Пламен Марков: За 10 години БФС доказа, че е несъстоятелен

“Нямаме възможностите на големите държави, имаме само талантливите си деца”, каза той

Пламен Марков: За 10 години БФС доказа, че е несъстоятелен

Бившият селекционер на националния отбор на България Пламен Марков отново се изказа остро срещу ръководството на Българския футбол съюз и разкритикува политиката, която води за развитието на родния футбол. Специалистът заяви, че за 10 години БФС доказа, че е несъстоятелен и е редно ръководството да действа морално и да “освободи футбола от присъствието си”.

 

Марков добави, че трябва сериозно да се започне работа в детско-юношеските школи и да се предприемат действия по популяризирането на футбола в учелищата. Той обясни, че България няма финансовите възможности на големите държави като Италия, Германия и Англия, а разполага само с талантливите си деца, който трябва да основата на възраждането на футбола у нас.

 

“Настоящото ръководство е избрано на конгрес и по никакъв начин не оспорваме това ръководство да управлява футбола. По темата за бюджета - 50% от средствата  идват от ФИФА и УЕФА, 30% от телевизионни  права, 10% от спонсорство и едни 10% от хора от Изпълкома. Бюджетът се формира въпреки това ръководство. Разбирайте ме правилно. Възможно е тези пари да идват и заради това, че президентът е член на УЕФА. Този бюджет никак не е лесно да се събере, но нека се сравни с бюджета на един средно европейски клуб. Нека не фетишизираме тези цифри, а да даваме реални оценки”, каза той в “Актуално студио Дерби”.

 

“Не виждам никаква стратегия за развитието на футбола вече 10 години. Трябва да я напишат хората, които управляват. Вие видяли ли сте за 10 години, след класирането в Португалия, нещо важно да е създадено - ясна концепция? В ръководството има два приоритета - първият е смените на националните селекционери, вие изброихте 9. Но нали не ние избираме треньорите, а това ръководство. Сменят го под предтекста, че му липсва качества. Ами не го назначавайте тогава! Така се постига една цел - прехвърля се отговорността върху треньора и се намаляват напрежението. Другият приоритет е смяната на шефа на съдийската комисия. 10 години е достатъчен период да докажеш дали можеш или не. Това ръководство доказа, че не е състоятелно. нещата, които са направени, са на парче”, добави Марков.

 

Освен за националния отбор, той обърна внимание и на състоянието на българските клубове в А група.

 

“От всякъде е видимо, че нашите водещи отбори използват много чужденци. Много по-лесно е да се купи евтин чужденец и да се постигне временен ефект. какво пречи на БФС по административен път да ограничи броя на чужденците. Може би ще им трябва още 10 години…”

 

“Факт е че детско-юношеските формации по никакви начини не се развиват. Нали на всеки конгрес това се издига като една от важните теми. Ако искаме да сме сравними на средноевропейско ниво, трябва да започнем сериозна работа с нашите деца, за да може когато станат юноши да постигат успехи на европейско ниво. Виждате и къде играят нашите футболисти, които са в чужбина. Някои дори и не играят”.

 

“Истината е, че нямаме средствата и възможностите на големите държави. ние имаме само талантиливите си деца, от където трябва да започне възраждането на българския футбол. Трябва съвместна работа във всички институции. Футболът трябва още повече да се популяризира сред децата. Не трябва да се сменят постоянно треньорите в клубовете и националния отбор - ние бягаме на място под наслов “луд уморя няма, само се поти”. Държавата ли пречи на БФС да развива детско-юношеския футбол? Вече чувам, че това ръководство е направило всичко”, каза още Марков.

 

“Аз мисля, че няма никакво значение кой ще бъде селекционер, защото това което излиза като качество от детско-юношеските формации, не е с потенциала, който ние желаем и не можем да се сравняваме с останалите отбори”.


“В моята визия е заложено следното - или всички президенти на клубове от А група са в Изпълкома, или никой не участва. Как така се реша кога да се играе даден мач, кой съдия да свири? Няма критерии за оценка, няма принципност. Решенията се взимат на основата дали си наш, или не толкова наш. Не е ли морално и те да поемат своята отговорност и вина и да освободят от присъствието си развитието на българския футбол? Виждате какво стана в Италия след световното първенство - треньорът и президентът си подадоха оставката”, добави той.

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки