Херо: Аз не искам на всяка цена да бъда треньор на Левски

„Хората бъркат обичта и отговорността”, отсече той и заяви, че има отбори в "А" група, които играят на "точен резултат"

Херо: Аз не искам на всяка цена да бъда треньор на Левски

„Хората бъркат обичта и отговорността.”

Това заяви Димитър Димитров, който за пореден път не пожела да коментира дали от януари ще стане треньор на Левски, макар да посочи, че държи на думата си и ще се завърне на „Герена”, ако „сините” удовлетворят исканията му.

„Наблюдавайки първенството отстрани, аз не виждам някакви промени от това, което е било отпреди няколко години. Някаква еволюция или развитие в нашия футбол, за голямо съжаление – точно обраното. Това показават и резултатите както на клубно, така и на национално ниво. С изключитение на Лудогорец, но те са от друго тесто. Там играят изключително много чужденци, което дава привкус на този отбор. Иначе първенството си върви по стария коловоз, който сме си утъпкали всички и не виждам някаква промяна, проблемите си седят, те са ясни.”

"Трябва да има воля от хората, които управляват футболния съюз, за да оправят нещата. Всички футболни хора говорят едно и също, като например хората в Изпълкома. Убеден съм не на 100%, а на 1000%, че не трябва да има президенти на клубове в Изпълкома, но Боби Михайлов си е на друго мнение. ”

За националния отбор:

„Националният отбор е огледало на българския футбол.”

За скандала с черното тото, разразил се в България през последната седмица, както и за разпитите на футболисти от Черноморец, докато той бе треньор на „акулите”:

"Всичко е ПР акция, защото се оказа, че са играли мачове от Европа, а не от нашето първенство. Залагали са в букмейкърска агенция на чуждестранни мачове. Аз бих взел някакви мерки, ако са за наши мачове или за срещи от вътрешното първенство.”

За новия формат на „А” група:

„С намаляването на отборите не се повишава класата. Напротив - създават се предпоставки за корупция, особено във втората шестица. Миналата година, когато беше седмица, имаше отбори, които играеха на точни резултати и така да си определят бюджета за следващата година.”

За Левски:

„Аз съм човек, който си държи на думата. След като съм поел ангажимент към Левски, до последно ще чакам, ще видя тяхното развитие. Условията, които съм поставил, са основно за селекцията, за дълбочината в състава, а не нещо лично или финансово. Това са съвсем нормални изисквания на всеки треньор. Имам виждания, искам да направя определени промени. Искам аз да направя селекция и подготовка, за да си нося отговорността. Левски е един от грандовете, институция в българския футбол и много трудно можем да говорим за свободни футболисти, които имат качествата и възможностите да помогнат на Левски."

"Аз съм се съобразявал изключително много през времето, в което правих селекцията за Левски, с политиката на клуба. Да не се плащат трансферни суми, да има определени заплати, отговарящи на възможностите на клуба и не съм нарушил с нищо правилата и уговорките, които имахме.”

Сравнима ли е ситуацията на „Герена” с тази, в която той работи в Черноморец:

„Левски и Черноморец са две различни планети. Моето виждане за Левски е, че този отбор винаги трябва да се бори за шампионска титла. За голямо съжаление, без да обиждам, аз не виждам потенциала този отбор да се бори за шампиоска титла, затова исках да направя тази допълнителна селекция и да бъдем конкуретноспособни на водещите отбори. Иначе моето присъствие ще бъде безпредметно. Много хора ме обвиняват в това, че щом обичам Левски, трябва да помогна. Хората обаче бъркат обичта и отговорността. Това са различни понятия. Аз трябва да бъда отговорен действията си, за успехите или неуспехите. Много е лесно да се търсят причини и оправдания, а аз не искам това.”

Възможно ли и Левски да се стреми към титла и купа със свободни агенти:

„Възможно е, възможно е! При една правилна политика и една точна селекция, възможно е това да стане. В Черноморец сме спечелили 9 млн. лева само от продажба на селекция. Трябва малко по-сериозна работа, като срок и като време, правилна и точна селекция аз съ убеден, че може да се направи. Трябва да има воля от всички и да има някаква подкрепа един човек.”

„Левски е някаква кауза. Имали сме уговорки, но ще изчакаме срещата с ръководството и след това ще коментираме по-обстойно. Аз не искам на всяка цена да бъда треньор на Левски. Аз искам, когато бъда в Левски да постигна и да направя нещо, да гледам хората в очите, а не да търся причини и да се оправдавам. За мен ще бъде трагедия, ако отбор като Левски не влезе в първата шестица, не би трябвало да се допуска това нещо. Моят късмет е такъв, че през последните 14-15 години, където и да съм бил, винаги отборът е имал финансови проблеми.”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки