Иван Колев: Селекцията на Славия е странна

Отбори в много по-добро състояние от нашето вече загубиха на "Армията"

Иван Колев: Селекцията на Славия е странна

Старши треньорът на Славия  Иван Колев не е голям оптимист за гостуването на ЦСКА днес. Белите са колебливи от началото на сезона, включително и откакто специалистът замени Милен Радуканов на "Овча купел", а и имат много кадрови проблеми. Все пак Колев не се оплаква от тежкото наследство и гледа напред. "Тема Спорт" потърси наставника за интервю. Включили сме въпроси и от изказването му след вчерашната тренировка на белите. 

 

Г-н Колев, какво е състоянието на отбора преди гостуването на "Българска армия"?


- Общият брой на контузените и наказаните играчи е осем, сами си правете сметката за какво става въпрос при нас. Кадровите ни проблеми са наистина огромни. Ще запълним групата за мача с юноши.


Как ще спрете ЦСКА - лидера в първенството, който все още не е допуснал гол у дома?


- Всеки треньор мисли как да спре даден отбор, но дали е нацелил ваксата - това се вижда на самия мач. Много тимове, по-добре комплектовани от нас и с по-малки проблеми с контузени и наказани играчи, са губили на "Армията". Ще се опитаме утре (б.р. -днес) да противодействаме на ЦСКА, но доколко ще успеем, ще разберем след края на срещата.


Но все пак Славия успя да вземе точка в Разград и дори надигра и изпусна Лудогорец преди няколко кръга...


- Това беше различен двубой, мач с мач не си приличат. Нека да не сравняваме тези две гостувания.


Успяхте да постигнете известна стабилизация в Славия, но какви бяха проблемите в отбора?


- Нека да не бързаме с изводите, защото както постигнахме два успеха, така и загубихме два мача у дома - от Черно море и от Локомотив Пловдив. След събуждането последва ново заспиване за нас. Особено в мача с моряците допуснахме безобразни грешки в защита. Най-лесното е да се оправдаваме с многото контузени и наказани футболисти, в двубоя с Черно море направихме три принудителни смени още през първото полувреме. Това е ужасяващо, но и играта на отбора не ни задоволява, аз лично съм много претенциозен и изисквам много от футболистите, независи мо от статута им - титуляри или резерви. Това са играчи на Славия, при нас стандартите са Високи, многото отсъстващи състезатели не могат да бъдат оправдание за слабите ни резултати през сезона.


Мислите ли вече за евентуални нови попълнения през зимата?


- В момента сме в разгара на първенството, има още месец и половина до края на годината. Изобщо не мислим за трансфери, надявам се всеки един от футболистите на Слабия да ме убеди, че заслужава да остане тук и да носи бялата фланелка. Идеалният вариант за мен е да завършим сезона с настоящите играчи.


Наскоро привлякохте Чавдар Янков. Той краткосрочно решение на проблемите ви ли е или дългосрочен вариант?


- Всичко зависи от самия него. Ако се представя добре, ще остане по-дълго на "Овча купел", ако не ни впечатли, престоят му ще бъде по-кратък.


В началото на сезона предишният треньор Милен Радуканов каза, че целите на Славия са да радва хората. А какви са те сега?


- На първо място да трупаме колкото се може повече точки, за да излезем от това лошо откъм класиране състояние, в което се намираме до момента. Поне докато се възстановят всички контузени футболисти това е нашата цел. Не мислим за класиране в първата шестица. Трябва да разсъждаваме каква е причината да сме в това положение, а тя е, че състоянието на отбора не е добро. Ако то е добро, целите ще бъдат други. При толкова много контузени и наказани футболисти е трудно да се целиш нависоко, всеки мач играем без 5 или 6 основни играчи в стартовия състав. Положението е ужасяващо и затова е заблуждаващо да си поставяме някакви химерни цели, които само ще заблудят хората. При нашата ситуация ще се страда, ще има неприятни моменти и за съжаление негативите ще ги обираме ние, няма кой друг. Нямаме възможности за шестицата, това се Вижда на терена от всекиго.


По-рано през сезона Славия доста затрудни ЦСКА и може да се каже, че го изпусна за крайното 2:2 на "Овча купел". Ще успеете ли да извлечете някакви позитиви от този мач?


- Ако ви липсват осем основни футболисти, вие как смятате? Може ли да надиграем ЦСКА при отсъствието на толкова много играчи? Но всичко е възможно, мачът все още не е изигран, със сигурност няма да отидем в Борисовата градина с мисълта, че вече сме загубили.


Остава впечатлението, че Славия не играе зле, но не печели достатъчно точки. На какво го отдавате?


- Много са причините, те са си наши, вътрешни. Опитваме се да ги конкретизираме и да ги отстраняваме, доколкото е възможно. Не смятам, че е нужно да излагаме на показ за обществеността неща от кухнята на Славия.


Играете по-добре срещу по-силните тимове, а срещу по-непретенциозните се представяте под нивото си. Защо се получава така?


- Сякаш нашите футболисти са обременени, а особено на собствен терен нещата са доста сложни за нас футболистите, изглежда, са доста чувствителни към реакциите на публиката. У дома Славия не може да разкрие максималните си възможности. Като гости сме по-силни, защото се представяме по-добре на контраатаки, а не когато трябва ние да водим мача.


Преди да поемете белите, работихте в школата на Левски. Може би имате своя версия за синята криза?


- Не мога да коментирам мой бивш работодател, би било некоректно от моя страна. Но мога да кажа, че на Терена" се работи с много жар, желание, амбиция... Това важи особено за новите ръководители Георги Иванов и Даниел Бори-мироб, но вече съм далеч от Левски и не знам какбо се случва там.


Поехте Славия в много тежък момент. Какво ви накара да рискувате и да приемете офертата?


- Аз съм професионалист, един треньор трябва да бъде готов да работи при всякакви условия. Има отбори, които са 8 криза, други са на върха, трети са по средата. Един наставник трябва да може да се приспособи към всяка ситуация.


Усещате ли подкрепата на ръководството, защото в Славия се смениха доста треньори в последните години?


- За подкрепа или неподкрепа на ръководството не мога да говоря, защото самият аз си вдигам напрежението. Като наставник аз в най-голяма степен съм отговорен за състоянието на отбора. Мога да се скрия зад проблемите с липсващи играчи и зад, меко казано, странната селекция, която е извършена, много от постовете в тима не са дублирани, което е много странно, на един пост имаме един играч, а на друг - четири. Но не искам да се крия зад тези неща. Ръководство то в никаква степен не ме е безпо коило, но съм сигурен, че шефовете очакват подобрение в Славия.


Работили сте на много места, включително и в чужбина. С какво там е по-различен футболът?


- Това е огромна тема. фут болът ме е завел в над 50 различни страни по света и в тях съм се за познал с начин на работа, с органи зация на целия процес. В едни държа Ви са много по-напред от нас, в дру гите са на нашето ниво, има i страни много зад България. Нещата са и сравними, и несравними.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки