"Орлите" ще пробват да сграбчат първи точки в Шампионската лига

Лудогорец излиза срещу Базел в двубой, който ще реши много неща в групата

"Орлите" ще пробват да сграбчат първи точки в Шампионската лига

Часът настъпи! Лудогорец се изправя срещу Базел по пътя към нещо повече от участие в групите на Шампионската ли­га. Малко преди 12 тази нощ ще стане ясно дали целта, оп­ределена от ръководството - второ място, са просто хвър­лени необмислено в простран­ството думи или плод на реал­ни аргументи и възможности. Поне до момента разградчани изживяват до крайна степен емоцията, съпътстваща най-комерсиалния турнир, футбо­листите се забавляват на те­рена, играят своята си игра и дори бяха близо до сензации срещу Ливърпул в Англия и Реал Мадрид в София. Самото стъп­ване на "Анфилд" и довеждане­то на актуалния европейски шампион в България обаче са напълно достатъчни. От там нататък всичко останало е бонус, тъй като и двата клуба ле­тят в много далечни орбити от тази на Лудогорец.

Съвсем различно е положени­ето, що се отнася до Базел. Швейцарците са, кажи-речи, на една-две ръце разстояние и са преодолим съперник. Затова в Разград трябва да приемат, че това е истинската им битка, а не тези с Ливърпул и Реал. Именно изходът от мача днес и този на 4 ноември ще бъдат мерило за прогреса на зелени­те.

Възпитаниците на Георги Дерменджиев вече се показаха като воини срещу Стяуа и ако искат да излязат крайни побе­дители срещу Базел, ще трябва да си спомнят точно за този мач, в който се роди митът за Моци. Точно 421 дни, след като швейцарците им дадоха урок, като че изваден от учебници­те по футбол. Урок, чийто поправителен е днес. Сега оба­че Лудогорец е далеч по-обигран и силен, отколкото беше тогава. Разградчани натрупа­ха нужния опит, за да могат вече да погледнат по-смело към победите срещу съперни­ци от средна европейска класа. В лагера на швейцарците пък вече го няма Мохамед Салах, който сам спечели мача на "Ва­сил Левски". Едва ли някой от футболистите на Базел тряб­ва да плаши момчетата на Ге­орги Дерменджиев, след като в началото на месеца те успя­ха да неутрализират най-скъ­пия футболист в историята - Гарет Бейл. Справиха се и дос­та успешно срещу Кристиано Роналдо.

Съвсем различно обаче е да играеш освободен и без излиш­ни очаквания срещу Ливърпул и Реал, отколкото да гониш ус­пех на всяка цена. Именно за­това мачът с Базел ще бъде и най-тежкият за Лудогорец, за­щото нищо освен победа няма да отвори вратите към евен­туално класиране, каквото е искането на ръководството. За целта разградчани трябва да свалят всичките си козове на масата още от първата минута и да потърсят свое­то, както го сториха срещу Стяуа, защото "без битка, ня­ма победа".

В състава на шампионите не се очакват сериозни проме­ни. Единствената позиция, върху която Георги Дерменд­жиев още умува, е тази до Козмин Моци в сърцето на ариергарда. Пред специалиста има два варианта. Първият е да заложи на Александър Алекса­ндров, както го направи сре­щу Ливърпул и Реал Мадрид. Бившият защитник на Черно море се представи стабилно с изключение на една сериозна грешка на "Анфилд", която до­веде до дузпата за червените. Тогава той не се разбра с Ми­лан Борян и върна лошо топка­та, заради което вратарят фаулира Манкийо. Другата възможност пред Дерменджи­ев е да пусне Георги Терзиев. 22-годишният футболист се завърна наскоро след контузия и игра пълни 90 минути срещу Хасково (3:1). Въпреки че все още не е влязъл в игрови ритъм, той е с по-големи шан­сове да започне, тъй като е значително по-бърз от Алекса­ндров.

Базел пристигна без куп ос­новни играчи в София вчера. Лекарите не успяха да възста­новяват капитана Марко Щрелер, който се контузи при победата над Ливърпул с 1:0, ка­то вкара единствения гол. Та­ка атаката вероятно ще се Води от албанеца Гаши и 17-годишния Емболо. Първият има 5 гола този сезон, вторият - 4, но три от тях са за купата срещу аматьори. Очаква се треньорът Пауло Соуза да заложи на същата защитна формация, както и преди 4 дни в Берн. При контузиите на Саму­ел, Фабиен Шер, Иванов u Са­фари португалецът няма осо­бен избор, освен да заложи на централна двойка Джака и Су­хи, отдясно да е Ветеранът Филип Деген, а отляво - роденият в Скопие Насер Алиджи. В халфовата линия също има отсъстващи - аржентинецът Матиас Делгадо изобщо не се качи в самолета заради трав­ма, а Марсело Диас изтърпява наказанието за червения кар­тон срещу Валенсия тази про­лет в ЛЕ. 
 

Вероятни състави:

Лудогорец: Вл. Стоянов, Й. Минев, Моци, Г. Терзиев, Кайсара, Ешпиньо, Дяков, Абало, Марселиньо, М. Александров, Безяк.

Базел: Вацлик, Алиджи, Сухи, Джака, Ф. Деген, Хамуди, Серей Дие, Ф. Фрай, Д. Гонсалес, Гаши, Емболо.

КЛАСИРАНЕ ПРЕДИ ТРЕТИТЕ МАЧОВЕ В ГРУПАТА:

Шампионска Лига 14/15, Група B

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Реал Мадрид 2 2 0 0 5 6
2 Ливърпул 2 1 0 1 0 3
3 Базел 2 1 0 1 -3 3
4 Лудогорец 2 0 0 2 -2 0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки