Пепе Мурсия: Левски вкарва пръв и бие ЦСКА

Радвам се, че не съм подвел „сините" с трансфера на Мигел Бедоя, твърди испанският специалист

Пепе Мурсия: Левски вкарва пръв и бие ЦСКА
Пепе Мурсия бе треньор на Левски близо два месеца. Той изкара цялата подготовка, след което води отбора в първите три кръга, но после беше уволнен. Не толкова за слабите резултати, тъй като испанецът си тръгна след победа над Локо (София), а заради лошата форма на тима. Пред "Меридиан мач" той даде мнението си за развитието на Левски през последните месеци, както и за очакванията си от поредното вечно дерби.


-
Господин Мурсия, как се развива кари­ерата ви, след като се разделихте с Лев­ски?

- В момента си тър­ся работа в нов отбор, но не е най-добрият момент, тъй като сезо­нът отдавна е започ­нал. Имах един-два контакта в Испания, надявам се през де­кември да има разви­тие и да водя нов от­бор.

-
Успявате ли да следите мачовете на Левски или не иска­те да се връщате към престоя си в Бълга­рия?
- Защо? Напротив. Всяка седмица гледам мачовете на Левски, които показват по телевизията. Оставих много хубави спомени в София, много прия­тели. Срещнах добро отношение. Мисля, че през тези два месеца работих с желание и страст за Левски. Да­ли съм успял, ще по­каже бъдещето, но е хубаво, че отборът за­почва да играе все по-добре и намери своя ритъм.

-
Вярвате ли, че за тези два месеца сте успели да промените дори малко стила на Левски?
- Да, опитах се. Имах визия как трябва да играе отборът. Раз­бира се, не ми стигна времето, но започнах да изграждам един от­бор, който в момента започва да добива завършен вид.

-
Тоест, това е отбо­рът, който сте си представяли?
- Да, вижте, това са същите играчи, които започнах да налагам - Крумов, Стойчев, Белаид, Минев... Нека не ги изброявам всички­те. Това са футболис­ти, в които вярвах, и се радвам, че в мо­мента се представят на добро ниво. Винаги съм знаел, че този от­бор има бъдеще.

-
Наскоро Георги Иванов каза, че ако той е бил треньор от самото начало, Левс­ки е щял да бъде по-напред в класиране­то и не би загубил толкова точки. Ва­шият коментар?
- Нека да видим. По мое време направих­ме равенство с Локо (Пловдив). В този мач наистина заслужавах­ме да спечелим, но нещата така се разви­ха. След това загубих­ме дербито с ЦСКА, а после победихме Локо (София). Не мисля, че началото беше лошо, но беше трудно - като всяко начало за нов отбор. Оставих отбора на три точки от първия в класирането, който и по това време беше ЦСКА. Не мисля, че сме били в лоша пози­ция. Гледах последния мач на Левски с Локо в Пловдив. Той завър­ши при същия резул­тат-1:1.
Значи аз и Гонзо постигаме същите резултати
Сега желая на моя отбор успех в дербито с ЦСКА, за да бъде подобрено постижението ми от началото на се зона.

-
Остана съмнение, че   има напре­жение между вас и Георги Иванов?
- Греш­на преценка. Винаги сме имали добри и коректни отношения с него. Ня­колко пъти съм казвал, че можеше да ра­ботим успешно заедно и досега, но така се стекоха нещата.

-
Знаете ли, че след Нова година Левски ще има нов треньор - Димитър Димитров?
 - Желая му да пос­тигне с Левски всичко това, което не успях аз. Знам, че Димитров е водил и преди това отбора. Както се казва - камъкът си тежи на мястото. Дано да успее в Левски!

-
Как се разделих­те с клуба и имате ли финансови претен­ции към Левски?
- Не, всичко е нор­мално. Платиха ми от клуба, като влязох в положението на Левс­ки и направих някои компромиси. Ясно ми е, че навсякъде във футбола има пробле­ми и човек трябва да се съобрази с това. Никога
не съм искал да поставям клуба в затруднено положение
Не съм конфликтна личност, която ще съз­дава проблеми.

-
Идва поредното дерби между Левски и ЦСКА. Очаквания­та ви?
- Това е истинско дерби, изпитах го. Напрежение, сблъсъ­ци, воля за победа, надлъгване. Отборите са с изравнени сили, много е трудно на те­рена. Ключът е да вка­раш пръв и така си осигуряваш контрол върху събитията на те­рена. Голямото ми же­лание е Левски да проста - Левски вкар­ва пръв и бие. Гаран­ция!

-
Значи последния път ЦСКА спечели, защото стигна пръв до гола?
- До голяма степен да и аз го казах още след мача на пистата. Първият им гол бе изключително хубав - не бях виждал такъв от месеци. Той изигра ключо­вата роля за загубата ни. А и Левски тогава бе отбор, който се сглобяваше в движе­ние.

-
Това се отнася и за ЦСКА...
- Така е, не го ос­порвам. Те се възпол­зваха от красивия гол и подема в игра­та си след него.

-
Кой от играчите на Левски ви харе­са най-много по време на съвмест­ната ви работа?
- Не бих искал да изброя само няколко, за да не обидя други­те. Всички се стараха и бих казал, че ра­ботихме добре. Все пак останах с от­лични впечатления от Влади Гаджев, Сърмов, Минев. И днес обаче мисля, че
Прохазка е най-големият професионалист
Той продължава да бъде и един от най-по­лезните играчи.

-
Нищо не споме­нахте за испанските футболисти...
- Очаквах да ме по­питате. Виждате, че Бедоя и Аниете са сред водещите играчи на Левски. Те са титу­ляри и след напуска­нето ми и имат влия­ние върху играта на отбора. Радвам се, че с трансфера на Бедоя не съм подвел Левски. Той е футболист, който има какво още да даде.

- Напоследък в България много се говори за Божидар Краев. Смятате ли, че той има качества да се превърне в следващата голяма звезда на българс­кия футбол?
- Определено има качествата и техника­та. Това е безспорно. Краев обаче е млад, с него трябва да се ра­боти много и внима­телно. На първо време нека се утвърди сред титулярите на Левски, това вече ще е успех. Трябва да подобри фи­зиката и психика си. Качествата ги има, ис­ка се работа, доверие и спокойствие. Нека обаче
да не се говори отсега. че Краев е голяма звезда

-
Имахте ли въз­можност да гледате Лудогорец срещу Реал Мадрид в Шампи­онската лига?
- Още преди мача ме търсиха от една ис­панска телевизия и ги предупредих, че Лудогорец е агресивен от­бор, който разчита на бързина и може да из­ненада и по-силни съ­перници. Позволих си да го сравня с Виляреал в Испания, който има сходно развитие. Испанците се убедиха в този мач, че в Бълга­рия се играе добър футбол.   .

-
Лудогорец ли е моделът за другите български отбори?
- Това не мога да ка­жа, защото всеки от­бор играе според въз­можностите и амбици­ите си. Лудогорец оба­че показва как се ра­боти правилно и как се развива отбор. Дори да нямат техните фи­нанси, другите отбори могат да се стремят към тази стабилност. Доколкото знам, 80% от футболистите на Лу­догорец играят три го­дини заедно. Така се поставя базата за ус­пехи.

-
Бихте ли работи­ли отново в Бълга­рия?
- При добра покана бих се върнал, защото смятам, че български­ят футбол е в период на растеж. Това не се отнася само за Лудо­горец, Левски и ЦСКА, а още за Литекс, Бо­тев, Берое. Имате рав­ностойни отбори, кои­то се конкурират. Това е гаранция за разви­тие и трябва да се въз­ползвате.
Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки