Домо: Може да разклатим позициите на ЦСКА

Левски създаде сам играчи и влезе в Шампионската лига, докато Лудогорец ги купи, каза още нападателят

Домо: Може да разклатим позициите на ЦСКА
Валери Домовчийски е един от два­мата настоящи футболисти на Левски, които знаят какво е да се разпишеш във вечно­то дерби. Нападателят вкара при успеха с 2:1 над ЦСКА във финала за Купата на България през 2005 година. Домовчийски даде интер­вю пред "Тема Спорт", в което си припомни за първия си период на 'Те­рена", който бе осеян с редица позитивни емо­ции - както в България, така и в Европа. Бив­шият нападател на Бо­тев и Черно море, за­върнал се на "Герена" през това лято, говори и за работата си с Геор­ги Иванов, за предстоя­щия мач с ЦСКА, както и за разликите между тима на сините от 2006 година, влязъл в Шам­пионската лига, и този на Лудогорец сега.

Валери, допуснахте две поредни грешни стъпки срещу Марек (1:1) и Локо Пд (1:1). Каква е причина­та да не сте толкова уве­рени в мачовете си далеч от София?
- Ако трябва да бъда че­стен - срещу Локо Пловдив изиграхме доста добър мач. Може би ни липсваше до­статъчно голяма концен­трация в някои моменти, заради което си изпатихме накрая. Като цяло обаче контролирахме мача и съ­здадохме много голови по­ложения, но не успяхме да реализираме. И както че­сто се случва, когато не вкараш - обикновено ти вкарват. С Марек бе общо взето същото. През второ­то полувреме буквално ги смазахме, а накрая си тръг­нахме от Дупница със само една точка. Съжалявам, че се получи така. Може би съдбата ни го върна срещу Локо Пловдив, защото пре­ди това ние спечелихме ня­колко мача в последните минути. Болно и тъжно е да те попарят така, но тряб­ва да забравим и да гледаме напред. Надявам се тези точки да не окажат влия­ние в битката за тройка­та. По съвсем друг начин щяха да изглеждат нещата, ако бяхме взели тези срещи.

Наближава вечното дер­би. Покачи ли се напреже­нието в съблекалнята след двете поредни равенства, тъй като сега от вас се очаква да прекъснете се­рията на ЦСКА от пет по­редни победи в мач №1 на България?
- Няма напрежение. Всич­ко е спокойно и всички вяр­ваме в успеха. Абсолютно никакво значение няма дали в последните мачове си па­дал или си бил, дали си по­следен или си първи, защо­то във вечното дерби фор­мата не е от значение. Под­готвяме се много сериозно, за да покажем най-доброто от себе си. Нямаме абсо­лютно никакви притесне­ния. Настроението е при­повдигнато и чакаме успех.

Спомняш ли си гола във финала за купата срещу ЦСКА през 2005?
- (усмихва се) Няма как да го забравя. Все пак бе с до­ста голяма тежест. Тогава резултатът стана 2:0 и до­косвахме купата. Спомням си, че Чиликов ми подаде, след което преодолях вра­таря на ЦСКА, както и Ба­льо Илиев и стрелях под гредата. В секундите след попадението наистина не знаех какво правя. Чувството беше неописуе­мо. Надявам се отново да имам възможността да вка­рам по този начин. В крайна сметка ЦСКА върна един гол в края от дузпа, но най-важно­то е, че успяхме да съхраним аванса си и да вземем купата. Нищо друго няма значение. Играл съм в още няколко дербита и още нямам загуба в ре­довното време. В едно от тях загубихме на дузпи, аз до­ри изпуснах, но това е живо­тът (б.а. - в двубоя за Суперкупата през 2006-а година, кога­то ЦСКА спечели с 3:0 след дуз­пи). Имам много хубави и ло­ши спомени от мачовете с ЦСКА, но преобладават поло­жителните емоции. Ако Геор­ги Иванов ми гласува доверие в събота, ще дам всичко от себе си, за да може отборът да победи и да зарадваме феновете ни.

Разполага ли Левски с фут­болните аргументи да поб­еди в събота, тъй като воде­ният от Стойчо Младенов тим до момента уверено крачи към титлата?
- Вярно е, че ЦСКА се намира в добра форма. Показват не лош стил на игра и резулта­тите им са положителни, но и те имат слаби страни. За мен няма никакво значение какво са направили ЦСКА досе­га. Да, първи са, но може да разклатим позициите им, ка­то спечелим дербито. Според мен най-силното им качество в момента е колективът. Те са много сплотени както на терена, така u извън него. Може би заради всич­ки неща, които съпътстват клуба. Добрите отношения между футболисти и треньо­ри обаче дават отражение върху резултатите им. Запоз­нат съм с методите на Стой чо Младенов, който се слави като много добър мотива тор. И очаквам в дербито червените отново да са мно­го настървени, но и ние ще им отговорим подобаващо.

През годините си делил съ­блекалнята с големи футбо­листи като Георги Иванов и Даниел Боримиров. Как ви на­дъхваха те в дерби мачове­те?
- Едва ли има нужда някой да ти казва нещо преди такъв мач. Все пак ние сме професи­онални футболисти и много добре трябва да си даваме сметка, че това е голямото дерби и всички погледи са на­сочени към нас. феновете раз­читат да победим вечния съ­перник и няма място за никак­ви извинения. Иначе Георги Иванов и Даниел Боримиров са големи фигури и винаги, до­ри само с присъствието си, са допринасяли за духа в съблекал­нята. Имаха начини, с които допълнително ни мотивират, но не желая сега да ги издавам.

Кога Георги Иванов бе по-строг, когато ти бе съот­борник или сега в ролята на треньор и директор?
- Познавам го от много го­дини и не мисля, че се е променил. Още като футболист бе­ше доста взискателен и към мен, и към останалите. Сега нещата са същите. Той е голям характер и е нормално да е no-строг. Не крия, че през годините Ге­орги Иванов ми е помогнал много с най-различни съве­ти и насоки както по време на тренировки и мачове. В момента продължава да ни помага. Със сигурност дъл­жа някои успехи в кариера­та си на него. Винаги съм твърдял, че от абсолютно всеки треньор и футбо­лист може да научиш нещо. Признавам, че съм заим­ствал някои неща от Геор­ги Иванов. Така да се каже -да, учил съм се от него. От Боримиров също съм копи­рал някои неща. Работил съм и с много треньори, ка­то например Станимир Стоилов. Така че от всички взех по нещо.

През този сезон си вка­рал 4 попадения в 12 сре­щи. Тежи ли ти фактът, че в последно време не си особено ефективен?
- Един нападател винаги се оценява по головете. Във всяка тренировка и мач се старая да прогресирам. По­някога бележа, понякога не. Със сигурност ще направя всичко възможно, за да по­добря формата си. Нормал­но е донякъде да ми тежи, че не вкарвам в абсолютно всеки мач. Няма нападател, който да не иска да бележи и да помага на отбора си. Но всичко зависи от мен, аз съм достатъчно мотиви­ран, за да променя това.

Може ли Левски да прек­ъсне серията на ЦСКА и от своя страна да запише съ­що пет последователни успеха?
- Всички се надяваме да прекъснем серията. Напъл­но възможно е и ние да на­редим толкова победи. Трябва просто да си повяр­ваме. Имаме футболните аргументи да преодолеем ЦСКА. Не мисля, че ни пре­възхождат с нещо. Ние съ­що притежаваме класа и това ще си проличи съвсем скоро.

Промени ли се нещо от първия ден, в който се за­върна на "Герена", досега?
- Тогава много хора ни отписваха. В момента оба­че сме на трето място (б.а. сините имат равни точки с третия Берое) и ако бях­ме взели, а заслужавахме, мачовете с Марек и Локо Пловдив, нещата щяха да стоят по коренно различен начин. Но явно трябва да минем по трудния път през този сезон. Досега ус­пяхме да опровергаем критиците си и ще продъл­жим така. Имаме си цели, които ще гоним докрай. Та­ка че кой каквото иска да говори, ние ще говорим с победи на терена.

Беше част от дрийм тийма на Левски, влязъл в Шампионската лига. Има ли разлика между онзи от бор и този на Лудогорец сега?
- Ние постигнахме огромен успех. Тогава бе изключително трудно да влезеш в Шампионската лига, защо то се конкурирахме със страни като Италия, Ан глия и Испания. Освен това нашият отбор бе изграден предимно от българи, а те сега залагат само на чужденци. философиите са различни, защото Левски по стигна това, като сам създаде футболисти от високо ниво, а не ги купи, както сториха Лудогорец. Но трябва да отдадем заслуженото и на тях. С чест си извоюваха правото да играят сред най-добрите в Европа. Надявам се да имат по-големи успехи в Шампионската лига. 
 
ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки