Денкова: Държавата трябва да се ангажира по сериозно с проблемите на спорта

„На Световното първенство в Лос Анджелис ще се взимат квоти за Олимпиадата и е много е важно за Българската федерация по кънки да има представители на големите надпревари, които предстоят. Това е първо един добър имидж за федерацията, от друга страна е възможност за допълнителни средства от страна на ДАМС за подготовка и развиване на дейност” , каза на пресконференция президентът на Българската федерация по кънки Албена Денкова.

Денкова: Държавата трябва да се ангажира по сериозно с проблемите на спорта

„На Световното първенство в Лос Анджелис  ще се взимат квоти за Олимпиадата и е много е  важно за Българската федерация по кънки да има представители на големите надпревари, които предстоят. Това е първо един добър имидж за федерацията, от друга страна е възможност за допълнителни средства от страна на ДАМС за подготовка и развиване на дейност” ,  каза на пресконференция президентът на Българската федерация по кънки Албена Денкова.

„Ина имаше известни здравословни проблеми, които напоследък не са се обаждали, с Юра вече тренират при Александър Жулин, Максим също помага, когато има възможност, аз също се опитвам от време на време да я консултирам. Има трудности от техническо естество, породени от една новост в програмата на танцовите двойки - на Европейското първенство за първи път ще се включи в международно състезание финстепа, но този дискомфорт ще бъде за всички. Имаха вече две участия на международни турнири, надявам се да се представят добре, попадане сред първите 24 би било много и е един добър шанс за Световното първенство, от което се надяваме на квоти за Олимпийските игри”, коментира Денкова състоянието на танцовата ни двойка Ина Демирева – Юрий Куракин.

„Спортната ни двойка Нина Иванова Нина Иванова и Филип Залевски се готви в Украйна, благодарение на Стефка Костадинова и Сергей Бубка, информира президентът на родната кънки федерация.

От Световно първенство , за Олимпийски игри по принцип се класират първите 20, но трябва да се направят допълнителни сметки, защото  има вариант нещата да се объркат и да се класират примерно първите 13, все пак има и един допълнителен турнир, който дава последна възможност за квота за игрите, поясни Албена Денкова.

Освен с административни дейности, свързани с длъжността, която Албена Денкова заема в Българската федерация по кънки, тя продължава и с присъствието си на леда, но като участник в шоу програми. В последно време световната шампионка отсъства поради контузия. „Възстановяването ми върви нормално, като при всяка подобна травма”, каза Денкова.

„ Що се отнася до оставката, вече казах, че ми се налага да пътувам доста често и да работя в Русия, тъй като в България няма възможностите, които има в Русия, а и ако с Максим не сме в двойка, няма как да участваме в такива програми, от тази гледна точка не е етично да съм ангажирана с такава отговорна работа и да отсъствам толкова много. Свикнала съм когато върша нещо, да го върша както трябва, а проблемите, които имам и от лично естество, не позволяват това да се случи.  В момента основната работа се извършва от заместниците ми Георги Миланов и Стойчо Стойчев, а отделните надпревари, които организираме си имат организационни комитети, които си вършат работата перфектно, аз съм ангажирана със Световното първенство за юноши, докато с домакинството на кръга от Световната купа по шорттрек се занимават активно Мариела Стайчева, Стойчо Стойчев и Жени Раданова”, каза още Денкова.

Според  Денкова домакинството на България за втори пореден път на Световно първенство за юноши и девойки е прецедент организацията на такъв форум.
„Това става по молба на Световната федерация от ноември месец 2008 година, това е голяма чест за гласуваното доверие, освен това се очаква допълнителен приход към бюджета на федерацията и приходите, които остават отиват за развитие на спорта.”

„Не мога да направя повече от това, всеки има желание, но то не се превръща в действие, положението не е добро, никак даже, няма пързалки, няма лед, не може да се тренира и да се провеждат състезания на минус 3-4 градуса. Този спорт е изключително скъп, разходите по едни такива съоръжения са големи и това трябва да е приоритет за държавата. Трябват повече средства за спорта, защото спортистите носят имидж на България в целия свят”, завърши Албена Денкова. Според нея, както върви ще се стигне до закриване на този спорт и на ледените спортове в България.

140-160 лева на час е цената, която се плаща за пързалка, а състезателите трябва да ползват това съоръжение по 7-8 часа на ден.

 

 

 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки