор на Стойчо Младенов, заяви, че е сбъднал една своя мечта.  
 
„Една по една мечтите се сбъдват, доста се подготвям за този момент. От 2004 г. се подготвям за треньорството и се чувствам чудесно. Просто се чувствам в свои води и тази обстановка не ми е чужда. Това е професията, която съм си мислел, че един ден като прекъсна кариерата си, ще поема по този път, и благодаря на Стойчо Младенов и неговия екип. В Боровец проведох разговор с г-н Младенов. Въпреки че бях физически добре, някои неща бяха подразнени от обществеността и затова предприех тази стъпка.”
 
Защитникът Валентин Илиев, който изигра с болки целия мач срещу Черно море в събота (1:1), ще се завърне в строя до ден-два, съобщи Янчев.
 
„Една благодарност от целия щаб към него. Още на загрявката усети болка, но стисна зъби и беше стълб в нашата отбрана.”
 
Тошко Янчев призова да не се подценяват малките отбори в първенството и да се ценят усилията на хората в по-малките градове.
 
„Втората част от първенството се събират по-концентрирано силни отбори и стават по-зрелищни мачове, но трябва да ценим  малките градове и отбори, които правят всичко, за да зарадват своите фенове. И там футболът не е за подценяване, видяхме как един гранд се сгромоляса в Хасково.” 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки