Елитни атлети от Етиопия и Кения ще бягат в Софийския маратон

Заявки за участие в класическата дистанция от 42, 195 км са подали 250 атлети

Елитни атлети от Етиопия и Кения ще бягат в Софийския маратон

Водещите български състезатели ще участват в 31-ото издание на лекоатлетическия маратон на София, каза на пресконференция Даниел Дуков, директор на проявата.

Йоло Николов и победителят през 2012 година Шабан Мустафа, които завършиха съответно на трето и четвърто място през миналия сезон, както и шампионката при жените от 2013 година Силвия Дънекова ще застанат на старта и отново ще се борят за призовите места. Маратонът на София е валиден за Държавното първенство, като Николов и Дънекова ще защитават националните си титли.

Заявки за участие в класическата дистанция от 42, 195 км са подали 250 атлети, от които 194 чуждестранни състезатели от 34 страни от Европа, Северна Америка, Африка и Азия, включително и 13 елитни бегачи от Кения и Етиопия. Фаворитка при жените е Зерфе Боку (Етиопия), която има три победи на маратона във френския град Ла Рошел, като на трасето там поставя и личния си рекорд от 2:32.59 през 2012 година.

Сред фаворитите при мъжете са кенийците Едуин Кипчумба с личен рекорд от 2:14:01 минути и Денис Мусау (2:17:34).

В бягането на 20 километра, в което досега са се записали около 400 състезатели, ще се включи и един от най-успешните български състезатели по мотоциклетизъм на писта през последните няколко години Мартин Чой.Той ще бяга с благотворителна цел за набиране на средства за деца-аутисти,като Еко България ще плаща по 50 лв за всеки пробяган километър. В дистанцията от 8 километра има регистрирани над 450 човека, а в масовия старт на 3 километра се очаква да стартират над 1000 души.

Станимир Василев, председател на Съвета на директорите на генералния спонсор на проявата Изи кредит уточни, че за компанията е въпрос на чест да подпомага такова престижно състезание. Самият той ще се включи в бягането на 20 км. Людмил Каравасилев, мениджър "Корпоративни комуникации "Метро кеш &кери" заяви, че компанията ще осигури ваучери от 300 лв за победителите при мъжете и жените на 20 км.

Надпреварата по класическата дистанция от 42,195 кмще започне в 10.00 часа на 12 октомври (неделя) пред Националния стадион "Васил Левски" на кръстовището на бул "Евлоги и Христо Георгиеви" и улица "Гурко" и ще премине по нов маршрут.

Стартът ще бъде даден от председателя на БОК Стефка Костадинова, а призьорите ще бъдат наградени след финала от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Организатори на 31-ия Маратон на София са Столична община, Българския олимпийски комитет в партньорство с Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по лека атлетика. Проявата e в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017 година.

Наградният фонд е 40 000 лв, като победителите в класическата дистанция при мъжете и при жените ще получат по 5 хиляди лева, както и велосипед с акумулатор БМВ на стойност около 2500 евро. Премиите за второ място са по 2 хиляди лева, а за трето - по хиляда лева.

Предвидени са и бонуси от по 500 лева за времена под 2:15.00 часа при мъжете и под 2:36.00 часа при жените. Парични и предметни награди ще получат и призьорите в другите три дистанции - масов старт на 3 км, на 8 км и на 20 км.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки