"Златната топка" е една кофти шега

Нойер не е глобална марка като Роналдо и Меси и от икономическа гледна точка винаги ще „играе" във втора лига

"Златната топка" е една кофти шега
15,72 процента. Толкова отредиха на Мануел Нойер 1045-те гласували в анке­тата за най-добър футболист в света. Това е някаква лоша шега. Та той дори е зад Лионел Меси, който от известно време насам се бори както със свои­те колебания в представянето си на терена, така и с тези в душевното си състояние. А и не спечели нито една купа през 2014-а. Наградата за втори пореден път и общо за трети бе спечелена от Кристиано Роналдо.

Не бе възнаграден немският наци­онален тим, който направи най-голя­мото постижение през годината, три­умфирайки по един превъзходен начин в едни много тежки климатични условия със световната титла. И вместо да се получи изненада, всичко отново бе бизнес, както обикновено.

Ясно е, че Роналдо е един изклю­чителен играч. Но тази година той блестеше най-вече в първенството на Испания, където вкарваше голове като поточна линия. На световното първенство бе безцеремонно изхвър­лен заедно с неговата Португалия още след груповата фаза. Не напра­ви кой знае какво отличително и на финала в Шампионската лига. А Мануел Нойер? Той катапултира своя пост в ново измерение. Направи от позицията си четвърта линия на игра и доближи вратарите до напада­телите и халфовете, отваряйки нова ера във футбола. Най-добре това бе демонстрирано в мача срещу Алжир на световното. И въпреки това Нойер нямаше ни­какви шансове в Цюрих.

Има две причини за това. Първата е датата, на която се прави изборът. Треньорите, капитаните и журналис­тите дават своя вот не в края на сезона, а в края на календарната годи­на. Така спечеленото през последна­та кампания се забравя и отстъпва място на бомбастичните заглавия, които извират през втората половина на годината. Това гарантира неспра­ведливост. Миналата година я усети Франк Рибери, постигнал требъл с Байерн, а сега и неговият съотборник Нойер - направил дубъл в Германия и триумфирал със световната титла.
На второ място трябва да отбеле­жим, че гласуващите в анкетата оп­ределено обичат шоуто. А то идва от Роналдо и Меси, които носят милио­ни долари на ФИФА от реклама. Но­йер определено страда от всичко то­ва. Ключова е и популярността. Ро­налдо има 100 милиона „харесвания" във Фейсбук, а Мануел от Гелзенкирхен - едва 7,5 милиона. Той не е гло­бална марка като своите двама опо­ненти и от икономическа гледна точ­ка винаги ще „играе" във втора лига.

Все по-малко ще се обръща вни­мание в подобни анкети на чисто спортните критерии. Те вече ще са за това да коронясаме най-великите артисти в цирка, наречен футбол. И кой знае - може би Роналдо и Меси ще са първото поколение футболисти, които срещу милиони долари ще видим да жонглират и дриблират сред лъвове и тюлени в някое шоу в Ла Вегас.

Опитът показва, че докато Роналдо и Меси са активни играчи, ще е много трудно за Рибери, Робен, Но­йер, както и за всеки друг играч да спечели „Златната топка". Което ще превърне церемонията в една отегчителна процедура, изпълнена прозявки.

Кристоф Кьолн, Die Welt

Край на интригата в Гърция, лоша новина за ПАОК

АЕК докосва титлата след здрав бой над ПАО

Край на сагата: Шави остава в Барселона!

Треньорът прие финалната оферта на клуба и остава начело

Георги Минчев с хеттрик в Кипър

Нападателят носи триумф с 5:4

И Лил на опашка за Хосе Кордоба

Френският тим следи бранителя на Левски

Ново 20! Шави си тръгва

Треньорът на Барса преговаря с Деко 75 минути

Предстоят важни преговори в новия шампион на Италия

В Интер търсят развитие след триумфа

Страхотен Десподов спаси ПАОК от срам в Гърция

Капитанът на България с перфектна асистенция в добавеното време за 1:1

Магуайър отговори на критиките: В Юнайтед винаги има натиск

„Около нас винаги ще се шуми много“, заяви защитникът

Технологията на голлинията не е рентабилна, смята шефът на Ла Лига

Хавиер Тебас коментира "призрачния гол" на Барса в „Ел Класико“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки