Червеният октомври

Левски няма победа през новия век в 10-ия месец от годината, последната е с гол на Гонзо през 1997

Червеният октомври

В 11 часа вечерта срещу 7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 г. залпът на крайцера "Аврора" дава начало на щурма на Зимния дворец в Петербург - започва Октомврийската революция, променила за поколения напред живота на милиони хора.

 

97 години по-късно, на 25 октомври 2014-а, Левски и ЦСКА отново ще се вкопчват един в друг, за да изиграят Мача на мачовете в България! Ще го сторят за 137-и път. Сините имат 52 победи на сметката си, армейците 48, а равенствата са 36. 16 от тези мачове са играни през октомври, а ЦСКА е спечелил половината от тях - 8. Левски пък има само три успеха. Затова, погледнато през призмата на вечното дерби, съвсем спокойно можем да наречем десетия месец от годината наситено червен.
 
Историята на сблъсъците през октомври обаче започва със синьо превъзходство. Първият е игран на 06.10.1963 г., а Левски печели с 2:1. 4 години по-късно съперниците правят 1:1, за да се стигне до 1977-а, когато тимът от 'Терена" разбива съперника с 4:1 с два гола на Йордан Йорданов u по един на Пламен Николов и Ангел Станков (за армейците точен е Стефан Стефанов). През 1980-а отборите правят 2:2, след като Левски повежда, ЦСКА успява да обърне, но сините да изравнят.
 
Така се стига до историческия 1 октомври 1989 година. Пет дни по-рано сините катастрофират в Антверп, където са елиминирани от местния Антверпен в турнира за купата на УЕфА. Те водят с 3:1 до 90-ата минута, но губят с 3:4. След това гемиите им са напълно потопени на "Васил Левски" в мач, който завинаги ще остане в червените летописи. Трифон Иванов открива резултата в 34-ата •минута, а през второто полувреме следва рецитал на Христо Стоичков. Камата бележи 4 гола (1 от дузпа) за крайното 5:0 - втората най-изразителна победа на червените в Мач №1 на България (другата е отново с 5:0 на 23 септември 1953 г.). В следващото дерби Стоичков излиза с фланелка с №4, за да дразни съперника и да не му позволява да забрави предходната им среща...
 
След този двубой ЦСКА бие още два пъти опонента от "Герена" през октомври, за да обърне сблъсъците през този месец в своя полза. На 24.10.1997-а година Левски печели с 1:0 под проливен дъжд, а единственото попадение в мача е на настоящия треньор и спортен директор Георги Иванов - Гонзо. Преди да вкара, Димитър Иванков успява да спаси дузпа на Ивайло Андонов, който веднага след това е изгонен от рефера Атанас Узунов. Това обаче си остава последната синя победа през октомври. От нея минаха цели 17 години, в които ЦСКА е тоталният домиИатор в сблъсъците през този месец от годината.
 
През 1999-а червените печелят с 1:0, а двубоят на "Армията" ще се помни завинаги с попадението на Димитър Иванов още в 36-ата секунда -най-бързият гол в историята на вечното дерби.
 
През месец октомври на голямата сцена на сблъсъка и като треньор се появява Стойчо Младенов. Навръх Димитровден през 2002-а ЦСКА разбива съперника с 3:0 под ръководството на специалиста. През 2012 и 2013 ЦСКА пак със Стойчо взима още два пъти скалпа на сините. А след втория успех, който пак е с 3:0, Младенов призовава медии и запалянковци да го наричат Тройчо.
 
В последните три издания на дербито в 10-ия месец от годината Левски неизменно губи, а и не успява да отбележи гол. Така че сините непременно ще искат да прекъснат тази негативна за тях тенденция. Още повече че са в серия от пет поредни загуби от ЦСКА в А група. "
Статистиката е категорична - Левски не е печелил срещу ЦСКА в нито един от последните им 8 октомврийски сблъсъка, в които Стойчо Младенов е водил червените 3 пъти и е постигнал 3 победи на нула! 
 
 
Виктор Гецов, "Тема спорт"

 

 
Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки