Роби Савидж пред Novsport.com: България няма шанс да се класира за ЕВРО 2012 (аудио)

"Бербатов е невероятен играч, езикът на тялото му го потвърждава. Той е един от най-талантливите футболисти в Премиършип"

Роби Савидж пред Novsport.com: България няма шанс да се класира за ЕВРО 2012 (аудио)

Бившият уелски национал и настоящ футболист на първодивизионния Дарби Каунти - Роби Савидж, е една от колоритните личности, които виреят на Острова и е поредната футболна звезда, която даде ексклузивно интервю за Novsport.com.

Той започва кариерата си на 19 години в школата на Манчестър Юнайтед, но наставникът Алекс Фъргюсън му казва, че не става за „червените дяволи”. Когато е на 34, цяла кариера по-късно, бившият бос на „овните” Пол Джуъл му казва същото. Що се касае до Джуъл, той вече не е в Дарби Каунти, за разлика от Роби Савидж, който е на 38 год., но продължава да играе.

Между Юнайтед и Дарби уелсецът преминава през още пет отбора - Крю, Лестър, Бирмингам, Блекбърн и Брайтън. На терена Савидж е полузащитник, който не се спира по време на мач. Ефективността му може и да буди подозрения, но в мързел и липса на енергичност никой не може да го обвини.

Савидж е човек, който колекционира жълти картони с удивително усърдие. Носи му се дори славата, че е играчът, получил най-много официални предупреждения в цялата история на Висшата лига - някъде около 100 броя.


-         Как я караш Роби, какво е настроението при тебе?

-         Продължавам да се състезавам за Дарби Каунти, където съм и капитан на отбора и за момента се представяме прекрасно в Чемпиъншип. Освен това поработвам от време на време и за медиите, като например за предавания по Би Би Си. Настроението е идеално, наслаждавам се на момента, защото все още играя футбол, а имам удоволствието да се подвизавам и в телевизиите.

-         Като футболен анализатор, какво ще се случи в Шампионската Лига през пролетния цикъл?

-         Очаквам Барселона да спечели турнира. Гледах ги срещу Реал Мадрид и мога да заявя, че това бе най-добрата Барселона, която съм гледал. Английски отбор ще бъде на финала, не знам точно кой, но каталунците ще са крайни победители. Ако играят по начина, по който разбиха Реал, няма кой, а и как да ги спре.

-         А в Англия, как усещаш нещата, особено по Коледа става доста горещо?

-         Да така е, винаги е интересно около Коледа, а през тази големите отбори се изправят един срещу друг. Но не мисля, че титлата ще се реши през този период, защото както виждаме всички губят точки. По мое мнение Арсенал имат най-стойностен тим, но Манчестър Юнайтед са непобедими все още, докато Челси леко изостават, но и те ще се върнат на победния ход. Един от тези три отбора ще триумфира, като компания в челото ще им прави Манчестър Сити, но ако трябва да си сложа парите в този момент, ще кажа Арсенал или Юнайтед.

-         Бербатов вкара пет на бившия ти клуб Блекбърн, но преди това изкара седмици на сухо.

-         Бербатов е невероятен играч, езикът на тялото му го потвърждава. Някои казват, че не се напъва достатъчно, но според мен това не е така. Техниката му е великолепна, може да вкара гол от всяко положение.

Той е един от най-талантливите футболисти в Премиършип. Радвам се, че постепенно разкрива потенциала си в Юнайтед, защото аз несъмнено обичам да го гледам.

-         За наша радост ти не игра за Уелс, когато ви бихме преди 2 месеца. И двата отбора се намират в незавидна позиция. Шансовете оттук нататък?

-         Мисля, че Уелс нямат никакъв шанс, както и България. Черна Гора са фаворити за второто място, като е очевидно, че Англия ще е победител в групата. Знам, че приемате двата тима от Острова в София, където се играе трудно. Но без Бербатов, Стилиян е контузен в момента, а Мартин е не винаги в игра за Болтън, смятам че Англия ще ви победи. Колкото до Уелс, едва ли ще си тръгнем с нещо от България.

-         Кой ще е новият селекционер на Уелс?

-         Напоследък слуховете спрягат Ларс Лагербек. Който и да е ще има тежка задача. В момента ние сме 103 в света, но имаме някои талантливи играчи и ни трябва треньор, който да ги накара да играят на ниво.

-         Ти лично чужденец ли предпочиташ или местен специалист?


-         Да си кажа честно предпочитам уелсец. Човек със страст, който знае историята на нашия футбол, който да познава изкъсо английския футбол, защото нашите национали играят там. Така че твърдо съм за мой сънародник да води Уелс.

-         Твоят настоящ отбор Дарби с какви шансове е да спечели промоция за Висшата Лига? Знаем, че в твоята дивизия не е лесно.

-         Трудно ще е, защото за мен Чемпиъншип е най-добрата втора дивизия в света. За момента ние се справяме добре, на седма позиция сме, на едно място от плейофите. Но всяка загуба може да ни свали надолу.

Много е нагъсто в дивизията, но ние имаме страхотен отбор, добър треньор и невероятна публика, която изпълва стадиона всеки домакински мач. Надяваме се да успеем, но какво ще стане ще се разбере на пролет.



Интервю на Кирил Евтимов, специален пратеник на Novsport.com в Англия.

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки