Сензациите в пресата: ЦСКА продаде Буш и очаква нов голям акционер

Дадоха премии в Левски за първи път през сезона, „сините” гонят Педро през зимата и още...

Сензациите в пресата: ЦСКА продаде Буш и очаква нов голям акционер

Сензациите в пресата днес, четвъртък, 27.11.14 година:

„Монитор”: ЦСКА продаде Серджиу Буш
Най-добрият нападател на ЦСКА Серджиу Буш вече има нов отбор, научи „Монитор“. Нападателят на „червените“ от румънски произход отдавна събира погледите на редица клубове и трупа оферти. От сигурни източници „Монитор“ научи, че Буш е подписал предварителен договор и от януари вече няма да е футболист на „армейците“. „Марек“, „Локо“ (Пд) и „Черно море ще са последните съперници, срещу които Буш ще пробва мерника си с „червения“ екип преди паузата в шампионата, която ще настъпи на 15 декември. Към този момент румънецът води убедително сред голмайсторите със своите 10 попадения. Кой точно е клубът, все още се пази в тайна, но най-вероятно офертата е била повече от добра. За трансфера се е похвалил лично играчът, който дори е освободил апартамента си от средата на декември, което е сигурен знак, че няма да остане повече в България. Най-голяма е вероятността Буш да заиграе в полския първенец „Легия“ (Варшава). Това твърди едно от най-авторитетните местни издания - „Онет“. В материала се припомня, че поляците са искали румънеца още през април тази година, но явно прекалено много са се забавили с офертата към него, тъй като от лятото той дойде на „Българска армия“ като свободен агент.

„Тема спорт“: ЦСКА чака нов голям акционер
Роден бизнесмен проявява интерес към закупуването на дял от ЦСКА, разбра "Тема Спорт". Неговите намерения са да придобие сравнително голям процент от акциите на клуба. Вероятно става въпрос за дял в диапазона 10-20%. Въпросният бизнесмен, чието име се пази в тайна, вече е влязъл в първоначален контакт с клуба и е провел разговори в насока закупуването на книжа. Сигурно е обаче, че до Нова година сделка между кандидат-акционера и мажоритарния собственик Александър Томов няма да бъде постигната. Такава е по-вероятна през януари или февруари - тоест в дните преди старта на второто публично предлагане на книжа от страна на клуба. Така или иначе в момента разговорите са в начален етап и няма да бъдат финализирани скоро. Томов все още е мажоритарният акционер в клуба, като по официални данни отпреди няколко месеца делът му е малко над 70%. Той обаче бе намален, след като заместник-председателят на НС Петър Манджуков придоби нови акции срещу инвестициите си в ЦСКА. Томов обаче си запазва властта. Не е ясно доколко силната фигура на "Армията" ще е съгласен да продаде още една част от дела си. Затова и преговорите с кандидат-акционе-ра може да не доведат до реална покупка. В същото време ЦСКА е пуснал заявление в Търговския регистър с желание за ново увеличаване на капитала на клуба. Досегашният е 6 500 000 лева. Искането на армейците все още не е одобрено от Агенцията по вписванията, като се очаква това да стане факт в рамките на две седмици. Освен това е подадено и заявление за удължаването мандата на НС и УС - до ноември 2019 г., което е стандартна процедура.

„Меридиан мач”: Левски гони Педро през зимата
В Левски вече се мисли за селекция въпреки оставащите мачове до края на сезона. И понеже ситуацията на „Герена“ откъм финанси е несигурна и далеч не е ясно колко и какви попълнения ще могат да се вземат, приоритет е кой да си тръгне в момента. Фаворит за напускащ е холандското крило Луис Педро. Футболистът разочарова с изявите си, откакто бе привлечен. Бившият играч на Ботев (Пд) имаше и добри моменти в началото, но после вбеси всички с непостоянството и твърде индивидуалната си игра. Затова на „Герена“ ще направят всичко възможно да го разкарат. Проблемът е, че на този етап Педро се е вкопчил здраво в Левски и няма никакви намерения да си тръгне без борба. Другият, който „сините“ ще пробват да махнат, е Аймен Белаид. Към футболиста обаче интерес има от китайски клубове. Надеждата на „Герена“ е да се вземе трансферна сума за правата на Белаид, а „сините“ да си намерят друг футболист за позицията. Третият, който на този етап не попада в плановете на „сините“, е Валери Домовчийски. Нападателят не играе убедително от лятото насам и вероятно ще се наложи да си търси нов отбор.

„Меридиан мач”: Марек чака пари от Лудогорец
Отборът на Марек е надъхан да спре ЦСКА в битката за титлата с Лудогорец. Основните причини за това са две - евентуалните спечелени точки ще помогнат на дупничани в борбата им за оцеляване, а другата е финансова. На „Бончук“ се говори, че при победа или дори равен срещу отбора на Стойчо Младенов, футболистите на Тенчо Тенев ще получат финансов бонус от шампиона Лудогорец, който се равнява на две заплати на играчите. Както е известно, подобна премия взеха в Славия за нулевото равенство на „Българска армия“, като според информациите от „Овча купел“ футболистите и треньорите на „белите“ са прибрали бонус от 50 000 лева. Въпреки че Марек се намира на предпоследното място, отборът се представя добре като домакин и вече взе точки от Левски. Отделно от това състоянието на терена на „Бончук“ е доста тежко, което няма как да не попречи на по-тех-ничния и бърз отбор на ЦСКА. След равенството 1:1 между „червените“ и Лудогорец миналата събота статуквото на върха се запази, като ЦСКА продължава да води с 5 пункта пред играещия на три ронта отбора на еорги Дерменджиев.

„Тема спорт”: Дадоха премии в Левски за първи път през сезона

Футболистите на Левски за първи път през този сезон си припомниха значението на думата "премия". Играчите на треньора Георги Иванов преди два дни са получили финансов стимул за победата им срещу Ботев Пловдив. Премирането няма нищо общо с така наречения вътрешен правилник, а и досега през първенството „сините“ имаха само един повод за извънредна парична награда - победата над Лудогорец с 3:2 на "Георги Аспарухов". Другите мачове изобщо не бяха повод за подобни финансови постъпления в джобовете на футболистите. "Преди мача изобщо не ставаше въпрос за премии. Както става обикновено, някой казва, че пари ще има срещу важен съперник, съчетано с добра игра", казаха от "Герена". Парите, раздадени онзи ден, обаче нямат нищо общо със собственика Тодор Батков, който този сезон обикновено се бави със заплатите с повече от един месец. Адвокатът се движи назад с времето и изплаща стари възнаграждения. Премията за гръмката победа над Ботев в Пловдив с три чисти гола е четирицифрена сума и е осигурена от Иво Тонев и Георги Иванов. Председателят на Управителния съвет и Гонзо и друг път са давали свои средства, без това да засяга клубната каса, която и без това често е празна. Според хора от офисите на "Герена" има индикации, че днес или утре Тодор Батков ще изплати по една заплата на футболистите от първия отбор, както и на треньорите от школата и на служителите от администрацията. Тези дни отново някои играчи са поставили въпроса на Гонзо за забавянията на заплатите, а той пак е успял да вкара разговорите в нормален тон.

„Тема спорт”: Немци питат за Жоаким
Немски втородивизионен клуб е отправил запитване към ЦСКА за цената на нападателя Орелиен Жоаким. Националът на Люксембург е сравнително популярен в Западна Европа, като е играл с успех в родината си, както и в холандската Ередивизие. В момента Жоаким е резерва при армейците. Немският клуб е склонен да плати минимална сума за правата на тарана, говори си за 100 000 евро. От началото на сезона 28-годишният нападател е играл 185 минути в А група, като има 9 мача, 2 гола и 1 асистенция. В договора на Жоаким има специална клауза, според която, ако играе в 50% от мачовете на ЦСКА, контрактът му автоматично се удължава за още един сезон. Настоящият му договор изтича през лятото.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки