Вальо Илиев: Левски е в по-сложна ситуация, за тях всичко е на живот и смърт

Възстановяването на капитана на ЦСКА върви по план

Вальо Илиев: Левски е в по-сложна ситуация, за тях всичко е на живот и смърт
Възстановяването на капитана на ЦСКА Валентин Илиев върви по план. В понеделник конците от оперирания глезен на десния крак на защитника бяха премахнати, а възстановяването му ще продължи около три месеца. Според предварителните прогнози, Илиев трябва да бъде готов за старта на зимната подготовка на ЦСКА в началото на следващата година. Това е втора операция за опитния защитник през тази година след тази през месец май, когато той скъса връзка на коляното и не игра близо четири месеца.

Eто какво разказа в ефира на TV7 любимецът на "червените" фенове:

- Вальо, получи контузия, която те вади от терена до пролетта. Как върви възстановяването?
- Слава Богу, всичко е наред. Операцията мина успешно, нещата вървят по план. Всеки ден идвам на процедури, на терапия, чувствам се добре, раната зараства и се надявам в най-скоро време да сваля ботуша и да започна раздвижване.

- И преди година получи контузия, доста май станаха?
- Явно така ми е било писано. Неприятна история като цяло, почва вече да ми действа леко изнервящо. Но в крайна сметка няма място за отчаяние, човек не може да избяга от съдбата си. Сигурен съм, че пак ще мога да играя на предишното си ниво.

- ЦСКА събра отново доста нови футболисти, успяхте ли обаче да сглобите колектив?
- Това се вижда на терена. След като има положителни резултати, значи има добър и стабилен колектив.

- Едва ли много хора очакваха ЦСКА да има такава убедителна преднина в класирането...
- Винаги съм вярвал в нашите успехи, не мога да кажа, че не съм очаквал такова развитие.

- Как оценяваш селекцията като капитан, има ли надграждане на отбора?
- Трябваше време на футболистите, които дойдоха. Но сега те вече навлизат в добър ритъм и това е радващо. След още една сериозна подготовка, те могат да разгърнат още потенциала си. Защото и в момента не всички са минали пълноценен подготвителен процес, което е изключително важно.

- На Вас помага ли това, че и преди време играхте заедно с Александър Тунчев в центъра на защитата?
- С добър футболист лесно се играе. С него се разбираме без думи. Да, познаваме се отпреди, но той е много класен играч и това е голямо предимство.

- В ЦСКА има сериозна бройка централни защитници, силна ли е конкуренцията на този пост?
- Мисля че всички играчи на този пост – и Пламен Крачунов, Марин Оршулич, Денис Причиненко, Апостол Попов, са доста сериозни футболисти. Апостол дори е национал. Това е добре – да има конкуренция. Така се повишава качеството на играчите.

- Апостол отнесе доста критики за представянето си в националния отбор. Мнението ти за критиките, не за играта му.
- При загуби винаги има критика, но важното е тя да бъде градивна. Критиките идват заради грешки, а един футболист няма как да не допуска такива. Не трябва да се концентрираме единствено върху Апостол, той е доказал на футболна България, че е един много сериозен футболист, който е достоен за уважение. В един такъв негативен момент за него, а и за останалите в националния отбор, критиките са последното, от което имат нужда. Тези момчета са показали, че могат да радват България, при това съвсем скоро. Нека бъдем с националите, да не ги засипваме с негативизъм, те пак ще ни радват.

- Доста интересен футболист играе вляво от теб в ЦСКА – хърватинът Тончи Кукоч. Той е доста екстравагантен, изумява постоянно с писанията си в социалните мрежи, но как е вътре, на терена, в съблекалнята. Как се разбираш с него?
- Той мен определено ме слуша. Може би ме приема като по-близък. Той си е такъв – свръхемоционален. Някой път казва неща, които след това разбира, че не е трябвало да бъдат казани. Действа импулсивно доста често. Но това носи както минуси, така и плюсове. Иначе е сериозен футболист, казвам му да се концентрира върху това, което има като качества. Да остави приказките и медийните изяви на заден план и така един ден ще попадне наистина в националния отбор, където толкова иска да бъде.

- В защита ЦСКА започна колебливо сезона. Впоследствие нещата се оправиха, като изключим допуснатия по нелеп начин гол във Варна срещу Черно море при 1:1. Какво помогна за това израстване?
- Като цяло хората, които започнаха в защита в самото начало, не бяха играли никога заедно. Това е основен фактор. Трябваше им време за адаптация и синхронизация. Но пък след това се появи и конкуренцията, аз се върнах, Венци Василев също. Така че изведнъж всички разбраха, че трябва да играят на максимума и на тренировки, и на мачове. Пак казвам – точно тази конкуренция повдигна сериозно нивото.

- Пропусна последното дерби с Левски. Доста сериозна серия направиха "червените" срещу вечния съперник. Какви са очакванията за предстоящия мач със "сините"?
- Това ще е като всяко друго дерби. Няма да бъде по-различно. На този етап Левски е в по-сложна ситуация – за тях мачът е на живот и смърт. Не че за нас не. Но не искам да говоря за Левски, аз си гледам моя отбор. Ако продължим да показваме играта от последните мачове, то ще бъдем крайни победители.

- Влияят ли отрицателните новини за ЦСКА по медиите, те излизат през ден-два...
- Вече все по-рядко чета всякаква публикации, било то в интернет или по вестниците. Вижда се страшно голям негативизъм, няма как да не влияе. Има си хора и хора, с различни психики, всеки ги приема по различен начин. Аз съм свикнал да се справям с това, но има някои, които не могат да преодолеят подобни критики. Но в последната година наистина се пише доста остро срещу ЦСКА, дори когато отборът върви добре. Да не говорим, ако допуснем грешка. Имам чувството, че доста хора чакат точно това. Говорили сме си с момчетата, особено с по-младите, дали сме си дума да издържим до края на това напрежение.

- С оглед на преднината ви в първенството, говорите ли си за спечелване на титлата?
- Естествено, че искаме да станем шампиони, не мога да го скрия. Не го искаме само сега заради голямата преднина, искахме го и миналия сезон, но не се получи. Това е манталитетът на ЦСКА – винаги гоним челните места и не се примиряваме. Нека дойде краят на първенството, пък ще видим къде ще завършим.

- Очаквате ли да има феърплей в шампионата?
- Надявам се, нека така да отговоря.

- Как успяхте бързо да преодолеете шока от неочакваните отпадания от Зимбру за Лига Европа и от Монтана за Купата на България?
- Наистина неочаквани отпадания. Но така си проличава класата на един отбор – да си в дупка и да успееш да се измъкнеш. Тогава се виждат сериозните мъже с големи характери.

- На 34 години сте, мислиш ли вече за живота след футбола?
- Да, определено. Още преди години съм се замислял да стана треньор. Попивал съм методите на всеки един специалист, с който съм работил. Мисля, че бих могъл да се справя като старши треньор. Ще видим, Божа работа е това.

- И двамата ти сина тренират, как ги виждаш на терена?
- Добре, доволен съм, най-вече от това, че се влагат. Това ми е било изискването към тях – да бъдат на 100% на всяка тренировка и всеки мач. Искам да бъдат първо добри хора, а след това и добри професионалисти.

- Чувствате ли подкрепата на публиката?
- Определено. Колкото и да говорим на тази тема – ще е малко. Феновете показаха отношението си и в последния шампионатен мач с Литекс, бях на трибуните и можех да гледам хореографията внимателно. Едно огромно благодаря на тези хора. Не знам те дали оценяват и дали разбират по какъв начин ни помагат, надявам се да продължат по същия начин.

- Пожелай си нещо в личен план, а също и на съотборници ти.
- Най-важното е да бъдем всички здрави – и аз, и те, и нашите семейства.
Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

Капитанът на футзалния Черно море: Мислим за титлата

Пламен Стойков се цели и в Шампионска лига

България U16 стартира с успех участието си на Турнира за развитие на УЕФА

Тимът на Симов удари Молдова

Арда отговори на Крумовград: Имате да решавате много проблеми

Двата тима разменят хапливи коментари

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки