Джони Велинов: Иван Славков много настойчиво ме канеше да заиграя при „сините”, но аз му отговорих – избирам „черната Волга”

Стефан Аладжов никога не е приемал „червените” като врагове

Джони Велинов: Иван Славков много настойчиво ме канеше да заиграя при „сините”, но аз му отговорих – избирам „черната Волга”
Два дни преди „вечното дерби” между ЦСКА и Левски две от големите легенди на двата клуба Георги Велинов и Стефан Аладжов разказаха пред репортерите в Пресклуб „България” своите най-вълнуващи моменти от мачовете между „червените” и „сините”, които по тяхно време пълнеха стадион „Васил Левски”.
 
Георги Велинов с отбора на ЦСКА  е  шест пъти шампион - през 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1992 г, четири пъти е печелил Купата на България (1981, 1983, 1985, 1987 г), избран е за Футболист № 1 на България през 1981 г. и е полуфиналист за Купата на европейските шампиони  през 1982 г.
 
Велинов подчерта, че независимо от мястото във временното класиране и моментата форма на двата състава, в този мач фаворит няма. Двубоят си остава „вечно дерби”, въпреки че днес броят на зрителите е значително по-малък, а в последните години двата тима не са печелили шампионската титла.
 
„Най-добре помня първия и последния си мач срещу Левски. В първия  двубой поведохме с 2:0, съдията даде две дузпи за Левски – първата на В. Войнов я спасих, а Р. Гочев я вкара, но спечелихме мача. А през 1992 г, с много подмладен състав, пак победихме и станахме шампиони. Тогава премиите бяха по 100 лв, но никой не мислеше за пари. Основната цел на всеки футболист бе да бъде в титулярния състав и да даде всичко от себе си за победата. През 1978 г бях футболист на Черно море. По едно и също време дойдоха да ме искат и от ЦСКА, и от Левски. Иван Славков много настойчиво ме канеше да заиграя при „сините”, но аз му отговорих – избирам „черната Волга”. А с този автомобил бяха дошли да ме вземат в ЦСКА.
 
Георги Велинов подчерта, че Стойчо Младенов е  направил „от нищо нещо” и е успял да накара футболистите да играят. Той бе категоричен, че ако победи Левски и Лудогорец, ЦСКА ще бъде шампион.
 
„Но днес е по-трудно. Ние играехме заедно по 7-8 години, толкова добре се познавахме, че от пръв поглед бе ясно кой в какво състояние е, дали ще играе или ще остане резерва. Днес всеки, който идва в ЦСКА, има цел да играе добре, но за да бъде продаден в чужбина”.
 
Стефан Аладжов е рекордьор на Левски  по участия в официални мачове. С Левски е пет пъти шампион  - през 1968, 1970, 1974, 1977 и 1979 г. и пет пъти носител на Купата на България - 1970, 1971, 1976, 1977 и 1979 г.
 
Той, както и Велинов, бе категоричен, че в този мач няма фаворит.  
 
„Този двубой ще бъде „вечно дерби” само ако Левски е първи. Сега нашият отбор има  няколко поредни загуби от ЦСКА, след отличната игра и победа над Лудогорец допусна две равенства срещу Марек и Локомотив Пд. Добре ще бъде  Левски най-после да победи ЦСКА, но по-важното е  да спре серията  от пет поредни поражения от армейците в А група.”
 
Аладжов изтъкна, че е започнал футболната си кариера като халф, но след това е станал защитник. Той каза, че преди години за победа са получавали по 70 лв премия, от която са удържали по 8 лв ергенски данък.
 
„Тогава за първото място се бореха ЦСКА и Левски и мачовете между двата отбора бяха най-вълнуващи и интересни, но сега най-добрият тим е Лудогорец. Там се работи професионално, затова имат успехи, а апетитът идва с яденето. Снощи на мача срещу Базел в Шампионската лига слушах по трибуните да викат „българи юнаци”, но в отбора на Лудогорец играеха малко българи - повечето им футболисти са чужденци.”
 

Стефан Аладжов уточни, че Левски и ЦСКА са били и ще бъдат големи съперници, но той никога не е приемал „червените” като врагове. „Аз имах приятелски отношения с редица футболисти  от ЦСКА – на гости са ми били  Д. Пенев, А. Никодимов, Г.Денев и други. Имало е много оспорвани и интересни двубои, но разбира се никога няма да забравя победата над ЦСКА със 7:2”. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки