Мъри: Портретът на Лудогорец вече е високо, до Левски

Футболът е бизнес и има два пътя да се спечелят много пари - ние вървяхме пт първия, a сега "орлите" са тръгнали по втория

Мъри: Портретът на Лудогорец вече е високо, до Левски

Станимир Стоилов стана първият треньор, който вкара български отбор в групите на Шампионската лига. Той изведе Левски до немислим 1/4-финал за Купата на УЕФА, а следващия сезон докара в България Барселона, Челси и Вердер. Националният стади­он се пръскаше по шевовете, когато звучеше химнът на Шампионската лига, а на терена срещу Живко Миланов и компания иг­раеха Роналдиньо, Иниеста, Дрогба, Шевченко и Миро Клозе. Осем години по-късно постижението на Левски беше из­равнено от Лудогорец. „Орлите" вля­зоха по уникален начин в групите на най-силния турнир. Нещо повече. Ти­мът от Разград изигра фантастичен първи мач на „Анфийлд" срещу вели­кия Ливърпул и само малшансът лиши отбора от точка. По всичко личи, че Лудогорец ще се представи доста по-добре от Левски в гру­пите. „Меридиан Мач" потърси у Станимир Стоилов, защото той най-цобре може да каже каква е разликата между онзи Левски и този Лу­догорец.

Г-н Стои­лов, Лудогорец бе­ше близо до сенза­ция на „Анфийлд". Каква е оценката ви за представяне­то на шампионите срещу Ливърпул?
- Горд съм с пред­ставянето на Лудого­рец на „Анфийлд". Отборът игра по страхотен начин. Де­монстрира самочувс­твие и спокойствие. Сякаш не играеше срещу петкратния носител на КЕШ Ли­върпул, а срещу тим от родната „А" група. Невъзможно беше „орлите" да се пред­ставят по-добре сре­щу англичаните. Еди­нствено малшансът в края лиши Лудого­рец от заслужена точка. За мен резул­татът в случая няма значение, защото аз щях да бъда горд с изявите на този от­бор дори и при загу­ба с 0:3.

- Преди 8 години, когато Левски де­бютира в ШЛ на „Ноу Камп", също се опитахте да иг­раете агресивно и атакуващо, но пад­нахте с 0:5. Защо се получи така?
- Като цяло има се­риозна разлика в двата мача. Най-мал­ко Барселона си вка­ра положенията. Имахме лошия къс­мет да получим гол буквално в първата атака и това се отра­зи сериозно върху развитието на мача. Не трябва да забрав­яме, че Левски госту­ва тогава на носи­теля на КЕШ само с трима чужденци в състава, а Лудогорец игра срещу Ливърпул с четирима българи и 7 легионери. Опреде­лено клубът от Раз- рад е направил много по-голяма ин­вестиция, но това е пътят във футбола. Сега Лудогорец бе­ре плодовете на усилената работа в клуба и вложените средства. Тогава

бюджетът на Левски беше около 4 милиона.

а сега този на „ор­лите" е сигурно пет пъти по-висок. Като цяло обаче аз не съм привърженик на такива сравне­ния между отбори.

Много хора ви критикуваха тога­ва, че излязохте прекалено офанзивно срещу Барселона, а оче­видно отборът не разполагаше с достатъчно класа за това?

- Естествено, че можех да избера ултра дефанзивна тактика. И какво щях да постигна? Добре, нямаше да паднем с 0:5, но със сигурност пак щяхме да загубим. Тогава избрах да заложим на стила на игра, която нала­гахме в Левски, фи­лософията, която приляга на отбор като Левски. За миг не съжалявам за решението си. Пра­ви чест на Лудого­рец, че също не се затвориха на „Ан­фийлд", а играха както могат и искат. Това е красотата на футбола, а в крайна сметка би трябвало всички да се стре­мим към това. Лев­ски се опита да иг­рае добър футбол в онази тежка група, а в края се потвър­ди, че между нас и останалите отбори има огромна разли­ка в класите.
За мен тогава нямаше нищо по-ху­баво футболисти, излезли от школата като Живко Мила­нов, Валери Домовчийски, Мариян Ог­нянов, Милан Коп-риваров, Лъчезар Балтанов, Николай Димитров и врата­рите Михайлов-Мит-рев, да играят сре­щу отбори като Бар­селона, Челси и Вердер. Стратегия­та на Левски тогава се различаваше от тази на Лудогорец. Ние искахме да на­лагаме юноши в първия тим, а клу­бът от Разград няма възможност за това, защото проектът там се развива от­скоро.

-
Тогава Левски отнесе много кри­тики и подигравки заради шестте тежки загуби в групата, а сега Лу­догорец беше бли­зо до сензация още в първия си мач...
- Това е така. Раз­бирам обаче, че въпреки отличните изяви на „орлите" в Европа пак има хо­ра, които ги напа­дат. Винаги ще е та­ка. Според мен, ко­гато постигнеш не­що значимо, пор­третът ти трябва да е високо горе и все­ки да се стреми да сложи своя над не­го.

Преди 8 години 
Левски постигна нещо значимо

- влезе в групите на Шампионската лига. Така всички участници в този ус­пех поставиха пор­трета си високо го­ре. Сега същото направиха и в Лудо­горец. Техните пор­трети вече са до тези на Левски, а мо­же и да ги качат по-високо. Всички трябва да ги поз­дравяваме и да се радваме за това. Знам, че това ще стане трудно, защо­то в България много обичаме да напада­ме успелите.

-
Лудогорец пос­тигна страхотен успех за кратко време. Родните грандове Левски и ЦСКА трябва ли да взимат пример от клуба от Разград?
- Истината е, че отборът от Разград доказа, че когато се работи правилно и целенасочено, ус­пехите идват. Тимът извървя по страхо­тен и най-вече пла­ниран начин пътя до мача онази вечер на „Анфийлд". Хора­та трябва да разбе­рат, че

футболът е 
страхотен бизнес. от който можеш да спечелиш

много пари. Трябва обаче да се работи правилно. Има два начина да спечелиш пари от футбол. Първият е да вложиш всичките си усилия в школата и изграждане на ка­чествени футболис­ти в нея. Те впос­ледствие да из­градят гръбнака на отбора ти, а към тях да бъдат добавени двама-трима качес­твени чужденци. То­зи метод обаче е за по-търпеливите, за­щото през първите 1-2, та дори и 3 се­зона може да не постигнеш никакви успехи. Те обаче не­минуемо ще дойдат, а когато това стане, ще имаш добри пос­тъпления от евро-турнирите и про­дажбата на част от въпросните млади таланти.

Другият вариант е да не жалиш средс­тва за създаването на силен отбор, кой­то задължително да запази гръбнака си поне 1-2 сезона. Левски действаше по първата схема при пробива си в групите на Шам­пионската лига, а Лудогорец - по втория. И двата са печеливши.


Това е относно стратегията, ина­че Левски и ЦСКА несъмнено трябва да се стремят към атрактивния, аг­ресивен и атаку­ващ стил на Лудо­горец. Докато бях треньор на Ботев, се опитвах да направя точно то­ва и смея да ка­жа, че донякъде се справих. Нес-лучайно миналия сезон и четирите мача в„А"група с Лудогорец завър­шиха „хикс".

-
Донесохте ис­торически успех на Астана в Ев­ропа. Отборът от-страни три съ­перника и игра плейоф за групи­те на Лига Евро­па. Какви са це­лите на отбора в местното пър­венство?
- Целта е титла­та. Сега в Казах­стан се играе фи­налният плейоф. Имаме два отло­жени мача, а ако ги спечелим, ще излезем на първо място.

-
Заговори се, че имате скан­дал с нападателя на Астана Наско Курдов...
- Няма как да имам скандал с Наско. В момента съм го отстранил от първия отбор, защото не спазва дисциплината. Не може всички да го правят, а само той не. Когато поех Астана, го зава­рих на трибуните. Гледах оттам пър­вия си мач, а той въобще не беше в групата. Хората там не бяха до­волни от изявите му и най-вече дисциплината. Веднага го върнах в титулярния със­тав, но оттогава е вкарал един гол. Това обаче не е причината за пра­щането му във втория отбор. Той е там, защото за­късня да се върне след почивка. Единствен той...
Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

Димитър Митов: Надявам се да победим Танзания

„Обстановката в националния отбор, откакто аз съм тук, винаги е била добра“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки