България би Италия в най-силния си мач на Европейското по футзал за глухи

Едва в третия си мач на Европейското първенство по футзал за глухи тимът на България разкри пълния си потенциал и заслужено надигра най-силния си конкурент в групата – Италия

България би Италия в най-силния си мач на Европейското по футзал за глухи
Едва в третия си мач на Европейското първенство по футзал за глухи тимът на България разкри пълния си потенциал и заслужено надигра най-силния си конкурент в групата – Италия. Нашите спечелиха с 4:2, но успехът не беше достатъчен, за да може отборът ни да продължи в потока за разпределение на медалите. Българите останаха на трето място в група „А“ на шампионата и ще играят за определяне на местата от 9-то до 16-то. 
 
До тази развръзка се стигна, след като тимът ни не се представи на очакваното ниво срещу по-слабите отбори в групата и допусна равенство с Франция и загуба от Белгия. 

„Изпуснахме слабите отбори и днешната ни победа се оказа без значение за амбициите ни да стигнем до медалите. Днес играхме спокойно и уверено и успяхме да разкрием потенциала си – нещо, което не се получи в първите два мача. Лошото начало на първенството ни повлия и имаше голямо психическо напрежение. Няма как да не съм разочарован от пропусната възможност пред родна публика да постигнем по-предно класиране в шампионата“, сподели един от треньорите на отбора Борислав Фердинандов, който въпреки победата над Италия беше изключително огорчен от факта, че тимът ни ще продължи участието си във втората осмица на турнира, а не сред най-добрите осем. 

Националите ни започнаха много мотивирано днешния мач срещу италианците, които вече имаха в своя актив две победи. Почти всички футболисти от стартовия състав отправиха опасни удари в първите минути на срещата и логично се стигна до попадение на Пламен Петков. Вместо да продължат с натиска си обаче, българите отстъпиха инициативата на своя съперник, който удари две греди и видя как топката бива изчистена от голлинията преди да се стигне до изравняването на резултата. И когато изглеждаше, че гостите контролират събитията на терена Иво Бошнаков избухна с точен удар, с който завърши отлична контраатака, а минута по-късно асистира на Христо Петков за 3:1 в полза на България. До края на полувремето Италия върна един гол и запази развръзката за втората част. 
 
В първите 10 минути от нея и двата отбора заложиха на агресивна игра в защита и без излишни рискове в нападение. Напрежението избухна в средата на полувремето, когато реферите отказаха да дадат дузпа за Италия за игра с ръка, а в ответната атака дадоха наказателен удар за България именно за такова нарушение на правилата. Пламен Петков не сгреши и даде солидна преднина на националите ни. До края на мача и футболистите и от двата отбора заиграха по-грубо и срещата се изпъстри с нарушения и картони. Иво Бошнаков дори беше отстранен от игра и неговите съотборници трябваше да се отбраняват с човек по-малко в рамките на 2 минути. Те се справиха и не позволиха на съперника да стигне до ново попадение, а с това спечелиха и първия си мач в турнира. 

В другата среща от групата Белгия надигра Франция с 6:4 и заедно с Италия продължава спора за разпределението на медалите. 

 

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

Димитров: Този отбор има големи възможности

Победата е плод на много работа, обяви селекционерът на младежите

Героят в Полша: Не сме далеч

Марин Петков си пожела участие на Евро 2025

Илия Груев е с контузия в глезена, утре минава прегледи

Халфът на Лийдс е с травма след мача с Азербайджан

Светослав Вуцов: Трябва да сме по-уверени в качествата си

Вратарят смята, че с натрупването на умората е спаднала и концентрацията у целия отбор

Алекс Петков: Изпуснахме победата, защото не издържахме

„Не знам дали умората е причина и дали тя е изиграла чак толкова голяма роля“

Антов: Всеки от нас даде всичко от себе си

„Не успяхме да удържим успеха в края“

Филип Кръстев: Равенството е закономерно

„Всеки един от нас трябва да се развива и да става по-добър в клубния си тим“

Десподов: С малко повече опит можехме да спечелим

„И двата отбора имахме шансове да вкараме повече“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки