Българите в Амкар са основна причина Димитър Димитров да поеме тима

Днес на официална пресконференция на футболен клуб Амкар (Перм) на въпросите на журналистите отговаряха президентът на клуба Валерий Чупраков, новият старши треньор на „червено-черните” Димитър Димитров – Херо и полузащитникът на Амкар Георги Пеев. Главна тема на разговорите бе презентацията на новия наставник и плановете за следващото издание на руското футболно първенство. На вниманието на читателите си официалната страница на Амкар предоставя стенограма от прес – конференцията

Българите в Амкар са основна причина Димитър Димитров да поеме тима

Днес на официална пресконференция на футболен клуб Амкар (Перм) на въпросите на журналистите отговаряха президентът на клуба Валерий Чупраков, новият старши треньор на „червено-черните” Димитър Димитров – Херо и полузащитникът на Амкар Георги Пеев. Главна тема на разговорите бе презентацията на новия наставник и плановете за следващото издание на руското футболно първенство. На вниманието на читателите си официалната страница на Амкар предоставя стенограма от прес – конференцията.


Валерий Чупраков:

- Основна причина за рокадата на треньорския пост не е тайна за никого. Миодраг Божович разполагаше с договор за една година, след изтичане на срока, заложен в контракта, той реши да не продължава взаимоотношенията си с клуба. Това е въпрос на лични дела, които смятам е безсмислено да бъдат коментирани. Водихме преговори с повече от 50 специалисти. По време събрание на управителния съвет на клуба се спряхме на кандидатурата на Димитър Димитров. Според нас той ще даде своята лепта, тъй като е открит привърженик на нападателния футбол, а доколкото знаете нашата защита е една от най-добрите в руското първенство, поради което отбелязването на попадения не е най-силната ни страна.

Въпрос към Димитър Димитров – Запознахте се с особеностите на клуба. Как бихте оценили играчите и възможно ли е да съпоставите руския и българския футбол?

- Да запознах се в подробности с играта на Амкар. Отборът е изключително организиран и дисциплиниран в отбрана. Отбелязаните голове са малко и това ще е най-трудната част, която ще изисква доста работа. Що се отнася до сравнението между българския шампионат и руското първенство, то Русия се нарежда сред десетте най-силни в Европа. Тук играят много силни футболисти, а финансовите възможности са коренно различни. Българските играчи предпочитат да играят зад граница, от което страда и футболното ни първенство.

Когато обсъждахте дали да приемете предложението на Амкар, изигра ли някаква роля внушителното присъствие на сънародниците ви?

-
Да, естествено. Искрено се надявам и разчитам на подкрепата им в първоначалните етапи от работата ми в Русия. Със Захари Сираков сме работили заедно в Левски, а със способностите на Гепрги Пеев съм запознат от работата си в националния отбор на България. Единствено не съм работил с Мартин Кушев, но качествата му като играч и човек са ми известни.
Валерий Чупраков добави, че основна причина за избора на Димитър Димитров е оказало мнението на българските легионери, което по неговите думи е високо ценено в отбора.

Каква игрова схема предпочитате?

-
Привърженик съм на класическата подредба 4-4-2. Да, важен е и потенциала на отбора и навиците на отделните футболисти. Възможно е прилагането на различни методи, но предпочитам атакуващия стил, като и отбраната не трябва да бъде пренебрегвана. За това е нужен оптимален баланс, а това се постига най-трудно в съвременната игра. Проследих играта на Амкар, като забелязах, че отбора следва традиционната схема в продължение на три години, според мен това не трябва да бъде нарушавано.

На пръв поглед какво харесахте в клуба и какво не? Какво бихте променил?

-
Най-важното, което забелязах е един изключително дисциплиниран в отбранителен аспект отбор. Пропуски се забелязват при владеене на топката, за което свидетелстват и малкото отбелязани попадения.

Как се обръщат към Вас? По име?

-
За мен това е без значение. Както ви е удобно (смее се).

Вие сте треньор – демократ или диктатор?

- На терена съм диктатор, в живота демократ.

При решението Ви изигра ли някаква роля обстоятелството, че Амкар ще участва в  евро турнирите?

- Да, това бе огромен плюс.

Как бе прието от българските медии заминаването Ви в Русия?

- Положително, поради причината, че станах първият български треньор, който ще води руски клуб в Премиер лигата на страната.

Какви отношения ще изградите с медиите в Русия?

- Няма да изграждам препятствия пред никого. Готов съм да отговарям на въпроси, няма да налагам забрани и на футболистите. Ще се старая да съм коректен с журналистите, като в замяна разчитам на същото.

Към Георги Пеев – как бихте охарактеризирали Димитър Димитров като професионалист и човек?

- Благодарен съм на Димитров, за това , че ме повика в националния отбор на 20-годишна възраст, той повярва в мен, което даде и старт на футболната ми кариера. С една дума бих го определи като професионалист. Като човек той е общителен и трудолюбив, за него мога да говоря само с добро.

Какво е настроението в отбора?

- Добро. Отдавна не сме се виждали и сме готови за работа. Очаква ни тежка подготовка и ако настроението не е на ниво, то по-добре и да не пристъпваме към тренировки.
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки