Директорът на футболната академия на Черноморец се завърна от Испания

Николай Кръстев беше за 14 дни в Испания, където изкара периоди на обучение в елитните клубове Атлетик Билбао и Осасуна

Директорът на футболната академия на Черноморец се завърна от Испания

Директорът на Футболната академия на Черноморец Николай Кръстев беше за 14 дни в Испания, където изкара периоди на обучение в елитните клубове Атлетик Билбао и Осасуна. Без съмнение по-голям интерес за младия специалист представляваше работата на Футболната академия на Билбао, която повече от 110 години е еталон. Както е известно Лезама - школата на Атлетик, не само захранва първия отбор, но е и абсолютен рекордьор по създадени национали на Испания.

 

В Атлетик младият бургаски специалист беше посрещнат от спортния директор на клуба Хосе Мария Аморорту, който пък му осигури пълен достъп до базата.

 

"Това, което видях, се покри напълно с очакванията ми - условия, база и работа на много високо ниво. Целта ми беше да се запозная с едни хора - като баските, които не са много познати в България, имат сериозни резултати, а като човешки потенциал, не са повече от нас, българите".

 

"Знае се, че те никога не са изпадали, а там външен футболист не може да попадне. Като цяло атмосферата, духът, който витае, е на подкрепа и насърчаване на политиката, която са избрали", разказа Николай Кръстев, който посети Лезама със съдействието на мениджърската агенция Скаутинг тийм.

 

Построена преди 44 години, но периодично реновирана, Лезама разполага със седем терена- четири с натурална трева и три с изкуствена. Тъй като времето е "доста британско", а районът - планински, баските са се подготвили и със зала за зимните месеци.

 

"Методистът на школата Едорта Муруа ми помогна да взема максимално много от тяхната работа, продължава бившият защитник. Муруа е работил също така в Атлетико Мадрид, бил е и в Комисията за развитието на играта в УЕФА. "Имах разговори и с психоложката на клуба Мария Руис де Оня, която предпочита да бъде наричана медиатор, а също така прекарах и доста време с един от треньорите - Хонатан Кабанеляс, който води тяхната формация 1998 и му предстоеше турнир в Ливърпул.

 

"Запознах хората с проблемите, които имаме в България, без да навлизам в подробности. Нашата реалност е такава, каквато е, и не бива да ни бъде оправдание за лошите резултати. Но след това посещение смятам, че не всичко е пари, а хората в Билбао влагат много повече от финансово измерение в школата, в бъдещето си. Гледах работата и в един от филиалите на Атлетик и макар там мащабите да са несъизмеримо по-малки от тези в големия клуб, начинът на работа впечатляват.

 

Кръстев също така посети мачовете Осасуна - Валядолид, баското дерби Реал Сосиедад - Атлетик Билбао, среща на втория отбор на Осасуна, тренировките на представителните отбори, както и прекара няколко дни в третодивизионния Депортиво Памплона.

 

"В Билбао, Памплона, Сан Себастиан материалната база, не само в клубовете, е на много високо ниво. Както навсякъде в Западна Европа, всеки квартал си има нормален по размери терен, има предпоставка да се работи и да се организира квартален клуб. Числеността на населението в районите не е голяма, но масовостта е завидна".

 

Той се спря и на периода си в най-популярния баски клуб, 8 пъти шампион на страната и 24 пъти носител на купата на Испания. Най-малките деца, които се приемат в тяхната академия, са 10-годишни. Преди да бъдат приети, набелязаните от петте региона деца тренират веднъж седмично. През януари се прави турнир, събират се всички треньори в школата и по експертна оценка се отсяват една част, които остават. От самото начало на подбора идеята е да се привлекат деца, които един ден ще бъдат в мъжете. В Атлетик обаче не смятат, че работата с този тест в два кръга са свършили работата, уверява Николай методистът Едорта Муруа. Ясно е, че приети в Академията Лезама, момчетата си имат и недостатъци. Но с някои принципи не се прави компромис: футболистите на Атлетик трябва да бъдат задължително целеустремени, да имат желание да работят, да взимат активно участие в тренировъчния процес. Важно е децата да са самокритични към себе си, защото това помага изграждането на манталитет на победител.

 

Методистът Муруа обяснява, че те се стремят да накарат младите сами да си откриват недостатъците. Той иска момчетата да се трудят като пчелички на заниманията си, а с динамиката не правят компромиси.

 

"За съжаление, опитът ми в детско-юношеския футбол показва, че много малко деца в България са наистина целеустремени, както те разбират тази дума. Но както към децата, в школата на Атлетик има изисквания и към треньорите, те също са под наблюдение. Важно е треньорът да не бъде "Аз" в съблекалнята. Муруа залага единен начин на работа, който е като опорни точки и основни неща. Първата и третата седмица в месеца всички отбори в Атлетик тренират един аспект, а във втората и четвъртата - друг. При тях се акцентира върху игровия метод. Всички проблеми, дори индивидуални, се отстраняват в групата.

 

"Направи ми впечатление, че там децата често тренират с по-големи, а няма случай, в който заради тренировка някой да не ходи на училище. Футболистите от Академията на баските правят и тестове три пъти годишно, всеки играч си има лично футболно досие, резултатите се сравняват и по тези резултати се проверява как работи треньорът.

 

Помощникът на Неделчо Матушев в Черноморец с изненада научил, че в школата дават като пример за незавършено развитие Икер Муниаин, който дори има 1 мач за националния отбор на Испания, а за младежката формация до 21 години е записал 31 срещи със 7 гола. При дрибъла Муниаин, който играе като ляво крило, единствено влиза навътре - недостатък, който не е отстранен на 12-годишна възраст и така си е останал.

 

"Изискванията за треньорите са да бъдат експерти, отдадени на работата си, непримирими, лоялни към философията на клуба, пример за подражание извън терена и да възпитават децата в любов към емблемата. Това са неща, които и ние ги знаем много добре, но не ги следваме стриктно. Всяка седмица самите деца гледат в мъжкия отбор сво я пример за подражение и това ги зарежда изключително много.

 

Кръстев е впечатлен от начина на решаване на възникнали проблеми при децата. Треньорите ги оставят сами да изгладят различията по между си и когато става дума за футболен въпрос, и за личностни отношения. За тях така децата сами се сблъскват с различни ситуации и излизат от тях, а не чакат да им се поднесе готов отговор. Футболистът трябва да се научи да бъде добър играч в колектив.

 

"Треньорът присъства на тези разговори и се намесва минимално, коригиращо. Но решението трябва да излезе от самите футболисти. Аз присъствах на такъв казус в една съблекалня- на набор 2003. Едно дете беше нарушило дисциплината, което първо си поднесе извинението и после 15 минути самите момчета дискутираха. Треньорът стоеше до вратата на помещението и беше арбитър. Когато трябваше, ги насочи в правилния начин на мислене, разказва още директорът на Академията на Черноморец. И това е начин на работа, който помага на треньора да има по-добър контрол върху съблекалнята, защото в тези разговори може да види и реакции по проблем на други деца.

 

"За сетен път се убеждавам, че ние в България с децата от най-ранна възраст работим повече като обем. Примерно при 10-11-годишните в Билбао тренират по два пъти седмично за час и половина. На 12-13 годишна възраст тренират по три пъти, на 14 години - четири пъти. От 14-годишна възраст нагоре вече се тренира на пълен седмичен цикъл.

 

"Дисциплината е много висока в школата, а без нея няма как. Респект има, но треньорът допуска момчетата до себе си и са наистина близки. В България това много трудно ще стане, защото българският футболист е свикнал като му дадеш свобода и той да ти се качва на главата. В Страната на баските обаче младите хора знаят границата. За пореден път се убеждавам, че от гледна точка на техниката в ранните години, при нас децата са много по-добри.

 

"Но след това ритъма на мачовете, нивото на съперниците, начина на живот, възпитанието вкъщи, манталитета на самите деца и техните родители, а след това и липсата на любов към родния клуб са предпоставките бързо-бързо да ни задминат, прави своя извод началникът на бургаската "синя" школа. Тръгнах си от едно голямо семейство и се надявам нещата и в България ще станат така.

Илия Груев: Лудогорец е това, което трябваше да бъде Черноморец

От 18 треньора във Втора Бундеслига, само трима бяхме чужденци

Златко Янков на 50: Още ме е яд, че не фаулирах Баджо за първия му гол

Мечтата ми е да работя в Турция, там ме уважават повече, отколкото в България, откровен е Фара

Черноморец грабна Купата на малките майстори

На финала "акулите" победиха Карнобат с 4:0 и вдигнаха шампионската купа

Християна Гутева ще ръководи Поморие - Локомотив ГО

Вижте всички съдийски назначения за срещите от XXX кръг на "Б" група

Всички победители в турнира за Купата на България

ЦСКА вдигна трофея тази година

Назначиха реферите за кръга в „Б” група

Вижте всички наряди

Крушарски: Нека се обединим и не делим клубовете на черни, жълти, червени и други

„Нека държавните и общински институции помогнат на всеки един спортен клуб, независимо от името му”

Черноморец Бургас спря устремилия се към титлата при юношите Лудогорец

"Акулите+ се наложиха с 2:1

Изпълкомът ще утвърди форматите на първенствата в А и Б групи на 8-и юни

Професионалните лицензи ще станат ясни до 27-и май

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки