Без спешни реформи футболът ни е обречен

Делото по спасяване на давещите се не бива да бъде дело на самите давещи се

Без спешни реформи футболът ни е обречен
Българският футбол преживява смутни времена. Родните клубове все по-трудно се ориен­тират при финан­совата стагнация просто защото не са си изгра­дили навици да се борят на свободния пазар през измина­лите години на демокрация. Бя­ха свикнали десетилетия наред някой да се грижи за тях, а те бяха в ролята на луксозни дър­жанки. Тази порочна практика продължава и до днес почти нався­къде. Пари в държавата няма, а клу­бовете продължават да висят на вра­та и да гледат в очите собственика си. Някои са прикрепени към дър­жавни фирми, други - към общините, а трети чакат със свити сърца парите от телевизионни права. В безизходи­цата други откровено се заиграват с черното тото.

Този пасивен начин на съществу­ване е толкова примитивен, че няма как да функционира през 21-ви век. Отдавна е дошло време за реформи в родния футбол, които днес по зава­рен закон са някакви кухи акционерни дружества с мажоритарни акцио­нери. „Няма вече чичко-паричко", повтаря Александър Томов, откакто се е върнал в ЦСКА. В същия хор пе­ят Тодор Батков, Николай Гигов и другите босове. Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев са от другата страна на барикадата засега, но и те трябва да са наясно, че българският футбол не може да се самоиздържа. Дори лъс­кавият продукт „Лудогорец" би се обезценил неимоверно без Шампионската лига и Лига Европа, защото няма как да генерира интерес.

Затова е крайно време за промени във футбола и първите стъпки, макари неуверени, се правят. Феновете по­еха оперативната власт в Локо (Пд), ЦСКА пусна първата емисия публич­но предлагани акции на футболен клуб в Източна Европа, в Левски предложиха 15% от акциите за при­вържениците, чиято дума трябва да се чува и при управленските реше­ния. Нужно е да се намерят алтерна­тивни методи за издържането на от­борите - търсене на спонсори и спомоществователи - да, но и развиване на маркетинг, мърчандайзинг, иници­иране на различни акции за събира­не на пари.

Не е лошо да се помисли за съби­ране на Кръгла маса по проблемите на родния футбол. На нея да се ра­зискват открито проблемите, но и възможните решения за излизане от дупката. В крайна сметка спасяване­то на давещите се не бива да бъде дело на самите давещи се. Защото футболът ни трябва да се превърне в привлекателен продукт, за който фе­новете да дават пари. Не само за да ходят на мачовете (което не се случ­ва днес), а и за да бъдат солидарни към съществуването на любимия си отбор. А това зависи от добрата и желание на всички нас. 

Христо Бонински, "Меридиан мач"
Коруджиев подписа с елитен унгарски отбор

Атакуващият полузащитник Георги Коруджиев подписа за 2 години с унгарския първодивизионен „Бекешчаба”, които от тази година са новаци в елита.

БФС припомни: ЦСКА и Локо (Сф) могат да играят само при аматьорите

Лицензионната процедура за професионалните лиги приключи, пишат от централата

Жребият за А и Б група на 30 юни

Отбо­рите в елита ще играят по 4 мача по­между си в 36 кръга, като няма да има плейофи

Хасково обявява фалит

Италианецът Белардели се оказа само празно обещание

И Димитър Алексиев стана "канарче"

Доскорошният нападател на Хасково подписа договор от днес с Ботев

Ботев намери заместник на Чунчуков, подсили се с нападател от Хасково

Двама пропускат първата контрола на "канарчетата"

А група на минус с 60 млн. лева

Според отчетите в Лицензионната комисия Локо (Сф) е на печалба с близо 1 млн. лева

Нападател на Хасково желан от два тима от Серия "Б"

Специя и Бари питат за Димитър Алексиев

А група в топ 7 на манипулираните първенства

Родният елит се нарежда до шампионатите на Албания, Кипър, Малта, Черна гора, Канада и Индонезия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки