Скитниците първенци

Истински подвиг е отборът да няма къде да тренира, а същевременно да води на перфектно обезпечения Лудогорец

Скитниците първенци

Ръководството на ЦСКА много обича да обяснява как Всичко в клуба е наред, има само цветя и рози, а дълговете почти са изплатени... Тези приказки обаче са, без извинение, за наивници. ЦСКА си остава клуб в много тежко състояние и красивите думи на Томов няма как да променят фактите.


Макар да се направиха значителни плащания по старите задължения, пробойните в кораба остават големи. Но това далеч не е единственият проблем на ЦСКА, а само генералният. Има редица други неща, които не кореспондират с прекрасното представяне на отбора в първенството. Показателно е сноването през тази седмица по най-различни бази и терени. Дотам се стига просто защото няма къде ЦСКА да провежда нормален тренировъчен процес и е принуден да скита. Това е недопустимо, непрофесионално и унизително за самия състав. Само в рамките на първите три дни в началото на тази седмица армейците тренираха на три различни места из цяла София! В понеделник тимът се готвеше на изкуствения терен на "Армията", после отиде на Панчарево, а накрая се озова в комплекс "Царско село". Това говори за съществени липси, които по никакъв начин не кореспондират с възходящото развитие на отбора и придават героичен оттенък на убедителното лидерство в А група. На фона на този хаос сериозният аванс пред Лудогорец е истинско чудо. Но проблемите не се изчерпват със скитането из София и околностите. В първия отбор има недостиг на... топки и редица други тренировъчни пособия. Стигна се дотам, привърженици да събират пари, за да купят материали за нормалното провеждане на заниманията на червените! Все още обаче няма достатъчно топки. А и малкото налични са стари. Ситуацията с екипировката също не е за коментар.


Проблеми, разбира се, има и с финансите на клуба. Забавянето на заплатите може да се определи като пренебрежимо, но какво да кажем за премиите?! Някои играчи още си чакат бонусите за първата победа от серията срещу Левски, фиксирана преди малко повече от година. Цели 6 премии от миналия сезон все още не са изплатени, дължат се и траншове на няколко футболисти, които много отдавна са просрочени.


И на фона на всичко това ЦСКА е убедителен лидер пред перфектно организирания и обезпечен Лудогорец. В Разград всичко функционира като по часовник, а огромните възнаграждения се плащат точно на уговорената дата. На отбора са осигуре-ни всички необходими условия за отлична подготовка. Там не мислят къде ще тренират и кога ще си получат заработеното. Не мислят за екипировка и тренировъчни пособия. В сравнение с шампионите червените са като Гаврош - голи и боси, разчитащи на подаяния от близки и познати.


Това само прави постижението на ЦСКА още по-изумително. Тук трябва да се признае заслугата на Стойчо Младенов, който извършва своебразен подвиг на базата на авторитета и контактите си. Екзекутора на Ливърпул е единственият, който може да се оправи в джунглата, наречена ЦСКА, при кризисна финансова ситуация като настоящата. Нито един друг наставник няма да оцелее повече от 3-4 месеца при актуалните условия в Борисовата градина. Но Младенов го прави упорито и методично вече година и половина и ЦСКА не просто живурка, а се развива.


Голяма помощ на Стойчо оказват силните му контакти с най-различни личности, сред които попадат агенти и бизнесмени. Един от тях е Стойне Манолов, като именно заради приятелството между двамата армейците имат възможността да се готвят безвъзмездно на "Царско село".


Колелото се върти и ЦСКА един ден отново може да е могъщ клуб във всяко едно отношение. Нищо че в момента спокойно може да се преименува на ФК Скитник. На места има куп пари, но на други, като в Борисовата градина, има неща, които правят ЦСКА вечен и без-
смъртен. Независимо от условията и обстоятелствата.


ЦСКА просто е свикнал да се справя с такива трудности, с които останалите не могат.

 

Виктор Гецов, "Тема спорт"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки