Тони Здравков: Сега го няма Гари да извади Левски

Нищо хубаво не чака отбора, ако реши да играе на контраатака, категоричен е бившият треньор

Тони Здравков: Сега го няма Гари да извади Левски

Бившият старши треньор на Левски Антони Здравков даде обширно интервю пред вестник "Меридиан мач" преди дербито между "сините" и Лудогорец, което ще се проведе на стадион "Георги Аспарухов" в събота от 19:30 ч.

 

Г-н Здравков, как оценявате шансовете на Левски срещу Лудо-горец в момента?


- Чисто математически и двата отбора имат шансове, при това равни - 50 на 50. Друг е въпросът кой какво ще покаже на терена, кой ще си оползотвори положенията и кой ще допусне по-малко голове. От това зависи изходът на мача.


- Доколко предстоящият мач на шампионите с Реал (Мадрид) може да повлияе на дербито?


- Няма как да повлияе, защото на Лудо-горец им трябват точки и не вярвам да се пестят на „Герена". На Левски също им трябват точки и залогът е наистина сериозен. До мача с Реал има четири дни и не вярвам футболистите вече да мислят за него. Пак казвам, дербито в „А" група им е много важно.


- Виждате ли някаква промяна в Лудогорец в сравнение с миналата година по-това време?


- Разполагат, общо взето, със същите играчи. Разбира се, взеха нови и те вдигнаха класата, но по-скоро като бройка футболисти, които могат във всеки момент да влязат и срещу всеки съперник да помогнат Не виждам да са по-слаби или по-силни сравнение с миналата година, но запазиха ритъма и играят добре.


- За кой играч бихте внимава ли най-много ако сега бяхте начело на Левски?


- Както когато бях треньор, и сега бих внимавал за абсолютно всички. Целият им отбор умее да играе с топката, знае да атакува, да задържа топката. Вековете могат да се окажат хора, които завършват атаките... Бих се съсредоточил върху това да не им позволим да правят това, което искат. Да им се разбие играта и оттам да дойдат ситуации пред тяхната врата.


- Звучи просто, но как да стане?


- С много тичане и желание, с качества, като вземеш топката, да играеш бързо с нея и да развиеш по оптимален начин ситуацията. Левски не трябва да се връща в защита и да разчита на контраатаки. Ако го направи , не го чака нищо хубаво.


- Има ли играч от вашия състав преди година, който сега липсва на „сините"?


Според мен Гари Родригес. В Разград той направи разликата, а всички останали бяха на много добро ниво. В момента не виждам човек, който да направи разликата в даден мач. Така че Левски трябва да разчита изцяло на колектива и на отборната игра, не да си търсят герой.


- Малко встрани от конкретния мач кажете доколко се цени работата на треньорите в България? Дори шампионите Ивайло Петев и Стойчо Стоев не получиха шанс да продължат да работят с отбора си?


- По принцип в България треньорската професия не е от най-ценените. Много лесно се губи доверието и се сменят хората на този пост. Дават се много кратки срокове за работа. Не знам защо Петев и Стоев на-пуснаха Лудогорец, това е преценка на ръководството. Това, което се вижда, е, че въпреки смените отборът продължава да стои добре на терена.


- А усеща ли се в нещо по-специално почеркът на Георги Дерменджиев?


- Детайлите не са ми познати, но стилът и начинът на игра са едни и същи. В изискванията може да има нещо по-различно в сравнение с предишните треньори, но когато в един клуб всеки си знае задълженията и не се бърка на другите, нещата се получават.


- Колко сериозна е вероятността някой да вземе титлата от ръцете на Лудогорец? ЦСКА и Берое по-добри ли са от Левски в момента?


- Във футбола няма нищо сигурно на сто процента. В момента Лудогорец и ЦСКА се коментират най-много, но не трябва да се подценяват нито Литекс, нито Левски. Не вярвам, че Берое ще издържи на дългия сезон и на психическото напрежение, което го има при всеки претендент. Имат сили за З-то-4-то място, но като шампиони не ги виждам.


- Имаше ли шанс да продължите да работите за Левски, след като напуснахте треньорския пост, и клубът дължи ли пари и на вас?


- По принцип не знам дали въобще дължат пари на някого. Аз съм си получил всичко, което трябваше да ми се даде. Имаше голяма вероятност да остана, тъй като договорът ми бе да се върна в школата, след като приключа с първия отбор. Но след като прецених ситуацията, реших, че за мен е по-добре да напусна клуба.


- Кандидатствате за поста селекционер на младежите, каква е вашата концепция за развитието на този отбор?


- Ако аз бъда поканен да се занимавам с отбора до 21 години, ще искам да бъдат викани само хора, които са влюбени във футбола и го доказват с редовни изяви. Според мен е крайно време младежкият отбор да започне да играе печеливш футбол и да търси класирания. Не трябва да се робува на имена и на хора, които просто са част от силните клубове, но не играят. В момента някои такива „изяждат" местата на момчета, които се борят за кариерите си в „Б" при далеч по-сурови условия. Другите избират отрано само да си получават заплатите и играят от дъжд на вятър. Това понякога е показателно за цялостния им характер и амбиция. Вижте например Кристиян Малинов, който и в  Добруджа не бе по-слаб от това, което показва сега в Литекс. Там просто разви още повече качествата си. А той въобще не е единственият пример.


- Става ли по-силно първенството след въвеждането на новата схема, по която се провежда?


При всички положения е по-оспорва-но. Дали е станало по-силно ще покаже времето все още са се изиграли сравнително малко мачове. Успехи на Лудогорец в Европа не могат да са мерило, докато са просто единичен случай. Трябва и други да се доближат до това ниво.


- Как оценихте играта на „орлите" срещу Ливърпул на „Анфийлд"?


- Харесаха ми, че действително стояха като равни на именития си съперник. Като цяло в Европа Лудогорец показва, че българският футбол не е толкова лош.


- Има ли някакъв шанс срещу Реал?


- Всички са убедени, че Реал ще спечели, и това е добре за Лудогорец. Отборът трябва да е максимално спокоен. Просто ще има шанс да покаже качествата си, а каквото и да стане, най-малкото опитът от такъв мач и препълнените трибуни на Националния стадион ще са достатъчно стойностно постижение.

 

Вие лично за кой ще сте в мача?

 

- Аз винаги съм срещу Реал Мадрид, така че няма дилема..


- Реално ли е да се мисли за излизане от групата?


- Всичко ще зависи от срещите с Базел и домакинството на Ливърпул. При добри резултати третото място не е невъзможна цел. С късмет може да станат и втори в групата, но за това по-сериозно можеше да се мисли, ако бяха удържали равния на „Анфийлд" в оставащите две минути.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки